Cum sa iti dezvolti inteligenta: 5 modalitati surprinzatoare
Ani la rand oamenii de stiinta au cautat metode de imbunatatire a inteligentei. In 2008, a fost publicat studiul Improving Fluid Intelligence with Training on Working Memory, realizat de Jaeggi, Buschkuehl, Jonides si Perrig, care a aratat ca oamenii isi pot imbunatati inteligenta.
Iata cateva metode prin care poti face acest lucru:
1. Invata sa canti la un instrument
Un studiu la care au luat parte mai multi adulti care incepeau un hobby nou la intervale regulate de timp, ca de exemplu fotografia digitala sau confectionarea unor paturi colorate, au avut rezultate mai bune la testele de memorie dupa trei luni, in comparatie cu cei care nu aveau astfel de activitati.
Daca te afli in cautarea unui hobby nou, alegerea unui instrument muzical, pentru a invata sa canti la el, poate sa fie cheia, pentru a-ti dezvolta inteligenta.
"Sunt studii care inidca faptul ca persoanele care invata sa cante la un nou instrument muzical isi imbunatatesc capacitatile intelectuale", spune Dan Hurley, autorul cartii "Smarter: The New Science of Building Brain Power", citat de cnn.com. El a adaugat ca s-a observat ca muzicienii au un nivel de inteligenta crescut.
2. Consuma alimente bune pentru creier
Cu cat mananci mai inteligent, cu atat iti cresti capacitatea de memorare si iti dezvolti inteligenta. Un studiu recent publicat in revista Neurology din SUA a aratat ca o dieta potrivita scade riscul aparitiei problemelor de memorie.
Pentru a imbunatati functia cognitiva, o cercetare mai veche a aratat ca dieta mediteraneeana, bazata pe legume,ulei de masline, nuci si seminte, bogate in antioxidanti, este ideala.
Avocado este un aliment potrivit, datorita grasimilor mononesatrate pe care le contine, pentru ca au rolul de a proteja celulele nervoase de la nivelul creierului.
Alte alimente care iti imbunatatesc inteligenta sunt fructele de padure, o sursa importanta de vitamine si de antioxidanti, si afinele sunt o alegere foarte eficienta, caci imbunatatesc capacitatea de memorare.
3. Respecta orele de somn
Respectarea unui orar de somn sanatos este foarte importanta pentru a-ti dezvolta inteligenta. " Creierul uman produce neuroni noi in timpul somnului" argumenteaza Dan Hurley.
Potrivit Institutului National de Boli Neurologice din SUA somnul ajuta sistemul nervos sa functioneze corect. Unii specialisti chiar sustin ca pe timpul somnului celulele nervoase se regenereaza, astfel incat creierul sa functioneze mai bine.
"Daca nu te odihnesti, creierul nu dispune de timp suficient pentru aceste activitati" spune Hurley.
Daca pierzi o singura noapte de somn se pot crea disfunctionalitati ale sistemului nervos. De asemenea, poate fi afectata si memoria vizuala si abilitatea de a invata.
4. Alege calea mai grea
Ca sa devii mai eficient, atunci cand ai de facut ceva, indiferent ca este vorba despre o sarcina de serviciu sau de o activitate care tine de timpul liber, alege calea mai grea.
De exemplu, cand mergi pe un drum nou, in loc sa te bazezi pe GPS, ai putea sa te ghidezi strict dupa indicatoarele rutiere sau dupa o harta. Astfel, iti pui mai mult mintea la contributie. Sunt exercitii bune pentru creier.
5. Redu stresul
Deadline-uri, oameni grabiti, trafic aglomerat...sunt cateva dintre sursele de stres care apar frecvent in vietile noastre. Orice situatie stresanta are insa un impact negativ asupra creierului uman.
Ca sa eviti situatiile stresante, concentrarea strict pe ceea ce ai tu de facut, fara sa te lasi influentat de ceea ce se intampla in jur, este solutia.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Neurologie
- Medic Primar Neurolog Radu Rogozea - Spitalul clinic de urgenta BAGDASAR-ARSENI (fostul Spital de Neurochirurgie)
- Medic Primar Neurolog Sorin Tuta - Institutul de boli cerebrovasculare (IBCV) prof. dr. VLAD VOICULESCU
- Medic Primar Neurologie Onaca Petre - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Medic Primar Neurologie Floricel Vasile Cristea - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Medic Specialist Neurolog Nicolae Alin Bradeanu -
Articole recomandate
- Inteligenta emotionala - de ce este importanta si cum o putem imbunatati?
- Cum cresc orgasmele inteligenta si alte beneficii ale climaxului sexual
- 4 alternative inteligente pentru micul dejun
- Dezvoltarea psihica la supradotati
- Noua dieta Beverly Hills
- Dieta celor 5 factori
- Alimente care imbunatatesc nivelul de concentrare
- Este daunatoare tableta pentru copii?
- De ce romanii nu cer ajutor de la psiholog?