Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cui ii este recomandata sarea fara sodiu?

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2018

Generalitati

Sus
Cui ii este recomandata sarea fara sodiu?

Sarea de bucatarie este un amestec mineral alcatuit din clorura de sodiu (NaCl). Un inlocuitor recomandat medical in anumite situatii este clorura de potasiu (KCl), care nu prezinta efectele secundare ale clorurii de sodiu. Cu toate acestea, sarea dietetica poate prezenta anumite dezavantaje.

Consumul de sare recomandat este de 6 grame pe zi in cazul adultilor si al copiilor de peste 11 ani. Copiii intre 7 si 10 ani nu trebuie sa consume mai mult de 5 grame de sare pe zi, iar pentru cei cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani, aportul zilnic de sare nu trebuie sa depaseasca 3 grame.

Un aport crescut de sare de bucatarie, prin continutul ridicat de sodiu (40%), creste presiunea sanguina, riscul de insuficienta cardiaca, de accident vascular cerebral si predispune la aparitia edemelor.

In plus, consumul excesiv de sare a mai fost pus in legatura cu afectiuni ale rinichilor si cu pietre la rinichi, cu cancerul gastric, osteoporoza si hipertrofia ventriculara stanga.

Potasiul este un nutrient esential pentru organism, avand rolul de a mentine echilibrul fluidelor si al electrolitilor in corp.

Potasiul joaca un rol extrem de important in reglarea tensiunii sanguine, a masei osoase, musculare, in echilibrarea sistemului nervos si pentru a corecta functionarea sistemului muscular. Deficitul de potasiu poate duce la o gama larga de probleme de sanatate.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cui ii este recomandata?
  3. Contraindicatii
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cui ii este recomandata?

Sus

In anumite situatii, precum afectiuni insotite de retentie hidrosalina, edeme, stari de hipokaliemie provocate prin diuretice, se recomanda sarea fara sodiu sau cea cu foarte putin sodiu, cunoscuta si sub denumirea de sare dietetica.

Practic, sodiul din sare este inlocuit cu potasiul, care ajuta la controlul presiunii arteriale si, de asemenea, este ideal pentru a reduce retentia de lichide, edemele si umflarea membrelor.

Asadar, aceasta sare este un inlocuitor al sarii obisnuite de bucatarie, care pastreaza aproape acelasi gust. Sarea fara sodiu poate fi adaugata in salate, in supe si in orice alte preparate.

Sarea dietetica este recomandata persoanelor al caror organism are tendinta de a retine apa. Este o sare destinata unui stil de viata echilibrat, protejeaza inima si mentine tensiunea arteriala in limite normale.

Prezinta un aport de potasiu si are grija de sanatatea inimii. Regimul hiposodat este recomandat si in cazul afectarii renale cauzate de lupus.

Contraindicatii

Sus

Chiar daca ar putea fi considerata mai sanatoasa decat sarea cu sodiu, sarea fara sodiu nu se consuma fara recomandarea medicului.

Un aport crescut de potasiu nu le este recomandat persoanelor cu boli renale sau celor care sufera de diabet.

Sarea fara sodiu trebuie consumata cu prudenta in insuficienta renala si in insuficienta cardiaca. De asemenea, acest tip de sare nu se asociaza cu diuretice antialdosteronice (spironolactona, triamteren, amilorid).

Sarea fara sodiu este contraindicata in cazul celor care sufera de boala Addison. In cazul acestora, este recomandat consumul de sodiu, mai ales in timpul exercitiilor fizice.


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate