Corcodusele, un elixir pentru sanatate. Iata ce boli pot preveni!
Trecute cu vederea de multi dintre noi, corcodusele sunt insa unele dintre cele mai bune fructe ale verii.
Pot fi consumate in stare proaspata, dar si sub forma de compot, oferind organismului minerale importante, precum magneziu si fier, dar si vitamine esentiale.
De aceea, ele sunt utile pentru prevenirea unor afectiuni.
Sursa importanta de vitamina C
Stiati ca 100 de grame de corcoduse contin nu mai putin de 345 de unitati de vitamina A, esentiala pentru prevenirea bolilor oculare? Aceasta vitamina este importanta si pentru mentinerea sanatatii si elasticitatii pielii.
Numarul de calorii este de aproximativ 46 la 100 de grame, deci pot fi consumate si de catre persoanele care tin dieta. In aceste fructe se mai gasesc acid folic, riboflavina, vitamina C si vitamina K.
In compozitia corcoduselor intra si cantitati importante de calciu, fosfor, seleniu, magneziu, fier si potasiu. Este important de stiut ca aceste fructe pot creste aciditatea gastrica, de aceea persoanele care sufera de ulcer gastric sau gastrita nu trebuie sa le consume.
Ce rol au asupra sanatatii
- ofera protectie cardiovasculara: corcodusele sunt bogate in magneziu, potasiu, dar si antioxidanti, care ajuta la buna functionare a inimii.
Scad tensiunea si sunt utile si pentru reducerea nivelului de colesterol "rau", LDL, din organism.
Antioxidantii continuti de corcoduse sunt importanti pentru ca ajuta la protejarea vaselor de sange, care nu isi mentin elasticitatea, ceea ce inseamna ca scade riscul de accident vascular cerebral.
- previn infectiile respiratorii: aceste fructe sunt utile si in prevenirea afectiunilor respiratorii, precum virozele, laringita, faringita, datorita vitaminei C. Aceasta vitamina are rol protector si intareste sistemul imunitar, ceea ce inseamna ca racelile si gripa vor deveni tot mai rare.
- utile in stari de iritabilitate: datorita seleniului si magneziului, corcodusele sunt de ajutor si in starile de anxietate si stres. De asemenenea, cresc capacitatea de concentrare si tonusul organismului.
Si cei care sufera de anemie pot sa consume regulat corcoduse, pentru ca acestea sunt bogate in fier. Carenta de fier este principalul factor pentru aparitia celor mai multe cazuri de anemie.
- reduc riscul de cancer: pentru ca sunt bogate in antioxidanti, acestia luptand cu radicalii liberi (responsabili pentru aparitia mai multor tipuri de cancer) corcodusele sunt un protector eficient in aceasta boala.
Cele mai bune sunt cele rosii, caci au un continut mai mare de licopen si flavonoizi care au rol antiinflamator. Antioxidantii sunt importanti si pentru ca reduc procesul de imbatranire a pielii, ceea ce inseamna ca te apara de riduri.
- au rol cicatrizant: extern, pasta obtinuta din aceste fructe, amestecata cu putina apa, ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor.
- ajuta la slabit: corcodusele au un continut ridicat de apa si putine calorii, ceea ce inseamna ca sunt de ajutor in curele de slabire.
Cel mai bine este sa le consumi sub forma de suc proaspat. Baut cu o jumatate de ora inainte de masa, ajuta la reducerea poftei de mancare.
Totodata, datorita continutului complexului de vitamina B ajuta la metabolizarea mai rapida a grasimilor, iar fibrele continute de corcoduse ajuta la buna functionare a tranzitului intestinal.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Dieta restrictiva caloric
- Dieta celor 3 ore
- 6 nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din dieta copiilor
- Dieta pentru detoxifierea de primavara
- Scaderea in greutate: exista o dieta ideala?
- 5 motive de a include cartofii in dieta
- Dieta cu zmeura
- Dieta BRAT: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale
- Dieta Perricone