Cum te pot afecta ambalajele produselor alimentare
Generalitati
SusPET-urile, pungile si cutiile din plastic, folia din aluminiu sau hartia cerata sunt ambalaje pe care le folosim zi de zi pentru protejarea sau depozitarea alimentelor. Acestea, pe cat sunt de utile, pe atat de nocive se pot dovedi.
Cercetarile arata ca ambalajele pe care le utilizam in bucatarie pot introduce in hrana noastra o serie de substante daunatoare sanatatii.
Cuprins articol
Folia din aluminiu
Multe dintre retetele prezentate in cartile de bucate sau pe internet indeamna la utilizarea foliei de aluminiu in procesul de pregratire a anumitor preparate culinare.
Recomandarea insa nu este una dintre cele mai sanatoase, intrucat studiile au aratat faptul ca, la temperaturi inalte, folia din aluminiu elibereaza in alimente ioni din aluminiu.
Aluminiul modifica metabolismul calciului, cauzand demineralizarea oaselor, ceea ce duce intr-un final la osteoporoza.
Cercetarile au mai aratat faptul ca aluminiul poate fi usor confundat de organism cu fierul, ajungand sa fie transportat la receptorii de fier din creier, unde se depune, iar cu timpul duce la aparitia Alzheimerului. Ingerarea de aluminiu mai poate provoca anemie si boala Parkinson.
Utilizarea foliei de aluminiu trebuie limitata pe cat posibil. Ea nu ar trebui folosita in cuptor, la temperaturi inalte, dar nici pentru ambalarea alimentelor fierbinti ori a celor acide, precum carnea, mezelurile si branzeturile.
PET-urile si cutiile din plastic
Ambalajele din plastic in care sunt pastrate de obicei bauturile precum apa plata, apa minerala, sucurile acidulate, berea si uneori chiar si bauturi cu concentratie mare de alcool sunt extrem de raspandite.
Materialul din care sunt realizate acestea contine bisfenol A si DEPH, o substanta din grupa ftalatilor. Acesti aditivi, care cresc fluiditatea sau plasticitatea materialului, patrund in produse si ajung astfel foarte usor in organism, perturband sistemele hormonale.
Pot, de asemenea, determina tulburari ale dezvoltarii si reproducerii, iar in unele cazuri pot chiar favoriza aparitia cancerului, a unor boli de inima sau a unor tulburari neurologice.
Pungile din plastic si hartia plastifiata
Aceleasi probleme le prezinta si folia din plastic sau hartia plastifiata in care sunt ambalate o multime de alimente: de la mezeluri, branzeturi, la carne sau chiar sucuri pentru copii. Practic, pungile din plastic sunt peste tot, intrand in contact cu majoritatea alimentelor pe care le consumam.
Asemenea caserolelor din plastic sau a PET-urilor, acestea contin bisfenol A, care poate patrunde in alimentele sau lichidele cu care intra in contact.
Contaminarea se poate face la trecerea prin microunde, prin contactul cu un lichid foarte cald sau cu mancare acida (ori sucuri).
Bisfenol A provoaca leziuni structurale ale creierului si hiperactivitate, sporeste agresivitatea si slabeste puterea de invatare, creste depunerea grasimilor si riscul de obezitate si slabeste sistemul imunitar.
Exista studii care sustin ca expunerea prelungita la bisfenol A poate declansa pubertatea precoce la fetite si este un factor de risc pentru cancerul mamar si testicular.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase!
- Cat de mult ne afecteaza plasticul din jurul nostru?
- Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice
- Aditivii alimentari
- Esentialul despre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala
- Probleme ale cavitatii bucale
- Despre vara si prea multe calorii
- Beneficiile foliei de aluminiu pentru sanatate
- Cat de periculoase sunt produsele pastrate in ambalajele din aluminiu?