Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum influenteaza alimentatia sanatatea orala?

Actualizat la data de: 21 Iulie 2015

Generalitati

Sus
Cum influenteaza alimentatia sanatatea orala?

Unele alimente si combinatii de alimente influenteaza nivelul crescut de bacterii cauzatoare de boli.

Cele mai comune boli orale ale civilizatiei moderne, anume cariile (in cazul dintilor) si paradontozele (care privesc gingiile) pot fi prevenite prin folosirea unei diete.

Aceste boli apar cand dintii si alte componente ale gurii sunt distruse de produsii acizi din bacteriile de la nivelul cavitatii bucale.

Chiar daca nutritia saraca nu cauzeaza direct boli parodontale, cercetatorii cred ca boala progreseaza mai repede si se agraveaza in cazul pacientilor a caror alimentatie nu suplineste nutrientii necesari.

Malnutritia afecteaza intregul sistem imunitar, astfel creste susceptibilitatea multor boli. Persoanele cu un sistem imunitar deficitar au demonstrat un risc mai mare de probleme parodontale.

In plus, cercetarile au aratat ca exista o legatura intre sanatatea orala si diabetul sau bolile cardiovasculare. Astfel, consumand o varietate de alimente ca fiind parte dintr-o dieta echilibrata poate nu doar imbunatati sanatatea dentara, dar si creste numarul de fibre si vitamine si poate, de asemenea, reduce riscul altor boli.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum va puteti planifica mesele principale si gustarile pentru a imbunatati sanatatea orala?
  3. Cand ar trebui sa va consultati medicul dentist cu privire la statusul nutritional?
  4. Obiceiuri care ameninta dintii
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cum va puteti planifica mesele principale si gustarile pentru a imbunatati sanatatea orala?

Sus

Consumarea unor alimente variate si cu moderatie este un aspect esential pentru o mai buna manageriere a starii de sanatate orala. Alegeti sa consumati din cele cinci grupe majore de alimente: fructe, legume, paine, cereale, lapte, produse din lapte si carne, incluzandu-se puiul si pestele.

Evitati alimentatia bogata in grasimi care limiteaza sau chiar elimina toate cele cinci grupe si deseori, reprezinta deficiente in vitamine si minerale.

Intotdeauna pastrati-va gura umeda prin consumul mare de apa. Saliva protejeaza dintii. Daca aveti gura uscata, suplimentati alimentatia cu bomboane fara zahar sau guma de mestecat care sa dinamizeze secretia de saliva.

Alimentele care iau contact cu dintii influenteaza caderea acestora. Astfel, la gustare, trebuie sa evitati prajiturile, bomboanele sau fructele uscate. In locul acestora, puteti consuma nuci, legume, iaurt, branza sau bomboane fara zahar.

Cand consumati carbohidrati fermentabili, cum ar fi biscuiti, prajituri si chips-uri, mancati-le ca parte din masa principala, in loc de a le consuma singure. Combinatia de alimente neutralizeaza acizii din gura si scade problemele. De exemplu, consumati branza cu biscuiti sarati.

Gustarea va fi satisfacatoare sanatatii dentare. Insa, in urma excesului acestui obicei, se poate trece in extrema cealalta, si anume malnutritia. In plus, studiile au aratat ca bolile dentare influenteaza riscul crescut al bolilor de inima, obezitate, diabet si hipertensiune. Astfel ca obiceiul de a manca prea mult la o masa, urmat de a manca aproape nimic la urmatoarea masa, prea frecvent, ar trebui evitat.

Cand ar trebui sa va consultati medicul dentist cu privire la statusul nutritional?

Sus

Intotdeauna intrebati-va medicul dentist daca nu sunteti siguri ca alimentatia pe care o aveti nu va afecteaza sanatatea orala. Pierderea dintilor sau durerea pot ingreuna masticatia, iar aceste conditii se regasesc cel mai des la persoanele in varsta, la cele cu o alimentatie stricta si care se afla sub tratament medicamentos. Persoanele care experimenteaza aceste probleme nu consuma alimente avand mese regulate.

