Cum este influentata starea de spirit de pandemia de coronavirus
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Starea de spirit in pandemie
SusOdata cu cresterea numarului de persoane infectate cu noul tip de coronavirus, societatea a trebuit sa isi schimbe comportamentele obisnuite in mod semnificativ. De exemplu, oamenii au fost nevoiti sa petreaca mult mai mult timp in casa, sa lucreze de la distanta, sa renunte la iesirile in locuri publice si la intalnirile cu prietenii sau chiar cu rudele. Toate aceste lucruri, alaturi de teama persistenta fata de aceasta noua boala, sunt foarte frustrante si pot duce la epuizare fizica si mintala si la schimbari ale starii de dispozitie.
Teama de imbolnavire si petrecerea unui timp indelungat in casa sunt factori ce pot provoca anxietate si sentimente neplacute unei persoane. De asemenea, imposibilitatea de a face activitatile recreative obisnuite, precum iesitul in oras, va duce la o afectare psihica importanta.
In plus, petrecerea timpului in casa poate fi asociata si cu un nivel redus de vitamina D, alt factor ce poate fi incriminat pentru alterarea starii de spirit.
Afla cateva informatii cu privire la modul in care este influentata starea de spirit de catre pandemia de coronavirus.
Cuprins articol
Disconfortul si epuizarea psihica
SusUnul dintre motivele principale pentru care starea de spirit a oamenilor este afectata in timpul unei astfel de pandemii este reprezentat de faptul ca are loc un disconfort psihic semnificativ.
Nivelurile crescute de „incordare” sau efort mintal, alaturi de anxietatea produsa de pandemia COVID-19, pot altera starea de dispozitie. Mai exact, atunci cand o persoana se confrunta cu anumiti stresori psihologici, corpul sau va incerca sa raspunda fiziologic prin lupta sau prin fuga. Acest proces consuma energie si face ca ritmul cardiac sa creasca, iar vigilenta sa fie mai sporita. Cu toate acestea, mentinerea acestei stari de alerta inalta pentru perioade lungi poate afecta semnificativ organismul si nivelul sau de energie.
Disconfortul si epuizarea psihica sunt regasite si in cazuri uzuale, de exemplu atunci cand exista probleme financiare sau de sanatate. De asemenea, aceste evenimente se intampla si atunci cand este necesara adaptarea la un mod necunoscut de a face lucrurile, precum pandemia si necesitatea de a ramane la domiciliu. Asadar, trebuie gasite moduri noi de organizare a timpului, astfel incat nivelul de stres sa se reduca.
Anxietatea si alterarea somnului
SusPerioada actuala este o perioada caracterizata printr-un nivel crescut al anxietatii. Viitorul pare incert, iar populatia este foarte stresata, iar una din consecinte este alterarea somnului.
Anxietatea, depresia si stresul sunt epuizante prin natura lor. Anxietatea se hraneste cu incertitudine, situatie ce caracterizeaza pandemia cu noul tip de coronavirus. Desi anxietatea este un raspuns normal la o situatie atat de amenintatoare, efectele sale asupra corpului si mintii sunt imense. Astfel, se observa o alterare a capacitatii de concentrare, a motivatiei, a nivelurilor de energie si calitatii somnului.
Rutina obisnuita pe care o persoana o avea inainte de aceasta pandemie este greu de mentinut, iar noi comportamente isi fac loc. Asadar, oamenii se culca mai tarziu noaptea si dorm mai mult pe parcursul zilei. Cand tiparele normale ale somnului sunt tulburate in acest mod pentru o perioada lunga de timp, ritmul circadian este perturbat si interfereaza in mod negativ cu capacitatea normala de functionare a organismului pe timpul zilei.
In plus, anxietatea si tulburarile de somn functioneaza intr-un mod ciclic si pot fi asemanate cu o strada cu doua sensuri. Anxietatea este insotita de ingrijorari ce duc la o calitate inferioara a somnului, lucru ce va duce la oboseala. Aceasta din urma va epuiza resursele psihologice si va creste nivelul de anxietate, care va perturba somnul si capacitatea persoanei de a face fata mai departe situatiei.
Sarcinile stresante si supraincarcarea programului
SusDistantarea sociala si izolarea la domiciliu sunt esentiale pentru a preveni si incetini raspandirea coronavirusului. Cu toate acestea, petrecerea unui timp indelungat acasa a creat situatii dificile si obositoare pentru multe persoane. Spre exemplu, un numar ridicat de persoane si-au pierdut locurile de munca, iar veniturile lor sunt mult prea mici pentru a plati facturile lunare.
Acest lucru va duce la un nivel ridicat de stres si la incercari obositoare de a rezolva situatia. De asemenea, pot exista situatii in care sarcinile de serviciu pot fi efectuate de acasa, dar scolile si gradinitele s-au inchis, astfel incat se suprapun cu ingrijirea si supravegherea copiilor. Asadar, multi oameni nu mai au un program de lucru sau un scop palpabil, iar altii sunt foarte impovarati cu numeroase sarcini dificile. Pentru altii, monotonia si plictiseala asociate cu carantina pot fi obositoare si pot duce la alterarea starii de dispozitie.
Starea de spirit si nivelul de vitamina D
SusMajoritatea oamenilor obtin vitamina D de care au nevoie prin intermediul luminii solare. Razele solare ce ajung la nivelul pielii fac ca organismul sa produca vitamina D, dar exista si posibilitatea ca aceasta vitamina sa fie obtinuta din alimente, precum oua sau somon. De asemenea, exista numeroase suplimente pe baza de vitamina D ce pot ajuta oamenii sa atinga un nivel optim al acesteia.
Distantarea sociala si carantina fac ca majoritatea oamenilor sa ramana in case, iar acest lucru va duce la o expunere foarte redusa la lumina naturala a soarelui. Acest lucru poate face ca nivelul de vitamina D sa se reduca, iar oamenii sa observe o alterare a starii de spirit. Cercetatorii studiaza legatura dintre vitamina D si starea de spirit de zeci de ani, dar inca raman intrebari la care nu sunt raspunsuri.
In orice caz, expertii au constatat faptul ca atat nivelurile reduse ale vitaminei D, cat si depresia, au fost corelate cu un nivel crescut al inflamatiei. De asemenea, vitamina D influenteaza modul de actiune al serotoninei, hormon implicat in foarte multe lucruri, inclusiv starea de spirit, somnul, pofta de mancare si abilitatile motorii.
Exista legaturi stiintifice intre un nivel optim al vitaminei D si un somn odihnitor, acesta din urma influentand foarte mult starea de spirit. Dupa cum a fost precizat, vitamina D este importanta in producerea serotoninei, iar aceasta din urma este implicata in sintetizarea melatoninei, hormon ce promoveaza somnul. Asadar, lipsa vitaminei D poate duce la alterarea calitatii somnului, dar si la depresie si anxietate. Totul este interconectat, astfel incat persoanele ce nu au parte de lumina naturala pot avea o stare de spirit depresiva si pot acuza oboseala, lipsa energiei, tulburari de somn si pierderea interesului pentru activitatile anterior placute.
Pe langa toate aceste aspecte, specialistii afirma ca o stare de spirit alterata din cauza unui nivel redus de vitamina D poate fi caracterizata si de scaderea activitatii fizice. Acelasi lucru este valabil si in cazul persoanelor ce se plictisesc si devin stresate din cauza carantinei. Inactivitatea poate declansa un ciclu vicios care contribuie in continuare la o stare de spirit proasta.
Pentru a confirma aceste lucruri poate fi adus in discutie un studiu realizat in 2019 si prin care s-a constatat faptul ca un comportament sedentar este frecvent corelat cu anxietatea si depresia. De asemenea, studiile de specialitate au relevat de foarte multe ori faptul ca exercitiile fizice pot contribui la reducerea simptomelor produse de anxietate si depresie. Asadar, pentru a beneficia de imbunatatirea starii de spirit si a sanatatii mintale, oamenii trebuie sa aiba un stil de viata activ, chiar daca in acest moment se recomanda ca activitatea fizica sa fie realizata in confortul propriei locuinte.
Bibliografie:
https://patient.info/news-and-features/why-lockdown-is-making-us-feel-exhausted
https://patient.info/news-and-features/covid-19-how-to-manage-mood-swings-during-coronavirus-lockdown
https://www.everydayhealth.com/coronavirus/are-you-covid-d-prived-and-down-how-low-vitamin-d-levels-can-cause-low-mood/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
Articole recomandate
- Starea de spirit dupa sarbatori
- Mentine-ti o stare pozitiva pe timpul iernii
- Starea de fericire contribuie la o sanatate deplina
- 7 surse ale starilor depresive de sarbatori
- Ce parfumuri imbunatatesc starea de bine?
- Cum poate fi inlaturata starea de somnolenta
- 8 masuri de ameliorare a starilor de rau dupa excesul alimentar
- Cum putem combate starile depresive post-concediu?
- Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului