Consumul de apa ajuta sau nu la accelerarea metabolismului
Generalitati
SusAccelerarea metabolismului, mai exact intensificarea proceselor de ardere a grasimilor, este unul din telurile principale ale persoanelor care incearca sa elimine surplusul ponderal.
Consumul de apa este una dintre metodele promovate in directia stimularii metabolismului, alaturi de alte solutii similare. Eficacitatea lor nu este, insa, o certitudine.
Cuprins articol
Apa si influenta sa asupra metabolismului
SusExista numeroase diete de slabit care contin, printre recomandarile de baza, consumul sporit de apa, in vederea obtinerii unor rezultate optime. Apa constituie circa 60% din greutatea corporala si este esentiala pentru mentinerea numeroaselor functii biologice, de la transportul nutrientilor catre celule, pana la intretinerea umiditatii tesuturilor moi de la nivelul nasului, urechilor sau al gatului.
Intrucat organismul nici nu produce, nici nu stocheaza apa, consumul zilnic de lichide este esential pentru refacerea rezervelor de fluide pierdute in mod constant prin transpiratie si urina. Apa rece este cel mai bun lichid pentru hidratare dupa un antrenament fizic, iar fiecare persoana trebuie sa consume cel putin 1,5 litri de apa zilnic, cu exceptia atletilor, care au nevoie de o cantitate mai mare, potrivit Academiei Americane a Chirurgilor Ortopezi.
Un studiu derulat in anul 2003 si publicat in Jurnalul de Endocrinologie Clinica si Metabolism a descoperit ca apa rece poate creste propriu-zis rata metabolica. O parte din acest efect este atribuit faptului ca organismul trebuie sa lucreze suplimentar pentru a regla temperatura fluidului, iar acest proces conduce la o viteza mai mare de ardere a grasimilor.
Cercetatorii Universitatii din Utah au demonstrat ca subiectii care au baut zilnic intre 8 si 12 pahare pline de apa au prezentat o rata metabolica crescuta, fata de participantii care au consumat doar 4 pahare de apa rece in fiecare zi. Concluzia experimentului a fost aceea ca apa rece poate fi un stimulent eficient pentru rata metabolica.
In afara de efectul consumului de apa rece asupra ratei metabolice, mai exista cateva beneficii derivate din acest obicei, relevante pentru pierderea in greutate. In primul rand, cand o persoana bea cate un pahar de apa de mai multe ori pe zi, reuseste sa isi tina mai bine apetitul alimentar sub control, intrucat organismul nu distinge foarte bine foamea de sete. Asadar, in loc de o gustare, se poate consuma un pahar de apa pentru obtinerea unei senzatii temporare de satietate.
Consumul sporit de apa ajuta si la consumul unei cantitati mai mici de hrana la mesele principale, intrucat stomacul este deja umplut partial cu apa. Specialistii recomanda consumul de apa chiar si in lipsa senzatiei de sete, intrucat acest stimul nu este un indicator eficient al nivelului corporal de hidratare (cand setea apare, organismul este deja deshidratat).
Alte metode de accelerare a metabolismului
SusDe-a lungul timpului au circulat numeroase teorii despre anumite alimente si bauturi care ar ajuta la accelerarea metabolismului, deci la cresterea capacitatii corpului de a arde caloriile excedentare din hrana.
In timp ce nutritionistii aproba faptul ca mesele bazate pe cereale integrale si proteine pure asista pierderea in greutate, aceasta abordare a slabitului nu asigura propriu-zis o ardere mai rapida a grasimilor. Cu alte cuvinte, simpla introducere a grepfruitului sau a supei de varza in meniu nu conduce in mod necesar la accelerarea arderilor metabolice.
Consumul de hrana inainte de culcare
O teorie intens promovata in dietele de slabit spune ca nu trebuie sa se consume niciun aliment cu cateva ore inainte de culcare, deoarece metabolismul este mai lent in a doua jumatate a zilei si arde mai putine grasimi decat dimineata sau la pranz. Mai nou, nutritionistii combat aceasta ipoteza si spun ca impactul caloriilor ingerate este acelasi in orice perioada a zilei.
Problema persoanelor care mananca seara sau noaptea este aceea ca au tendinta sa consume mai multe calorii decat are nevoie corpul lor din punct de vedere nutritional.
Consumul de hrana la aceeasi ora a zilei
Alte diete de slabit recomanda consumul meselor principale ale zilei dupa un program fix, intrucat mancatul la aceeasi ora a zilei ajuta metabolismul sa fie mai rapid. Se pare ca urmarea unei planificari exacte a orelor de masa nu ajuta propriu-zis la cresterea ratei metabolice, insa poate fi o strategie buna de respectare a unui regim alimentar corespunzator.
Consumul de cafea si rata metabolica
Bautorii de cafea se bucura din plin de ritualul lor matinal, care ii ajuta sa isi creasca rapid nivelul de energie si puterea de concentrare la inceputul zilei. Bauta cu moderatie si neindulcita, cafeaua poate fi eficienta in cresterea ratei metabolice, insa efectul sau este temporar. Cofeina inlatura senzatia de oboseala si imbunatateste rezistenta fizica la efort, astfel ca este un bun stimulent pentru a face miscare.
Micul dejun si rata metabolica
O metoda de accelerare a metabolismului aprobata de medicii nutritionisti este respectarea primei mese a zilei. Micul dejun este, intr-adevar, important pentru punerea in functiune a proceselor metabolice, intrucat persoanele care mananca doar o data pe zi, de regula in a doua parte a zilei, isi incetinesc metabolismul si isi cresc semnificativ riscul ingrasarii.
Micul dejun nu este doar un stimulent important pentru metabolism, ci si un bun reglator al apetitului alimentar. Persoanele care mananca dimineata sunt mai putin predispuse sa consume necumpatat hrana in restul zilei, reusind astfel sa isi mentina greutatea in parametri optimi.
Masa musculara si rata metabolica
O alta metoda sigura de accelerare a metabolismului este dezvoltarea masei musculare prin exercitiu fizic si o dieta baza pe proteine slabe. Cu cat musculatura corpului este mai dezvoltata si mai tonifiata, cu atat mai mare va fi randamentul proceselor metabolice. Astfel, masa musculara bine lucrata continua sa stimuleze arderile metabolice chiar si in perioadele de repaus, fiind cea mai sigura si simpla cale de a ajuta organismul sa scape singur de depozitele excedentare de grasime.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- 5 greseli care iti pot incetini metabolismul
- Cum se previne si cum se trateaza retentia de apa?
- Apa te ajuta sa slabesti rapid. Totul despre cel mai bun aliat in lupta cu k ...
- 10 lucruri care iti incetinesc metabolismul
- Cata apa ar trebui sa bei in fiecare zi?
- Obezitatea - problema hormonala sau de dieta?
- Greseli de evitat si modificari benefice dupa menopauza
- 10 greseli in alimentatie
- Metabolismul si greutatea corporala