Cele mai sanatoase fructe si legume de toamna
Generalitati
SusToamna aduce cu sine o bogatie de fructe si legume sanatoase, in culori vibrante. Ce modalitate mai buna de a ispiti papilele gustative ar putea exista, daca nu sa se serveasca in timpul mesei fructe si legume sanatoase?
Cuprins articol
Merele
SusMerele sunt fructele specifice toamnei, dar si unele dintre cele mai sanatoase din cate exista. Acestea sunt incarcate cu antioxidanti puternici, inclusiv quercetine, catechine, florizine si acizi clorogenici care protejeaza impotriva declansarii cancerului de san, cancerului de colon, ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi si contribuie la scaderea colesterolului rau, in timp ce stimuleaza cresterea celui bun.
Studiile au constatat ca, persoanele care mananca cel putin doua mere pe saptamana pot reduce riscul aparitiei astmului si diabetului de tip 2 si este stimulata sanatatea plamanilor.
Merele sunt o gustare usor de luat orinde. Le puteti servi ca atare, crude, cu unt de arahide, branza sau in salate.
Avocado
SusAvocado este o sursa excelenta de grasimi sanatoase mononesaturate, acid oleic, care duce la cresterea colesterolului si protejeaza impotriva cancerului de san. Este bogat in carotenoidul numit luteina, respectiv vitamina E, a caror prezenta in interiorul unei fructe sanatoase de avocado inhiba dezvoltarea cancerului de prostata.
Consumati avocado in sandwichuri, sub forma de guacamole sau garnitura.
Smochine
SusSmochinele cresc in mod natural, atat in timpul verii, cat si in timpul toamnei. Sunt o sursa grozava de fier, calciu, fosfor si fibre (cand sunt uscate). Incercati sa le adaugati intr-o salata de sezon alaturi de mere si migdale.
Strugurii
SusVinul rosu este laudat pentru beneficiile sale pentru sanatate, dar se pare ca strugurii pot oferi aceleasi avantaje, inclusiv reducerea riscului de formare a cheagurilor de sange, scaderea colesterolului rau si mentinerea tensiunii arteriale sanatoase. In plus, strugurii sunt cu siguranta potriviti pentru consum oriunde, inclusiv pot fi o gustare la birou.
Kiwi
SusAceste fructe mici contin o multime de antioxidanti si fitonutrienti care protejeaza ADN-ul. Acestea mentin nivelul glucozei din sange sub control, protejeaza inima si colonul, previn aparitia astmului si lupta impotriva bolilor degenerescente maculare. Totodata, pot reduce riscul de formare a cheagurilor de sange.
Kiwi sunt foarte gustoase mancate ca atare sau pot fi adaugate la salate, alaturi de supe reci sau in compozitia tartelor cu fructe.
Perele
SusPerele contin antioxidanti care ajuta la protejarea organismului de radicalii liberi, sustin sanatatea inimii si a colonului si protejeaza impotriva degenerescentei maculare. Perele sunt considerate fructe hipoalergenice si, deseori, sunt printre primele fructe recomandate la inceputul diversificarii alimentatiei la bebelusi.
Perele pot fi consumate ca atare, dar si fierte ori adaugate la salate impreuna cu fulgi de ovaz.
Rodiile
SusFructe care aduc multiple beneficii sanatatii, rodiile sunt bogate in antioxidanti care pot reduce riscul aparitiei complicatiilor cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord. De asemenea, rodiile pot ajuta la prevenirea cancerului de san sau colon, desi rezultatele studiilor nu sunt foarte concludente in aceasta directie.
Dovleacul
SusDovleacul este bogat in alfa si beta caroten care poate fi convertit in retinol, ce ajuta la imbunatatirea vederii si cresterea celulelor. Semintele de dovleac sunt o sursa buna de acid alfa-linoleic, un acid gras omega 3 care ar putea fi util pentru persoanele care sufera de boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, colesterol crescut. Coaceti-l pentru a va bucura cat mai mult de gustul sau!
Cartofii dulci
SusAceste legume de culoare portocalie au cel mai bun gust in timpul toamnei (sezonul lor de varf). Ca si dovleacul, cartofii dulci sunt bogati in beta-caroten, care poate preveni deficitul de vitamina A, ajuta la mentinerea sanatatii vederii si genereaza productia de retinol. Cartofii dulci sunt, de asemenea, o sursa buna de vitamina C, iar atunci cand sunt copti in coaja lor pot oferi pana la 5 grame de fibre.
Varza de Bruxelles
SusVarza este bogata in vitaminele A si C, dar varza de Bruxelles are o concentratie ridicata de glucozinol, substanta care lupta impotriva cancerului si imprumuta acestor legume, aroma lor distincta. Cu doar cateva ingrediente si in doar 20 de minute, varza de Bruxelles poate fi preparata destul de gustos.
Conopida
SusAcest broccoli de culoare alba este bogat in vitamina K, vitamina C si fibre. Ca si alte legume din familia crucifere, glucozinolatele din conopida ar putea ajtua la prevenirea formarii anumitor tipuri de cancer (in special pulmonar). Spre deosebire de alte legume, frunzele si cozile nu pot fi consumate, dar buchetelele pot fi servite crude sau fierte.
Spanacul
SusSpanacul este un aliment bogat in nutrienti. Contine cel putin 13 flavonoizi diferiti care functioneaza ca antioxidanti si agenti anti-cancer. Este prezenta vitamina K utila pentru oase si protectia inimii, utila in cazul bolilor de ochi, cum ar fi cataracta si degenerescenta maculara (care apar odata cu inaintarea in varsta). Mai mult, protejeaza creierul de stresul oxidativ si reduce aspectele negative declansate de imbatranire, care contribuie la declinul functiei creierului.
Spanacul poate fi adaugat la orice masa pentru un implus de nutrienti: alaturi de oua, paste, peste, amestecat in salata verde, etc.
Vinetele
SusVinetele contin fitonutrienti cu rol antioxidant. Sunt importante in lupta anticancer, au rol antimicrobian, antiviral si reduc colesterolul rau. Au efect benefic auspra inimii si contin in coaja lor un fitonutrient numit antociani nasunin, care este un puternic antioxidant si un ajutor in lupta impotriva radicalilor liberi, ce protejeaza membranele celulare.
Prazul
SusInrudit cu ceapa, prazul este disponibil pe tot parcursul anului, desi aroma sa este cea mai profunda primavara si toamna. Prazul, ca si ceapa, este o sursa bogata de prebiotice, care ajtua la reglarea functiei intestinului. Puteti sa-l preparati fiert, alaturi de ciuperci sub forma de mancare.
Ciupercile
SusCiupercile albe sunt cele mai cunoscute. Sunt bogate in niacina si riboflavina, vitamina B (mai putin intalnita in componenta altor alimente). Incurajeaza cresterea si productia de celule rosii din sange si trateaza nivelul ridicat de colesterol. Letinan este un tip de molecula de zahar care se gaseste in compozitia ciupercilor shiitake, ce poate incetini cresterea cancerului de colon.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Afectiuni care se agraveaza toamna
- Trecerea la dieta de toamna
- Sfaturi pentru sanatate iarna
- Cum sa ai o piele frumoasa si sanatoasa in sezonul rece
- Pregateste-te de toamna!
- Astenia de toamna
- Remedii ayurvedice: cum ne ajuta toamna
- Minune intr-un bol: salata de fructe
- Excesul de fructe si cresterea in greutate