Cum sa va alegeti corect ochelarii de soare
Generalitati
SusOchii sunt de neinlocuit. Este important ca toti oamenii sa-si protejeze ochii chiar si de razele ultraviolete ale soarelui. In acest scop se vor utiliza ochelarii de soare. Totusi, cum puteti alege corect ochelarii de soare?
Specialistii ne sfatuiesc sa tinem cont in aceasta decizie de culoarea lentilelor, tipul acestora si gradul de protectie pe care o ofera.
Culoare lentilelor nu trebuie sa completeze doar culoarea tenului, ci si sa protejeze ochii de razele soarelui. Medicii recomanda intotdeauna sa se poarte ochelari de soare mai ales in locurile in care expunerea la soare este mult mai accentuata.
Cuprins articol
De ce este necesara purtarea ochelarilor de soare?
SusOchelarii de soare pot bloca razele ultraviolete, in mod special cele UVB care sunt destul de periculoase. Razele UVB au tendinta de a deteriora retina si pot provoca arsuri de piele, iar in cele din urma pot duce la cancer.
In plus, ochelarii de soare contin un strat subtire pe lentila ce nu dispare cu trecerea timpului si are calitatea de a opri razele soarelui sa ajunga la ochi.
Ochelarii de soare devin indispensabili mai ales persoanelor care practica anumite sporturi (inot, drumetii, volei, pescuit, surfing, etc.) in aer liber. Este indicat ca ochelarii de soare sa nu lipseasca persoanelor care desfasoara diferite activitati la altitudini mari, unde razele soarelui sunt mai nocive.
- Claritatea vederii - Ochelarii de soare opresc patruderea razelor de soare in ochi. Prin urmare, vederea este imbunatatita, atat timp cat stralucirea soarelui nu o perturba. De exemplu, cand jucati volei pe plaja si indreptati ochii catre razele soarelui, poate fi afectata capacitatea dvs. de a vedea.
- Ochelarii de soare polarizati - Lentilele polarizate sunt diferite de cele standard. O astfel de lentila are aplicat un strat special care este localizat intre doua lentile mai subtiri. Lentilele polarizate au rolul de a reduce stralucirea soarelui cu o eficienta de zece ori mai mare decat cea oferita de ochelarii de soare normali.
Astfel, vederea este imbunatatita si obiectul vizualizat va avea forma si culori mai clare. Lentilele polarizate sunt foarte utile si in zonele montane, acoperite cu zapada pentru ca reduc efectul de orbire. Acest tip de ochelari de soare mai este mai util pentru cei care merg la pescuit, sofeaza, pentru alergatori, biciclisti, etc.
- Lentile de soare fotocromatice - Acestea sunt lentile care modifica in mod automat culorile in conditii de luminozitate. Initial lentinele fotocromatice au fost disponibile doar din sticla dar mai recent, in urma dezvoltarii tehnologie pot fi disponibile si din plastic si policarbonat.
- Ochelari de vedere cu rame curbate - Ochelarii de vedere cu rame curbate sunt foarte populari in sporturile extreme. Acesti ochelari nu acopera doar ochii ci au si o parte din semi-plastic ce acopera o parte a fetei si le ofera calitatea de a ramane fermi pe fata, pe parcursul desfasurarii activitatilor sportive sau cand persoanele care ii poarta, transpira.
- Culoarea lentilelor - Exista mai multe tipuri de culori de ochelari de soare, care au diverse caracteristici. Astfel, lentilele rosii-portocalii pot fi purtate la orice nivel de intensitate a luminii, lentilele de culoare galbena sunt indicate in caz de vizibiltate redusa sau conditii de lumina slaba, iar lentilele maro pot fi folosite pentru orice nivel de intensitate al luminii.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oftalmologie
- Dr. Marian Burcea - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Mihai Pop - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Dr. Calin Tataru - Spitalul clinic de urgente oftalmologice (fostul Spital ASCAR)
- Dr. Ionela Coman -
- Dr. Catalin Horatiu Manole -
Articole recomandate
- Soarele, prieten sau dusman: cancerul de piele
- Ochelarii de vedere - cand si cum ne dam seama ca avem nevoie de ei
- Riscurile expunerii prelungite la soare si cum alegem crema de protectie pot ...
- Lentilele de contact - alternativa pentru ochelari
- Beneficiile expunerii la soare
- Protejati-va ochii de radiatiile solare
- Efectele nocive ale soarelui
- Proceduri cosmetice: tratamentul pielii imbatranite
- Atentie la razele UV! Cresc dramatic riscul de cancer de piele!