Cicoarea - o alternativa buna la cafea?
Generalitati
SusIn ciuda faptului ca este cunoscuta de peste doua secole, cafeaua facuta din cicoare a devenit populara doar in ultimii ani. Aceasta bautura calda are gustul unei cafele, dar nu este facuta din boabe de cafea prajite, ci din radacina de cicoare.
Este des utilizata in randul celor care incearca sa isi reduca aportul de cofeina si prezinta si cateva beneficii pentru sanatate, printre care se numara reducerea inflamatiei, scaderea nivelului de zahar din sange si imbunatatirea starii de sanatate a sistemului digestiv. Cu toate acestea, cicoarea poate provoca si reactii adverse.
Cuprins articol
Ce este cafeaua de cicoare
SusCicoarea este o planta cu flori din familia papadiilor, caracterizata printr-o tulpina dura, paroasa, cu flori violet-deschis si frunze ce sunt des utilizate in salate.
Are un gust asemanator cafelei, dar are o aroma deseori descrisa ca fiind usor lemnoasa. Cafeaua din cicoare este obtinuta folosind radacinile plantei prajite, macinate si preparate prin fierbere. Este consumata fie ca atare, fie amestecata cu cafea, pentru a-i imbogati aroma.
Desi istoria cafelei de cicoare nu este in intregime clara, se crede ca a aparut in anii 1800 in Franta, in timpul unui deficit masiv de cafea. Grabiti sa gaseasca un inlocuitor similar, oamenii au inceput sa amestece radacinile de cicoare in cafeaua lor, pentru a-si mentine doza de cafea zilnica.
Ani mai tarziu, a devenit populara si in New Orleans in timpul razboiului civil, cand orasul a suferit un deficit de cafea dupa ce unul dintre porturile lor a fost blocat de catre Uniune.
Astazi, cafeaua din cicoare poate fi gasita in multe parti ale lumii si este adesea utilizata ca o alternativa a cafelei obisnuite, insa fara cofeina.
Radacina de cicoare contine multi nutrienti
Pentru a obtine o cana de cafea de cicoare (235 ml), este recomandata utilizarea a 2 lingurite de cicoare macinata. O radacina de cicoare cruda (60 de grame) contine urmatoarele substante nutritive:
• Calorii: 44;
• Proteine: 0,8 grame;
• Carbohidrati: 10,5 grame;
• Grasimi: 0,1 grame;
• Fibre: 0,9 grame;
• Magneziu: 7% din DZR;
• Vitamina B6: 7% din DZR;
• Potasiu: 5% din DZR;
• Vitamina C: 5% din DZR;
• Fosfor: 4% din DZR;
• Acid folic: 3% din DZR;
*DZR = doza zilnica recomandata.
Radacina de cicoare este o sursa buna de inulina, un tip de fibra prebiotica care ajuta la pierderea in greutate si imbunatateste sanatatea intestinala.
Aceasta contine, de asemenea, magneziu si vitamina B6, doi nutrienti ce au stransa legatura cu sanatatea creierului. Retineti insa ca procentajul acestor substante nutritive in cafeaua de cicoare este destul de scazut, deoarece se prepara doar o cantitate mica de radacina.
Poate imbunatati sanatatea digestiva
Radacina de cicoare este o sursa buna de fibre, ce pot ajuta la imbunatatirea mai multor aspecte ale sanatatii digestive. Acestea poate contribui la imbunatatirea sanatatii microbiomului intestinului, care se crede ca are o influenta puternica asupra sanatatii si bolilor.
Acest lucru se datoreaza faptului ca cicoarea contine fibre de inulina, un tip de prebiotic care promoveaza cresterea bacteriilor benefice in intestin.
Mai multe studii au aratat ca suplimentarea cu inulina ar putea creste concentratia anumitor tipuri de bacterii benefice in colon si, de asemenea, cicoarea poate ajuta la imbunatatirea functiei intestinului si reducerea constipatiei.
Intr-un studiu recent, 44 de persoane suferind de constipatie au fost tratate cu inulina din cicoare. S-a constatat o crestere a frecventei si calitatii scaunului, comparativ cu un test placebo. Un alt studiu demonstreaza reducerea dificultatii de defecare in 25 de participanti varstnici dupa consumul de cicoare.
Cicoarea ar putea scadea nivelul zaharului din sange
A fost demonstrat si ca inulina ajuta la ajustarea nivelului de zahar din sange atat in studiile pe oameni, cat si pe animale. Un studiu recent a tratat sobolanii diabetici cu inulina de cicoare timp de 8 saptamani.
Acesta a constatat ca a contribuit la controlul nivelului zaharului din sange prin imbunatatirea modului in care carbohidratii au fost metabolizati.
Desi cercetarile privind efectul inulinei asupra zaharului din sange sunt limitate, alte cateva studii au aratat ca poate avea un efect benefic asupra glicemiei si a rezistentei la insulina.
Insulina este hormonul care transporta zaharul din sange catre muschi si tesuturi, unde poate fi folosit drept combustibil.
Rezistenta la insulina, care se datoreaza unui nivel ridicat de insulina pe perioade lungi de timp, poate scadea eficacitatea acestui hormon si poate duce la cresterea nivelului de zahar din sange.
Intr-un mic studiu, inulina a redus rezistenta la insulina la 40 de persoane cu prediabet. Intr-un alt studiu, suplimentarea cu 10 grame de inulina zilnic a contribuit la scaderea nivelurilor de zahar din sange cu aproximativ 8,5% in randul celor 49 de femei cu diabet.
Cu toate acestea, majoritatea studiilor se concentreaza mai degraba pe inulina decat pe cicoare. Cercetari suplimentare sunt necesare pentru a determina efectele pe care le poate avea cafeaua de cicoare asupra glicemiei.
Poate ajuta la scaderea inflamatiei
Desi inflamatia este un raspuns normal al sistemului imunitar, se crede ca inflamatia cronica contribuie la afectiuni precum bolile cardiace, diabetul si cancerul. Unele studii pe animale au descoperit ca radacina de cicoare poate avea proprietati antiinflamatorii.
Un studiu a aratat ca hranirea purceilor cu radacina de cicoare uscata a scazut nivelul inflamatiei.
Majoritatea cercetarilor actuale se limiteaza la studii pe animale. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina modul in care radacina de cicoare poate afecta inflamatia la om.
Cafeaua din cicoare este lipsita de cofeina in mod natural
Cicoarea poate fi o modalitate excelenta de a reduce aportul de cofeina. O cana normala de cafea, obtinuta din boabe de cafea prajite, contine aproximativ 95 de miligrame de cofeina. Acest lucru poate varia in functie de mai multi factori, precum tipul de boabe de cafea folosite, cantitatea consumata si felul de preparare.
Consumul de cofeina in cantitati mari a fost asociat cu efecte secundare cum ar fi greata, anxietatea, palpitatiile inimii, nelinistea si insomnia.
Pe de alta parte, radacina de cicoare nu contine cofeina. Din acest motiv, cafeaua de cicoare reprezinta un excelent inlocuitor de cafea pentru cei care doresc sa reduca consumul de cofeina.
Unii oameni adauga radacina de cicoare in apa fierbinte pentru o bautura total lipsita de cofeina, in timp ce altii o amesteca intr-o cantitate mica de cafea obisnuita, pentru a se bucura de o bautura cu un continut de cofeina mai mic.
Cicoarea poate fi nepotrivita pentru unele persoane
Desi cafeaua din cicoare a fost asociata cu mai multe beneficii pentru sanatate, nu este pentru toata lumea. Cicoarea pot declansa o reactie alergica unor persoane, provocand simptome precum durere, umflare si mancarimi la nivelul gurii.
De asemenea, persoanele cu alergie la polen de ambrozie sau mesteacan ar trebui sa evite cicoarea pentru a limita efectele secundare negative.
Daca observati orice simptome negative dupa consumul de cafea din cicoare, intrerupeti imediat consumul si consultati-va medicul.
Mai mult, cafeaua cu cicoare nu este recomandata femeilor insarcinate, deoarece este demonstrat ca cicoarea declanseaza avortul spontan si sangerare menstruala.
Studiile privind siguranta consumului radacinii de cicoare pentru femeile care alapteaza sunt limitate. Consultati-va cu medicul inainte de a o consuma pentru a preveni simptomele adverse.
Ar trebui sa o incerci
SusCafeaua din cicoare poate fi benefica pentru sanatate si poate fi un bun substitut pentru cafea daca doriti sa reduceti consumul de cofeina. Cu toate acestea, studiile sunt limitate si nu exista nicio dovada ca este mai buna decat cafeaua obisnuita.
Totusi, daca va place gustul, nu ezitati sa-l adaugati in dieta dumneavoastra si sa va bucurati de consumul ei.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Alergia la antiperspirant si deodorant
- Ce dezvaluie tenul despre starea de sanatate a unei persoane
- Beneficiile pentru sanatate ale consumului de usturoi
- Chirurgia leziunilor de ligament incrucisat anterior - recomandari de exerci ...
- Tromboza de sinus cavernos
- Contraceptivele injectabile
- Fasceita plantara - inflamatia fasciei plantare
- Dieta pentru durerile de cap sinusale
- Reactii ale pielii cauzate de plante
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate
- Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari?