Cum sa mancati pentru a va proteja inima
Generalitati
SusInima este un muschi care poate fi intarit cu ajutorul exercitiilor fizice. In plus, activitatea fizica poate accelera fluxul sanguin care transporta oxigen si substante nutritive celulelor din organism.
Alaturi de exercitiile fizice, exista anumite alimente care pot imbunatati capacitatea organismului de a pompa sange.
Niciodata nu este prea tarziu sa incepeti sa consumati alimente care sunt bogate in substante nutritive, ce protejeaza si imbunatatesc sanatatea inimii. Aceste substante nutritive includ acizii grasi Omega 3, vitamine si minerale. Toate pot contribui la mentinerea densitatii sangelui in parametri normali - aspect foarte important pentru pastrarea sanatatii cardiovasculare.
Cuprins articol
Masuri pentru protectia inimii
Sus- Evitati sa urmati cure de slabire. O dieta drastica va poate face sa aratati mai bine intr-o rochie de seara la un eveniment. Daca doriti, insa sa aveti o inima sanatoasa, adoptarea unor diete drastice nu este recomandata. La fel este si cazul dietelor care presupun consumul unui singur tip de aliment. Includeti in meniul zilnic carne slaba, legume si cereale integrale, pentru a obtine beneficii pe termen lung pentru inima si talie.
- Consumati mai multe fibre. Fibrele absorb grasimea in timpul digestiei si reduc inflamatia din artere. Fibrele ajuta la controlul greutatii corporale, deoarece mentin senzatia de plenitudine mai mult timp. In plus, acestea imbunatatesc si sanatatea digestiva. Fructe, legume, nuci si fasole - toate acestea sunt surse importante de fibre.
- Cresteti aportul de cereale integrale. Cerealele integrale ajuta la pastrarea unui nivel optim de zahar din sange, reducand astfel riscul de diabet cu 20-30% si contribuie la mentinerea unei greutati corporale sanatoase. Optati pentru paine din grau integral, orez brun, orez salbatic, fulgi de ovaz, faina din porumb, orz si secara.
- Limitati consumul de cafeina. Daca suferiti de fibriliatie atriala, cofeina si alte stimulente pot declansa simptome ale bolilor cardiovasculare.
- Atentie la ce tip de carne consumati. Carnea rosie este, de obicei, bogata in grasimi saturate, care sunt nocive pentru inima. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa excludeti carnea din dieta dumneavoastra. Important este sa alegeti cu intelepciune ce fel de carne mancati. Optati intotdeauna pentru carnea slaba, cum ar fi muschiul de porc si pieptul de pui sau curcan.
- Adaugati peste in dieta dumneavoastra. Probabil ati auzit ca pestele este bun pentru sanatate. Beneficiile pe care pestele le ofera organismului depind atat de tipul de peste, cat si de modul in care il preparati - un file de cod nu mai are aceleasi proprietati benefice cand este prajit in ulei, de exemplu.
Gatiti pestele la cuptor sau la gratar. Carnea de peste este bogata in acizi grasi Omega 3. Printre pestii cu cea mai mare concentratie de Omega 3 se numara: pastravul, somonul, tonul si sardinele.
- Consumati mai multe alimente bogate in vitamina E. Vitamina E este solubila in grasimi, prin urmare aveti nevoie sa consumati o cantitate suficienta de grasimi, pentru a permite organismului sa asimileze in mod eficient aceasta vitamina importanta pentru sanatatea cardiovasculara.
Vitamina E creste rezistenta vaselor de sange si previne aparitia hipertensiunii arteriale. Alimente bogate in vitamina E sunt: avocado, legumele verzi, cerealele integrale, nucile si semintele.
Daca urmati tratament medicamentos pentru hipertensiune arteriala, trebuie sa fiti constienti de faptul ca vitamina E are proprietati anticoagulante.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii
- Ce este postul intermitent si cum functioneaza
- 13 trucuri pentru a reduce ridurile
- Explicatii pentru 12 mistere medicale
- Cum influenteaza alimentatia sanatatea orala?
- Lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre salam
- Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor
- Afectiuni care pot fi mostenite de la mama
- De ce avem doi plamani dar o singura inima?