Cum sa ramai sanatos de sarbatori (atat pe plan fizic, cat si psihic)
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Prezentare generala
SusPerioada sarbatorilor de iarna este una foarte importanta si foarte frumoasa. Totusi, aceasta perioada poate fi si extrem de solicitanta, atat pe plan fizic, cat si psihic. De exemplu, sarbatorile vin la pachet cu mancare foarte multa si foarte gustoasa, fiind astfel greu de refuzat.
Studiile au descoperit ca, in perioada vacantei de iarna, oamenii reusesc sa capete si cateva kilograme in plus. Desigur, mancatul excesiv nu este singurul pericol din aceasta perioada, stresul fiind un factor frecvent intalnit.
Sfaturi importante ce vor ajuta oamenii sa ramana sanatosi de sarbatori, atat pe plan fizic, cat si psihic. In acest fel, sarbatorile de iarna vor fi mult mai fericite si mult mai bogate in emotii pozitive.
Cuprins articol
Evitarea mancatului in exces
SusSarmalele, cozonacul, friptura, soriciul de porc si salata boeuf sunt doar cateva dintre alimentele preferate de romani in timpul sarbatorilor de iarna. Problema nu sta neaparat in compozitia acestor alimente, ci in faptul ca sunt consumate in exces, deoarece sunt delicioase.
Excesul alimentar poate duce la simptome neplacute, precum dureri abdominale, balonare, flatulenta, diaree si chiar constipatie. De asemenea, pot sa apara greturi si varsaturi, dar si pirozis. Pirozisul se caracterizeaza prin arsuri la nivelul pieptului, situatie provocata de intoarcerea sucului gastric la nivelul esofagului.
Un alt aspect important cu privire la mancatul in exces il constituie riscul crescut de ingrasare. Mancarurile pentru sarbatorile de iarna sunt bogate din punct de vedere caloric, astfel incat consumul acestora in mod exagerat poate duce la acumularea de kilograme in plus.
Adoptarea unei alimentatii sanatoase
SusAcest sfat este valabil nu doar pentru perioada sarbatorilor, ci pentru toata viata. Chiar daca sarbatorile de iarna implica mancaruri delicioase, oamenii trebuie sa nu exagereze cu mancarurile dulci sau pline de grasimi. De asemenea, mancarurile prajite trebuie evitate, deoarece nu au beneficii pentru sanatate.
Gustarile calorice pot fi inlocuite cu succes cu fructe sau legume. Acestea vor oferi mult mai multe vitamine si minerale, dar vor acorda si o senzatie de plenitudine mai prelungita. Dulciurile, precum turta dulce sau cozonacul, nu trebuie consumate in cantitati excesive, deoarece pot ridica nivelurile glicemiei. Acestea trebuie consumate doar in cantitati mici, astfel incat poftele sa fie satisfacute de sarbatori.
Evitarea alcoolului
SusVacanta de iarna poate duce la un consum crescut de alimente, dar si de alcool. Chiar daca vin sarbatorile, acesta nu este un motiv pentru ca alcoolul sa fie consumat in mod excesiv.
Acesta poate avea efecte negative asupra corpului, dar acestea pot fi resimtite si din punct de vedere social si psihologic. De exemplu, alcoolul poate duce la comportamente anormale, inclusiv agresivitate. Astfel, este ideal ca alcoolul sa fie evitat, deoarece poate duce la ruinarea sarbatorilor de iarna. In cazul in care nu se poate renunta complet la alcool, consumarea bauturilor alcoolice slabe si in cantitati mici este ideala.
Pe langa toate aceste lucruri, alcoolul trebuie evitat complet de soferi. Condusul sub influenta bauturilor alcoolice, chiar si in cantitati mici, poate ridica extrem de mult sansa de accident rutier.
Evitarea sedentarismului
SusToata lumea asteapta vacanta de Craciun si sarbatorile de iarna pentru a se relaxa. Totusi, nu se recomanda ca vacanta sa fie caracterizata de sedentarism, deoarece acesta poate avea o influenta negativa asupra organismului.
Plimbarile rapide prin parc, urcatul scarilor si plimbatul cainelui reprezinta doar cateva activitati prin care se poate realiza activitate fizica in mod diferit. De asemenea, mersul la cumparaturi nu trebuie facut cu masina, ci pe jos.
Evitarea stresului
SusSarbatorile de iarna pot fi stresante din diferite motive. Aceasta perioada este foarte aglomerata, iar oamenii pot fi nedumeriti cu privire la locurile unde ar trebui sa mearga. Spre exemplu, o persoana poate dori sa se odihneasca, dar este nevoita sa mearga sa cumpere cadouri, iar intre timp este sunata de parinti pentru a merge in vizita la acestia. Astfel, fiecare activitate ar trebui realizata, dar timpul nu este suficient, intervenind stresul.
Pentru a reduce nivelul de stres, oamenii ar trebui sa invete sa spuna nu, chiar daca sarbatorile sunt aproape. De asemenea, programul trebuie realizat in mod optim, tocmai pentru a avea timp si pentru situatiile neprevazute. In plus, se poate apela la diferite tehnici de relaxare, precum baile calde sau ascultatul de muzica relaxanta sau chiar colinde.
Cheltuirea cumpatata a banilor
SusProblemele financiare pot reprezenta un motiv serios al stresului. Perioada sarbatorilor de iarna este perioada cu cele mai mari vanzari de cadouri din an, iar fiecare persoana face cel putin un cadou unei persoane dragi. Astfel, oamenii sunt tentati sa cumpere numeroase cadouri, mai ales din cauza ofertelor de nerefuzat. Totusi, acest lucru poate duce la cheltuirea unor sume mari de bani, ulterior aparand anumite probleme asociate.
Specialistii recomanda cheltuirea cumpatata a banilor si acordarea atentiei catre cadouri ce au o semnificatie speciala, decat catre cadouri extrem de scumpe. De asemenea, se recomanda evitarea achizitionarii de mancare in cantitati crescute, deoarece exista riscul ca aceasta sa ramana si sa fie aruncata, pierzandu-se astfel anumiti bani.
Evitarea singuratatii
SusSinguratatea poate fi o problema serioasa pe perioada sarbatorilor de iarna. Craciunul si Revelionul sunt sarbatori ce ar trebui petrecute in familie sau printre prieteni. Totusi, daca o persoana nu este printre cei dragi nu inseamna ca trebuie sa se simta singura. De exemplu, numeroase restaurante pun la dispozitie evenimente in care oamenii pot merge pe cont propriu, facandu-si numeroase cunostinte la acel eveniment.
Acordarea atentiei catre problemele de sezon
SusProblemele de sezon pot strica sarbatorile de iarna, astfel incat trebuie evitate cat mai mult. Printre acestea se regasesc gripa si fracturile osoase. Pentru a le evita, oamenii trebuie sa adopte anumite metode profilactice, precum vaccinarea antigripala si evitarea mersului pe gheata. Iarna implica numeroase zone pline cu gheata, acestea reprezentand un adevarat pericol. Totusi, oamenii trebuie sa invete sa mearga corect pe gheata, deoarece exista numeroase cazuri in care acest lucru trebuie facut.
Pe langa gripa si raceala, sarbatorile de iarna pot veni la pachet si cu alte pericole. De exemplu, turturii pot reprezenta o arma frecvent regasita la marginea cladirilor. Astfel, oamenii trebuie sa fie atenti pe unde merg, tocmai pentru a nu se afla in locurile in care acestia ar putea sa cada.
Concluzii
SusSarbatorile de iarna sunt foarte frumoase si merita traite din plin. Totusi, pentru a le face si mai fericite, specialistii sfatuiesc populatia sa tina cont de anumite recomandari.
De exemplu, consumul de alcool, stresul si supraalimentarea ar putea duce la complicatii ce ar putea strica sarbatorile. Astfel, aceste elemente trebuie evitate cat mai mult posibil. In plus, petrecerea acestor sarbatori alaturi de familie ar putea aduce si mai multe emotii pozitive.
Bibliografie:
How to stay healthy on Christmas Day, https://www.medicalnewstoday.com/articles/326997.php
How to reduce Christmas stress, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320295.php
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Cum recunosti un bolnav cu tulburari psihice
- Cat de periculos este aluminiul din antiperspirante?
- Psihoterapeut Keren Rosner: Lipsa concediului poate sa fie nociva! De cate v ...
- Tulburari de somatizare atat la copii, cat si la adulti
- Ce cantitate de alcool este „sigura si buna” pentru sanatate? Cat alcool ...
- Cat de des ar trebui sa urineze o persoana?
- Dieta inaintea Sarbatorilor de Iarna
- Sarbatorile de iarna pentru copiii cu autism
- Diabetul si sarbatorile de iarna