Cum sa castigati razboiul impotriva microbilor
Generalitati
SusGermenii sunt microorganisme raspandite peste tot in mediul inconjurator, majoritatea inofensive pentru sanatate. Unii microbi pot produce insa numeroase boli, cele mai comune fiind raceala si gripa in sezonul rece.
Germenii pot fi transmisi de la o persoana la cealalta sau indirect, prin atingerea unor suprafete contaminate. Din fericire, exista numeroase cai prin care va puteti limita considerabil expunerea la germeni periculosi, prin obiceiuri sanatoase adoptate chiar acasa.
Metode de eliminare a microbilor din casa
SusPrima lupta cu germenii trebuie sa fie purtata in propria locuinta, unde posibile surse de contaminare cu germeni sunt numeroase.
Dezinfectarea masinii de spalat
Masina de spalat este un aparat electrocasnic aparent curat, care poate ascunde insa intregi colonii de bacterii, virusuri si alte microorganisme periculoase. Rufele murdare sunt factorul de contaminare, prin cicluri repetate de spalare de-a lungul anilor.
Din acest motiv, este important sa dezinfectati cel putin o data la doua saptamani masina de spalat, programand un ciclu de spalare fara rufe in cuva. Inlocuiti detergentul cu un produs dezinfectant, precum clorul. Tot pentru eliminarea cat mai eficienta a germenilor, este de preferat sa spalati hainele la temperaturi cat mai ridicate (atunci cand este posibil). Acelasi lucru este valabil si pentru programarea temperaturii uscatorului.
Curatarea corecta a prosoapelor
Atunci cand o persoana bolnava foloseste acelasi prosop pe care il utilizeaza una sanatoasa, cea din urma se poate imbolnavi, din pricina transferului de germeni. Prosoapele sunt unele dintre cele mai contaminate obiecte casnice, de aceea trebuie sa fie spalate corespunzator si utilizate individual de membrii unei familii.
Prosoapele de maini si de fata se inlocuiesc o data la 3-4 zile, iar cele utilizate la sala de fitness (sau de catre o persoana bolnava) se spala dupa fiecare utilizare. De asemenea, prosoapele se spala intotdeauna separat de lenjeria intima sau prosoapele de bucatarie. La fel de importanta este uscarea prosoapelor imediat dupa folosire, in conditii optime de ventilatie (atunci cand raman umede, la temperatura camerei, devin un mediu propice de inmultire a microbilor).
Igienizarea lenjeriei de pat
Lenjeria de pat face parte din categoria textilelor care absorb acarieni si germeni diversi. Spalati asternuturile o data pe saptamana in apa fierbinte, chiar mai des daca sunt folosite de o persoana bolnava.
Este de preferat sa spalati lenjeria de pat separat de alte obiecte vestimentare, precum cele impregnate cu noroi. Nu consumati alimente in pat, deoarece firimiturile atrag mucegaiul si bacteriile.
Curatarea corecta a livingului
Majoritatea suprafetelor din living prezinta un grad ridicat de contaminare, fiind atinse de toti membrii familiei si de musafiri. Telefoanele, masutele de cafea, telecomanda televizorului, tastatura si mouse-ul computerului trebuie sa fie curatate zilnic, cu servetele dezinfectante sau alte produse antibacteriene.
Aspirati imediat resturile de mancare de pe textile (tapiteria canapelei, covor etc.) si curatati prompt urmele de murdarie, astfel incat nu permiteti bacteriilor sa se inmulteasca in medii propice.
Dezinfectarea clantelor si manerelor
Clantele usilor, manerele pieselor de mobilier, intrerupatoarele, lampile si balustradele trebuie sa fie si ele dezinfectate o data pe saptamana sau mai des, daca un membru al familiei este bolnav. In acest fel, reduceti considerabil sansele transmiterii germenilor care s-ar putea ascunde pe aceste suprafete atinse frecvent intr-o locuinta de mai multe maini.
Mentinerea curateniei la biroul de lucru
Tastatura computerului, masa de lucru si alte echipamente folosite in spatiul biroului se numara printre cele mai contaminate suprafete cu care omul intra in contact. Folositi solutii dezinfectante si carpe din microfibra pentru curatarea corecta a acestor obiecte. Scuturati tastatura pentru eliminarea firimiturilor si a altor resturi de murdarie care se depun printre taste. Igienizati cel putin o data la doua zile ecranele computerului, laptopului, tabletei si telefoanelor mobile.
Curatarea camerei copilului
Copiii contacteaza si imprastie cu usurinta germenii, de aceea este esential sa curatati temeinic camera celui mic, cel putin o data pe saptamana. Folositi o solutie dezinfectanta fara clor, speciala pentru spatiile cu care intra in contact copiii, pentru a igieniza frecvent mobilierul, gratiile patutului si jucariile. Lasati substanta sa actioneze cel putin 30 de secunde, inainte sa stergeti obiectele cu o carpa uscata si curata.
Ingrijirea chiuvetei din bucatarie
Specialistii au stabilit ca al doilea loc dintr-o locuinta contaminat cu numerosi germeni este chiuveta din bucatarie, respectiv buretele de spalat vase. Bacteriile care pot proveni de la carnea cruda si alte alimente raman pe materialele din care este constituita chiuveta si se inmultesc cu usurinta in conditii de umiditate si temperatura crescute.
Dezinfectati buretele de spalat vase cate doua minute o data la doua zile, introducandu-l la cuptorul cu microunde timp de doua minute. Bacterii periculoase, precum E.coli si salmonela, sunt distruse prin aceasta metoda simpla.
Igienizarea blatului din bucatarie
Spalati blatul de bucatarie in fiecare zi, imediat dupa ce preparati mancarea. Spalati-l cu apa calduta si sapun de vase pentru a indeparta petele de grasime si alte reziduuri alimentare. Apoi curatati-l cu o solutie preparata cu o masura de solutie dezinfectanta la trei masuri de apa.
Pentru a mentine blatul de bucatarie curat, evitati sa depozitati pe suprafata acestuia geanta, laptopul, telefonul, corespondenta sau alte obiecte cu potential ridicat de contaminare.
Impiedicarea imprastierii germenilor din exterior
Atunci cand pasiti in interiorul casei purtand incaltamintea cu care v-ati deplasat afara, riscati sa aduceti in locuinta germeni periculosi, precum E.coli. Lasati pantofii la intrare, aspirati frecvent podelele si covoarele si spalati gresia sau parchetul cu o solutie dezinfectanta saptamanal.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- 8 lucruri care agraveaza o raceala
- Cat de periculos este sa folositi o batista in sezonul gripal
- Lucruri surprinzatoare care va pot imbolnavi
- Tine infectiile la distanta, respectand cateva reguli simple
- Pasi practici de pregatire pentru chimioterapie
- Germenii si microbii din baie
- Reguli pentru un frigider curat si alimente sigure pentru consum
- Cum sa elimini germenii periculosi din casa
- 40 de modalitati prin care puteti utiliza otetul