Cum sa tratati unghiile incarnate
Generalitati
SusUnghia incarnata este cea care creste in pielea care o inconjoara. Este caracterizata de roseata, durere locala si inflamatie, iar uneori poate sa apara si infectia.
Cel mai frecvent, unghiile incarnate sunt rezultatul taierii incorecte a unghiilor picioarelor - sunt taiate prea scurt sau prea curbat.
Unghiile incarnate pot fi foarte dureroase, dificil de tratatat si uneori au nevoie de atentia unui profesionist. In plus, aceasta problema este deseori recurenta. Exista totusi lucruri pe care le puteti face la domiciliu pentru ameliorarea acestui inconvenient, insa numai in cazul in care unghiile incarnate nu sunt infectate.
Remedii la domiciliu pentru unghiile incarnate
Sus1. Introduceti degetul inflamat intr-un vas cu apa calda si sarata timp de cate 15 minute, de mai multe ori pe zi. Aceasta actiune ajuta la ameliorarea durerii si la reducerea inflamatiei. Piciorul se va usca prin tamponare cu un prosop dupa fiecare operatiune de acest gen. In restul timpului, degetul se va mentine uscat.
2. Utilizati medicamente eliberate fara prescriptie medicala pentru ameliorarea durerii, cum ar fi acetaminofen sau ibuprofen.
3. Departati usor pielea de pe unghie, folosind o pila mica de unghii, curata sau un alt dispozitiv neascutit care nu va va rani sau intepa degetul.
4. Puneti o bucata de bumbac de mici dimensiuni, curata si umeda pentru a separa unghia de piele si pentru a proteja pielea de unghia incarnata. Inainte de aceasta procedura, inmuiati bucata de bumbac in apa sau intr-un produs antiseptic.
5. Frecati degetul de la picior cu un unguent cu antibiotic, pentru a reduce probabilitatea dezvoltarii unei infectii.
6. Acoperiti degetul de la picior cu bandaj, pentru a-l feri de eventuale lovituri sau traumatisme si pentru a-l proteja.
7. Incaltati-va cu pantofi care sunt largi spre degetele de la picioare. Pantofii confectionati din tesaturi moi, care sunt descoperiti in partea din fata, ar fi alegerea ideala. Purtati sandale sau papuci, daca puteti. Evitati pantofii care preseaza degetul cu unghia incarnata.
8. Controlati degetul pentru a depista eventualele semne de infectie. Verificati zi de zi daca sunt prezente simptome cum ar fi: roseata, puroiul sau daca durerea se accentueaza.
Prevenirea este, de cele mai multe ori, cea mai buna metoda pentru controlul unghiilor incarnate. In acest sens, trebuie sa evitati sa taiati colturile unghiilor de la picioare. Unghiile se vor taia cat mai drept si nu foarte scurt. Se va purta incaltaminte comoda, care nu preseaza partea superioara a degetelor picioarelor.
Persoanele care sufera de diabet zaharat ar trebui sa examineze cu atentie unghiile picioarelor in mod regulat si, daca depisteaza unghia incarnata, trebuie sa se adreseze medicului. Tratarea unghiei incarnate este importanta pentru evitarea infectiei.
Se va consulta medicul daca problema devine recurenta. In acest caz ar putea fi nevoie de interventie chirurgicala pentru indepartarea coltului unghiei crescut sub piele. Uneori, medicul poate recomanda utilizarea de antibiotice orale sau topice.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Ingrijirea picioarelor
- Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului
- Secretul unghiilor frumoase
- Unghia incarnata - informatii generale
- Unghia incarnata, afectiunea dureroasa a picioarelor
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- 10 trucuri pentru unghii sanatoase
- Scapa definitiv de ciuperca unghiei
- Onicomicoza - infectia fungica a unghiei