Obiceiuri care ameninta dintii

Sus

Alimentele prea reci sau prea fierbinti – consumul de alimente prea reci sau prea fierbinti poate irita interiorul dintilor. De obicei, aceasta situatie este urmata de dureri ale dintilor. Alimentele fierbinti si reci pot declansa rapid o durere ascutita si persistenta.

Biberoanele folosite la culcare – nu este niciodata prea devreme pentru a proteja dintii. Dand bebelusului la culcare o sticla cu suc de fructe sau lapte poate cauza probleme noilor dintisori ai acestuia. Copilul se poate obisnui sa adoarma cu biberonul in gura, astfel ca zaharurile se afla in gura acestuia pe tot parcursul noptii. Este mai bine ca biberonul sa nu se afle in camera atunci cand copilul adoarme.

Piercing-urile din limba – acestea poate ca sunt la moda, insa lovind tot timpul metalul de dinti, cu timpul se poate distruge smaltul. La fel se poate intampla si cu piercing-urile atasate de buza. Iar cand metalul interactioneaza cu gingia, o poate distruge si se poate ajunge la pierderea dintilor.

Gura este un mediu prielnic pentru bacterii, de aceea piercing-urile cresc riscul infectiilor si inflamatiilor. Inainte de a alege purtarea unor astfel de accesorii, discutati cu medicul dentist despre riscurile pe care le au acestea asupra sanatatii orale.

Scrasnitul dintilor scrasnitul dintilor sau bruxism este cel mai adesea cauzat de stres si de tulburarile de somn. Acestea fac acest obicei greu de controlat. Evitand alimentele dure in timpul zilei, se poate reduce durerea si degradarea dintilor in urma acestui obicei. Purtarea unei proteze in gura in timpul noptii poate preveni deteriorarea provenita de la scrasnitul dintilor in timpul somnului.

Bomboanele contra tusei – doar pentru ca bomboanele contra tusei sunt vandute in scop medicinal, acest lucru nu inseamna ca sunt sanatoase pentru dinti. Cele mai multe contin zahar.

De aceea, dupa ce au actionat asupra gatului, periati-va bine dintii. Daca zaharul provine dintr-o bomboana contra tusei sau o bomboana tare, acesta interactioneaza cu placa bacteriana care captuseste dintii. Apoi, bacteriile transforma zaharul intr-un acid care distruge smaltul dintilor.

Jeleurile gumate – produsele cu zahar influenteaza bolile dintilor, dar unele dulciuri sunt mai greu de acceptat. Jeleurile gumate se lipesc de dinti, pastreaza zaharul si se transforma in acizi care intra in contact cu smaltul ore intregi.

Sucurile carbogazoase – dulciurile nu sunt singurele alimente care pot fi acuzate cand vine vorba despre zahar. Sucurile carbogazoase pot avea peste 11 lingurite de zahar per portie. Acestea contin, de asemenea, acid fosforic si acid citric, care distrug smaltul. Bauturile dietetice poate ca nu contin zahar, insa pot avea mai multi acizi in forma indulcitorilor artificiali.

Folosirea dintilor pentru a deschide/desface anumite lucruri – deschiderea dopurilor de plastic sau a ambalajelor de plastic se poate face comod cu ajutorul dintilor, insa acesta este unul dintre obiceiurile care ii fac pe medicii dentisti sa se sperie. In locul dintilor, utilizati foarfecele sau instrumente speciale, in functie de ceea ce doriti sa desfaceti/strangeti. Ca aspect esential, dintii ar trebui folositi doar pentru a manca.

Bauturile pentru sport/energizante – nu exista nicio indoiala ca o bautura rece energizanta este racoritoare dupa o cursa obositoare. Dar aceste bauturi sunt, de cele mai multe ori, pline de zahar. Ca bauturile carbogazoase sau ca dulciurile, bauturile pentru sport/energizante creeaza un acid care ataca smaltul dintilor. Daca le beti frecvent, acestea pot degrada sanatatea orala. O modalitate buna de a fi hidratat la sala de fitness este alegerea apei in locul bauturilor energizante.

Sucul de fructe – sucul de fructe este plin de vitamine si antioxidanti, insa, din pacate, cele mai multe dintre ele contin si foarte mult zahar.

Unele tipuri de sucuri de fructe pot avea la fel de mult zahar asa cum contin si bauturile carbogazoase. De exemplu, intr-o portie obisnuita, sunt doar 10 grame de zahar in plus in bauturile carbogazoase de portocale decat in sucul natural de portocale. Fructele sunt dulci, asa ca fiti atenti la sucurile care nu au deloc zahar adaugat.

Puteti reduce cantitatea de zahar prin diluarea sucului cu apa. Insa, o alta modalitate si mai buna este prepararea sucului de fructe acasa.

Chips-urile din cartofi – bacteriile din placa vor transforma si amidonul in acid. Acest acid poate ataca dintii pentru urmatoarele 20 de minute si chiar mai mult daca alimentul este blocat intre dinti. Este bine sa folositi ata dentara in acest caz dupa ce ati consumat chips-uri din cartofi sau alt aliment care contine amidon care se blocheaza intre dinti pentru a preveni anumite boli care pot aparea in acest caz.

”Rontaitul” constant – consumul de aperitive care se ”rontaie” produce mai putina saliva decat in cazul unei mese principale obisnuite, deoarece lasa bucati de mancare intre dinti pentru ore intregi dupa ce sunt consumate. De aceea, evitati consumul de astfel de aperitive prea frecvent si alegeti gustarile cu putin zahar sau amidon, cum ar fi morcovul.

Mestecatul creioanelor – ati mestecat vreodata creionul cand v-ati concentrat intr-o anumita sarcina la serviciu sau la studiu? Acest obicei poate cauza spargerea sau ciobirea dintilor.

Guma de mestecat fara zahar este o alternativa mai buna atunci cand aveti nevoie sa mestecati. Va declansa curgerea salivei, care poate face dintii mai puternici si ii poate proteja impotriva acizilor care degradeaza smaltul.

Cafeaua – culoarea inchisa a cafelei si aciditatea sa poate cauza ingalbenirea dintilor cu timpul. Din fericire, aceasta este una dintre cele mai usoare probleme de tratat cu diferite metode de albire a smaltului dintilor. Discutati cu medicul dentist daca aveti anumite nelinisti in legatura cu decolorarea dintilor.

Fumatul – tigarile, la fel ca toate produsele ce contin tutun, pot pata dintii si pot cauza pierderea dintilor ca rezultat al problemelor legate de gingie. Tutunul poate, de asemenea, cauza cancer la nivelul gurii, buzelor si al limbii. Daca doriti inca un motiv pentru a renunta la fumat, ganditi-va la zambetul dumneavoastra.

Vinul rosu – acizii din vinul rosu degradeaza smaltul, creand neplaceri legate de petele care fac dintii mai vulnerabili la decolorare. Vinul rosu contine, de asemenea, un pigment puternic, numit cromogen care interactioneaza cu diferiti tananti, care ajuta la colorarea dintilor. Aceasta combinatie face posibila stabilizarea culorii vinului rosu pe dinti mult timp dupa ce paharul s-a golit.

Vinul alb – poate va ganditi ca vinul alb nu are niciun efect negativ asupra dintilor. Insa acizii ameninta smaltul acestora, lasand dintii cu pori si vulnerabili colorarii cu alte alimente, cum ar fi cafeaua. Clatind cu apa gura dupa ce ati baut vin alb sau folosind pasta de dinti cu un agent de albire poate lupta impotriva efectelor colorarii dintilor cu vin alb sau rosu.

Excesul consumului de alimente – excesul alimentelor consumate presupune cantitati mari de zaharuri, care duc, in timp, la probleme ale sanatatii orale. Consumul excesiv de alimente si regurgitarea lor voluntara ulterioara (bulimia nervoasa) pot produce deteriorari si mai grave ale sanatatii dintilor.

Acizii puternici din combinatia regurgitata poate eroda dintii, facandu-i casanti, delicati si fragili. Acesti acizi pot fi si sursa unei respiratii defectuoase. Bulimia poate conduce la o varietate mare de probleme serioase, asa ca discutati cu medicul dumneavoastra daca s-a intamplat sa regurgitati voluntar.


Medici specialisti Stomatologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate