Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum iti influenteaza sanatatea temperatura din spatiile interioare

Publicat la data de: 30 Martie 2023
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Temperatura din spatiile interioare

Sus
Cum iti influenteaza sanatatea temperatura din spatiile interioare

Temperatura din spatiile interioare poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii. Atunci cand temperatura este prea ridicata sau prea scazuta, poate determina diverse probleme de sanatate.

Cuprins articol

  1. Temperatura din spatiile interioare
  2. Probleme de sanatate cauzate de temperatura
  3. Climatizarea aspecte generale
  4. Efectele sistemelor de climatizare asupra starii de sanatate
  5. Aspecte de retinut
  6. Recomandari
  7. Aspecte de retinut
  8. Citeste pe aceeasi tema

Probleme de sanatate cauzate de temperatura

Sus

Deshidratare: Temperaturile ridicate pot determina deshidratarea corpului, ceea ce poate duce la o serie de probleme de sanatate, inclusiv oboseala, dureri de cap, uscaciunea gurii si a pielii, ameteli si chiar colaps.

Supraincalzirea sau hipotermia: Daca temperatura este prea ridicata sau prea scazuta, corpul poate fi supus stresului termic, care poate cauza probleme de sanatate, cum ar fi arsuri solare, epuizare prin caldura sau hipotermie.

Afectarea sistemului imunitar: Temperaturile ridicate sau scazute pot afecta sistemul imunitar si pot face ca persoanele sa fie mai susceptibile la infectii.

Agravarea unor afectiuni preexistente: Temperatura din spatiile interioare poate afecta si persoanele care sufera de afectiuni precum astmul, alergii sau boli cardiovasculare. Temperaturile ridicate sau scazute pot agrava aceste afectiuni si pot duce la simptome mai severe.

In general, temperatura optima pentru confortul si sanatatea umana este intre 18 si 24 de grade Celsius. Este important sa monitorizam temperatura din spatiile interioare si sa o reglam pentru a asigura un mediu confortabil si sigur pentru sanatatea noastra.

Climatizarea – aspecte generale

Sus

Mediul extern este diferit fata de spatiile interioare din locuinte sau alte incaperi mari in care isi desfasoara activitatea mai multi angajati. Diferentele vizeaza parametrii precum saturatia in oxigen a aerului din incapere, temperatura acestuia, umiditatea aerului care poate fi inspirat din cele doua medii. Organismul uman functioneaza optim intre anumite limite destul de restranse ale acestor parametri .

Sistemele de climatizare au fost gandite si proiectate cu scopul de a asigura intervalul optim al valorilor de oxigenare, umiditate si temperatura, astfel incat sa fie mentinuta o zona confortabila pentru buna functionare a organismului.

Efectele sistemelor de climatizare asupra starii de sanatate

Sus

Temperaturile prea ridicate din spatiile interioare pot deshidrata organismul, iar acest lucru va cauza senzatie de fatigabilitate, cefalee, uscaciunea tegumentelor si a mucoaselor. In unele situatii, rezistenta vasculara periferica poate sa scada datorita vasodilatatiei cauzate de temperaturile mai ridicate. Aceste modificari pot fi prezente clinic sub forma de stari de slabiciune, vertij, parestezii la nivelul membrelor, iar in conditii mai grave chiar si lipotimie

De asemenea, este recomandat ca variatiile termice dintre mediul intern si cel din exterior sa nu depaseasca o medie de 10 grade Celsius. Astfel, este redus riscul ca o persoana mai sensibila la variatiile de temperatura sa sufere un soc termic la trecerea dintre cele doua, hipotermia in cazul temperaturilor prea mult reduse, dar si hipertermia cand acestea sunt mult prea mari, pot fi extreme la care se poate ajunge daca sistemele de climatizare nu sunt adaptate pe masura necesitatilor organismului.

In momentul in care trecem dintr-un mediu cu temperatura mai mare la un mediu cu temperatura mult redusa, organismul nostrum are nevoie de o perioada de adaptare care poate dura in mod variabil fata de fiecare organism in parte. Trecerea brusca de la frig la cald duce la vasodilatatia circulatei periferice, aparitia eritemului cutanat, transpiratie odata cu cresterea temperaturii corpului.

Sistemul imunitar poate avea de suferit odata cu expunerea la variatii de temperatura generate de sistemele de climatizare, fapt care poate spori riscul de contractare a diferitor infectii. Rinita cronica, blefarita, conjunctivita, uscarea tegumentelor pot fi manifestari cauzate de utilizarea aparatelor de aer conditionat si a altor instalatii de climatizare, tractul respirator sau sistemul auditiv fiind principalele afectate de utilizarea acestora.

Aspecte de retinut

Sus

Utilizarea aparatelor de aer conditionat prezinta o serie de avantaje, insa pot avea si efecte mai putin favorabile pentru starea de sanatate. Reducerea temperaturii in perioadele caniculare este benefica, in special pentru persoanele care sufera de boli cardio-vasculare sau respiratorii. De asemenea, particulele poluante din mediul inconjurator pot fi indepartate prin filtrele acestor aparate astfel incat, sa nu mai ajunga in contact cu organismul.

In ceea ce priveste dezavantajele aparatelor de aer conditionat asupra starii de sanatate, acestea include posibilitatea dezvoltarii sau a exacerbarii unor infectii de tract respirator, la nivel ocular sau auricular.

Pneumoniile , amigdalita, conjunctivita, rinita, otita sau agravarea astmului bronsic fiind destul de frecvente in randul persoanelor care utilizeaza astfel de sisteme de climatizare. Acest lucru se poate intampla din cauza microorganismelor care ajung din mediul exterior in sistemul de filtrare unde pot ramane o perioada, raspandindu-se si in incaperi daca filtrele nu sunt ingrijite corespunzator.

Tegumentele si mucoasele pot suferi de deshidratare in prezenta aparatelor de aer conditionat, devenind iritate si uscate. Este indicat ca persoanele cu ten sensibil sau cu diferite forme de dermatita sa evite folosirea acestor sisteme de aer conditionat.

Este de preferat ca fluxul de aer conditionat, cu o diferenta termica redusa fata de cel din mediul exterior, sa nu fie situat deasupra locului unde personalul respectiv isi desfasoara activitatea (masa, birou) si sa aiba o viteza mica.

Temperatura setata ar fi indicat sa nu depaseasca o diferenta de 10 ° C fata de cea din exterior pentru a evita socul termic. Mentinerea temperaturii intre 18-24 °C in interiorul spatiilor de locuit este optima si favorabila necesitatilor organismului, iar umiditatea aerului ambiental este de preferat a fi mentinuta intre 50-70%. Filtrele de aer trebuie schimbate periodic si intretinute corespunzator.

Recomandari

Sus

De asemenea, este recomandat ca variatiile termice dintre mediul intern si cel din exterior sa nu depaseasca o medie de 10 grade Celsius. Astfel, este redus riscul ca o persoana mai sensibila la variatiile de temperatura dintre mediul interior si cel exterior, sa sufere un soc termic la trecerea dintre cele doua.

Eliminarea in atmosfera a gazului de freon folosit ca principal agent de racire se poate produce in mod accidental, fapt care atrage dupa sine efecte negative asupra starii de sanatate.

In momentul in care trecem dintr-un mediu cu temperatura mai mare la un mediu cu temperatura mult redusa, organismul nostru are nevoie de o perioada de adaptare care poate dura in mod variabil fata de fiecare organism in parte. Trecerea brusca de la frig la cald duce la vasodilatatia circulatei periferice, aparitia eritemului cutanat, transpiratie odata cu cresterea temperaturii corpului.

Rezistenta vasculara periferica se va diminua si ea, in mod compensator va exista o crestere a frecventei cardiace. Aceste modificari pot fi prezente clinic sub forma de stari de slabiciune, vertij, parestezii la nivelul membrelor, iar in conditii mai grave chiar si lipotimie. Disconfortul sau infectiile care intereseaza tractul respirator sau sistemul auditive, precum rinita cronica, blefarita, conjunctivita, uscarea tegumentelor pot fi manifestari cauzate de utilizarea aparatelor de aer conditionat si a altor instalatii de climatizare.

Aspecte de retinut

Sus

Climatizarea aerului din spatiile de locuit reprezinta un avantaj major in ceea ce priveste racirea si dezumificarea aerului din mediul respectiv. Spatiile industriale, farmaciile, domeniul comercial si nu numai, cunosc avantajele unor sisteme de aer conditionat special concepute in acest scop.

Este de preferat ca fluxul de aer conditionat, cu o diferenta termica redusa fata de cel din mediul exterior, sa nu fie situat deasupra locului unde personalul respectiv isi desfasoara actvitatea (masa, birou) si sa aiba o viteza mica.

Mentinerea temperaturii intre 20-25 °C este favorabila necesitatilor organismului, iar umiditatea aerului ambiental este de preferat a fi mentinuta intre 50-70%.

Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36497689/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32069790/


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate