Cum sa consumati in siguranta alimentele pe timp de vara
Generalitati
SusPe timp de vara, toxiinfectiile alimentare sunt diagnosticate mai frecvent, din pricina perisabilitatii crescute a alimentelor pe fondul temperaturilor crescute si a umiditatii.
Gratarele in curte sau in natura, picnicurile la iarba verde si pranzurile servite pe plaja sunt moduri placute de manca, insa totodata periculoase.
Cateva masuri de precautie recomandate de specialisti va ajuta sa consumati in siguranta alimentele pe timp de vara, indiferent de circumstantele in care luati masa.
Cuprins articol
Consumul si pastrarea alimentelor in sezonul cald
SusBacteriile din hrana se inmultesc la o rata crescuta atunci cand sunt expuse la temperaturi curprinse intre 5 si 60 de grade Celsius. Odata ce alimentele intra in contact cu caldura si umiditatea, ele se pot altera mai repede decat in alte perioade ale anului. Prepararea si consumul mancarii in spatii deschise, unde nu exista un acces deplin la apa si refrigerare, cresc riscul contaminarii alimentelor.
Toxiinfectiile alimentare pot cauza varsaturi, diaree si crampe abdominale, simptome periculoase in special pentru copii, varstnici si persoane cu imunitate scazuta. Tineti cont de sfaturile utile de mai jos pentru manevrarea, pastrarea si consumul alimentelor in deplina siguranta pe tot parcursul verii.
Reglati corect termostatul
Asigurati-va ca temperatura din frigider este mentinuta in permanenta sub 5 grade Celsius, iar cea din congelator sub -15-18 grade Celsius. Carnea si legumele trebuie sa fie pastrate constant la temperaturi cat mai scazute si consumate imediat ce sunt expuse temperaturii camerei.
Cand lasati carnea la decongelat, nu o expuneti mai mult de o ora si jumatate temperaturilor mai mici de 5 grade Celsius (nu o lasati in chiuveta peste noapte, de pilda). In caz contrar, riscati sa o consumati alterata si sa va puneti in pericol sanatatea. Nu recongelati carnea niciodata, cu atat mai putin pe timp de vara.
Refrigerati alimentele in timp util
Scurtati cat mai mult timpul de deplasare de la supermarket spre casa, astfel incat sa refrigerati alimentele in maximum o jumatate de ora de la achizitionare.
Tineti mancarea fierbinte la temperatura constanta
Daca nu doriti sa raciti mancarea gatita imediat pentru a o introduce la frigider, este necesar sa o mentineti la o temperatura de minimum 60 de grade Celsius. Reincalziti preparatul pana cand scoate aburi (peste 75 de grade Celsius).
In cazul in care doriti sa refrigerati preparatele proaspat gatite, raciti-le rapid punand oala in apa rece, apoi introduceti mancarea in recipiente mai putin inalte, astfel incat sa poata fi refrigerate mai usor si sa nu dati nicio sansa bacteriilor sa se multiplice.
Separati carnea cruda si fructele de mare de mancarea gatita
Toxiinfectiile alimentare apar deseori dupa consumul de mancare gatita contaminata cu agenti patogeni proveniti de carnea cruda sau fructele de mare. Tineti carnea nepreparata termic pe un raft separat al frigiderului si aveti grija ca sucul acesteia sa nu se scurga peste alte alimente.
Folositi tocatoare diferite pentru alimentele crude si cele gatite si spalati foarte bine suprafata acestora dupa utilizare. Spalati-va pe maini temeinic dupa ce atingeti carnea cruda.
Nu umpleti excesiv frigiderul
Spatiul suficient pentru o buna circulatie a aerului este o conditie esentiala pentru capacitatea de racire optima a aparatului electrocasnic. Cumparati mai des alimente si, daca pregatiti o petrecere, pastrati bauturile in recipiente umplute cu gheata in afara frigiderului, pentru a avea mai mult loc de depozitare a alimentelor pe rafturi.
Pastrati corect resturile de mancare
Toate resturile de mancare trebuie sa fie introduse prompt la frigider si consumate in maximum 3-5 zile. Daca nu planuiti sa le mancati curand, cel mai sigur este sa le introduceti la congelator.
Tineti cont de regula de 2 ore
Nu consumati niciodata mancarea tinuta in afara frigiderului mai mult de doua ore, in special daca este vorba despre carne, fructe de mare, orez gatit sau paste de orice fel.
Acordati o atentie sporita igienei
Spalati-va mainile corect si frecvent cu apa si sapun, cel putin cate 20 de secunde, inainte sa preparati mancarea. Daca suferiti de diaree, varsaturi, guturai, febra sau infectii ale pielii, nu manevrati alimente pana la vindecarea completa, altfel riscati sa imprastiati germenii in hrana, care vor ajunge apoi cu usurinta la restul membrilor familiei.
Gatiti carnea la temperaturi ca mai ridicate
Folositi un termometru pentru a verifica daca mancarea, in special carnea, a fost gatita la temperaturi suficient de ridicate, astfel incat sa se elimine toate bacteriile. Chiftelele trebuie sa fie gatite la cel putin 70 de grade Celsius, iar carnea de pui la minimum 80 de grade Celsius. Alimentele reincalzite trebuie sa atinga si ele o temperatura interna de minimum 70 de grade Celsius.
Nu refolositi aceleasi farfurii in timpul gatitului
Din dorinta de a avea mai putine vase de spalat dupa gatit, multe persoane refolosesc aceleasi farfurii in repetate randuri, fara sa constientizeze ca exista un risc crescut de contaminare a alimentelor cu agenti patogeni periculosi.
De pilda, atunci cand scoateti friptura de pe gratar, nu o puneti in acelasi recipient in care s-au aflat inainte bucatile crude de carne, decat dupa ce il spalati foarte bine in prealabil cu apa si detergent de vase. In zilele caniculare, alimentele gatite nu trebuie sa stea niciodata mai mult de o ora in afara frigiderului.
Pastrati preparatele marinate la frigider
Preparatele marinate, tinute neglijent la temperatura camerei, pot deveni o sursa sigura de contaminare cu germeni periculosi. Introduceti-le la frigider pana in momentul in care le gatiti si nu utilizati saramura rezultata pentru un alt preparat.
Feriti si condimentele de caldura
La un gratar in aer liber, nu lasati condimentele (ketchup-ul, mustarul sau maioneza) expuse mediului ambient, in timp ce asteptati ca friptura sa fie gata. Pastrati-le in lada frigorifica pana la inceputul ospatului si depozitati-le apoi la temperaturi reduse, imediat ce ati terminat de mancat.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Botulismul si riscul de imbolnavire din cauza alimentelor la conserva
- 10 alimente care va protejeaza de soare
- Beneficiile fructelor si legumelor de vara
- Cum alegem o pasta buna de dinti?
- Vara si pericolele sale pentru amigdale
- Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara
- Cum sa facem fata alergiilor verii
- Salmonelozele
- Boli infectioase ce pot fi transmise de insecte