Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum sa va pastrati sanatatea la locul de munca

Actualizat la data de: 18 Aprilie 2013

Generalitati

Sus
Cum sa va pastrati sanatatea la locul de munca

Pentru majoritatea oamenilor, timpul petrecut la locul de munca ocupa cea mai mare parte din viata.

Chiar daca nimeni nu poate nega faptul ca locul de munca poate provoca stres, munca nu trebuie sa fie neaparat o experienta negativa.

Exista o multime de schimbari pe care le puteti face, care sa va ajute la imbunatatirea conditiilor de la locul de munca si sa va mentina sanatosi, fericiti si mai productivi.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Nu ignorati stresul
  3. Ce puteti face
  4. Nu stati pe scaun tot timpul
  5. Mentineti-va o postura corecta
  6. Alte modalitati de a va pastra sanatatea la locul de munca
  7. Citeste pe aceeasi tema

Nu ignorati stresul

Sus

Stresul de la locul de munca nu trebuie ignorat, iar existenta lui, negata. De cele mai multe ori insa modul in care ganditi, mai degraba decat situatiile in sine, va dau un sentimentul ca sunteti coplesiti. Stresul poate fi mai usor de gestionat daca va eliberati de anumite idei preconcepute, cum ar fi ideea ca nu trebuie sa faceti greseli sau ca ceilalti colegi de la locul de munca trebuie sa fie intotdeauna de acord cu ideile dvs.

De asemenea, daca va simtiti coplesiti la locul de munca, va puteti adresa superiorilor pentru ca acestia sa poata regandi programul si sarcinile dvs. zilnice.

Ce puteti face

Sus

- creati granite solide intre timpul de la locul de munca si timpul personal. Incercati sa nu lucrati acasa, sa nu va verificati email-urile in afara orelor de lucru sau sa discutati despre situatiile de la munca dupa ce programul de la serviciu a luat sfarsit.
- ramaneti conectat cu familia si prietenii atunci cand nu va aflati la munca
- incercati sa evitati programul prelungit de lucru
- luati pauze regulate (fie si numai pentru 2-3 minute) in care sa va deconectati de la problemele de serviciu
- bucurati-va in mod regulat de activitati sociale, sportive sau muzicale - un hobby, un meci de fotbal sau un concert de muzica cu artistul preferat
- faceti exercitii fizice regulate
- ganditi pozitiv
- evitati sa consumati droguri sau alte energizante nesanatoase pentrua a va ajuta sa faceti fata la locul de munca.

Nu stati pe scaun tot timpul

Sus

Cele mai multe studii sugereaza ca persoanele care isi petrec majoritatea timpului stand la birou traiesc in medie mai putin decat persoanele care au o viata mai activa la serviciu. Asta pentru ca muschii au nevoie de contractare pentru unele procese importante ale organismului, iar contractiile sunt insuficiente daca va petreceti mai multe ore, in fiecare zi, pe scaunul de birou. Lipsa de miscare la locul de munca afecteaza modul in care corpul prelucreaza grasimile si zaharurile, crescand astfel riscul de boli de inima si diabet.

Pentru a evita problemele legate de pozitia stand in sezut de la locul de munca, puteti incerca

- sa utilizati telefonul mobil sau o casca speciala pentru a va putea plimba in timpul conversatiilor telefonice
- mutati imprimanta, gunoiul sau locul in care pastrati actele, cat mai departe de biroul la care lucrati. In acest fel veti fi nevoiti sa va ridicati si sa faceti miscare ori de cate ori trebuie sa folositi imprimanta sau sa cititi un act.
- faceti pauze regulate, din ora in ora, in care sa va deplasati cateva minute
- urcati scarile in loc sa folositi ascensoarele cladirii.

Mentineti-va o postura corecta

Sus

Daca slujba dvs. prevede sederea prelungita pe scaun, asigurati-va ca acesta este unul ergonomic, de calitate, iar atunci cand utilizati un calculator pentru mai multe ore consecutive, incercati:

- sa mentineti picioarele pe podea
- sa folositi un scaun ergonomic, conceput pentru a sprijini partea inferioara a spatelui
- sa pozitionati tastatura, astfel incat antebratele sa fie paralele cu podeaua atunci cand scrieti
- sa pozitionati monitorul calculatorului la nivelul ochilor, sa va mentineti spatele drept si sa folositi tot bratul (nu doar incheietura mainii) autunci cand utilizati mouse-ul.

Alte modalitati de a va pastra sanatatea la locul de munca

Sus

- Spalati-va des mainile. Faceti acest lucru de fiecare data cand folositi toaleta, inainte de a manca si dupa ce stranutati sau tusiti. De asemenea, tineti la indemana un dezinfectant de maini pentru situatiile in care nu puteti utiliza o chiuveta.

- Pastrati curat spatiul de lucru. Curatati telefonul, tastatura de la calculator sau orice obiect pe care il folositi frecvent. Chiar daca sunteti singurul utilizator, germenii se pot acumula pe aceste obiecte si pot aparea infectiile.

- Mancati echilibrat in fiecare zi. Inclusiv micul dejun! Multi oameni sunt tentati sa sara peste micul dejun, deoarece dureaza prea mult sau pentru a incerca sa reduca din greutatea corporala - gresit! S-a dovedit in numeroase cazuri ca persoanele care mananca masa de dimineata sunt mai sanatoase si au o greutate corporala adecvata.

- Evitati colegii care sunt bolnavi. In mod ideal, colegii care sunt bolnavi ar trebui sa stea acasa, pentru a se reface. Din pacate, acest lucru nu este mereu o realitate. In cazul in care aveti colegi de munca bolnavi, incercati sa evitati contactul direct cu acestia (fara a fi nepoliticosi, desigur).

- Beti cel putin 8 pahare de apa pe zi. Sucurile si cafeaua va pot ajuta sa fiti mai vigilenti, dar ele vor contribui, de asemenea, la deshidratare. Deci, aveti nevoie de apa pentru a va hidrata. Asigurati-va ca aveti mereu la indemana o sticla cu apa si amintiti-va sa beti in mod constant din aceasta, nu doar atunci cand va este sete.

- Luati-va concediu. Este posibil sa credeti ca nu este niciodata momentul sa va luati concediu, dar este demonstrat ca persoanele care nu isi iau in mod regulat concediu sunt mai susceptibile de a se imbolnavi. Vacantele sunt o modalitate buna de a scapa de stres, un factor important in declansarea mai multor afectuni. Deci, nu ezitati sa folositi zilele de concediu si nu uitati nu luati munca cu dvs., in vacante.

- Renuntati la fumat. In prezent, este fara indoiala foarte clar ca fumatul este daunator atat pentru sanatatea dvs., cat si pentru sanatatea celor din jur. Fumatorii se imbolnavesc mult mai frecvent decat nefumatorii. In plus, fumatorii trebuie sa isi ia pauze mai dese in timpul orelor de lucru, fapt ce nu da o nota favorabila in fata superiorilor. In plus, pauzele de fumat nu cresc productivitatea, la fel cum o fac pauzele in care faceti miscare. Nicotina este un stimulent care creste nivelul stresului din organism.


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate