Cum sa va mentineti articulatiile sanatoase
Generalitati
SusSanatatea articulatiilor se mentine, in mare parte, numai prin miscarea acestora. Cu cat faceti mai multa activitate, cu atat incheieturile dumneavoastra vor fi mai mobile. Indiferent daca trebuie sa studiati sau sa va uitati la televizor, schimbati-va pozitia regulat si luati pauze in care sa faceti macar cinci minute de miscari usoare.
Cuprins articol
Sfaturi pentru pastrarea sanatatii articulatiilor
Sus- Protejati-va corpul si articulatiile. Leziunile pot deteriora articulatiile. Deci protectia impotriva leziunilor si traumatismelor este foarte importanta. Purtati echipament de protectie pentru coate si genunchi atunci cand va implicati in activitati riscante (de exemplu, patinaj). Daca aveti deja dureri articulare, luati in considerare purtarea de bratari speciale atunci cand faceti activitati precum tenis sau golf.
- Mentineti o greutate sanatoasa. Aveti dureri articulare? Reducerea greutatii corporale, cu doar cateva kilograme, este o modalitate eficienta de a reduce presiunea exercitata de organism asupra soldurilor, genunchilor si spatelui. Kilogramele in plus adauga o extra sarcina asupra articulatiilor, crescand riscul de lezare a cartilajelor. Fiecare kilogram pierdut din greutatea corporala reduce presiunea asupra genunchilor cu pana la 4 kilograme.
- Faceti exercitii cu impact redus pentru articulatii. Pentru a va proteja articulatiile, optati pentru exercitii fizice cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, ciclismul sau inotul. Exercitiile cu impact mare pot creste riscul producerii traumatismelor bruste si pot afecta cartilajele, de-a lungul timpului. Discutati cu medicul dumneavoastra inainte sa incepeti orice fel de antrenament, mai ales daca suferiti de artrita.
- Intariti-va muschii din jurul articulatiilor. Intarind musculatura din jurul articulatiilor, se va reduce presiunea exercitata direct asupra acestora. Cercetarile arata ca o musculatura slaba (in special cea din jurul articulatiilor) poate creste riscul de osteoartrita. Chiar si exercitiile moderate de intarire a musculaturii din jurul articulatiilor pot reduce acest risc. In plus, evitati miscarile rapide si repetitive ale articulatiilor afectate.
- Descoperiti-va limitele fizice. Este normal sa aveti unele dureri musculare dupa ce faceti exercitii. Daca durerile persista mai mult de 48 de ore, este posibil sa va fi suprasolicitat articulatiile. In acest caz, incercati sa reduceti din numarul sau intensitatea exercitiilor sau renuntati la exercitii pana cand durerea dispare. Antrenamentul insotit de durere poate duce la vatamari sau daune.
- Consumati peste pentru a reduce inflamatia. Daca aveti dureri articulare cauzate de artrita reumatoida, consumati mai mult peste gras. Optiunile includ somon si macrou - surse importante de acizi grasi Omega 3.
Acizii grasi Omega 3 ajuta la mentinerea sanatatii articulatiilor si au capacitatea de a reduce inflamatia, cauza principala a durerilor articulare a artritei reumatoide. Daca pestele nu se afla printre alimentele dumneavoastra preferate, puteti consuma suplimente cu ulei de peste.
- Beti lapte pentru a pastra sanatatea oaselor. Calciul si vitamina D mentin oasele puternice si, astfel, contribuie la protejarea articulatiilor. Produsele lactate sunt cele mai bune surse de calciu, dar acesta mai poate fi gasit si in legumele cu frunze verzi, precum varza sau broccoli. Daca suspectati ca nu consumati suficient calciu, adresati-va medicului pentru a gasi o solutie pentru cresterea aportului zilnic de calciu.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Reumatologie
- Dr. Bojinca Mihai - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Florina Gabriela Udrea - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Violeta Bojinca - Spitalul clinic Sf. MARIA (Spitalul clinic GRIVITA)
- Dr. Denisa Predeteanu - Spitalul clinic Sf. MARIA (Spitalul clinic GRIVITA)
Articole recomandate
- Schimbari in stilul de viata pentru ameliorarea durerii de artrita
- Chirurgia leziunilor de ligament incrucisat anterior - recomandari de exerci ...
- Presopunctura: localizarea punctelor specifice
- Bolile de piele
- Sfaturi pentru pierderea in greutate la menopauza
- Diabet zaharat de tip 2 recent diagnosticat
- Vitamine si minerale esentiale
- Protejarea articulatiilor in cazul artritei reumatoide
- Tulburarile articulatiei temporo-mandibulare