Cele mai frecvente mituri despre microbi, afectiuni si medicamente
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Cum pot fi evitate majoritatea bolilor
SusIn ziua de astazi putem spune ca traim intr-un univers dominat de microbi, iar regula de aur pentru a nu ne imbolnavi este sa stim cum sa ne ferim de ei. Tot mai des auzim informatii cu privire la miturile medicale, dar multi dintre noi nu stim cum se le percepem. Unii cred ca aceste mituri sunt adevaruri nedocumentate, altii, in schimb, considera ca aceste mituri sunt pentru a induce lumea in eroare, insa majoritatea bolilor pot fi evitate daca spalatul pe maini se face corect si in mod regulat, dar si ducand mana la gura atunci cand tusim sau sa ramanem la domiciliu atunci cand avem febra.
Cuprins articol
Cele mai raspandite mituri
Sus1. Sistemul meu imunitar este destul de rezistent si nu am nevoie sa ma vaccinez deoarece este periculos si duce la aparitia anumitor afectiuni
Raspunsul corect cu privire la acest mit tot mai discutat in mediul virtual este ca sistemul imunitar colaboreaza cu vaccinul pentru a se forma anticorpii necesari apararii organismului.
Unele persoane sau unii copii pot face febra dupa administrarea vaccinului, dar este o reactie normala data de organism, semn ca vaccinul este valabil si incepe sa isi faca treaba.
Daca ne raportam si la probleme cu autismul si gripa date de diverse vaccinuri, mentionez faptul ca articolul publicat cu ani in urma nu a fost adevarat, iar studiul demarat in anul 2002 in Marea Britanie a demonstrat ca nu este nicio legatura intre autism si vaccin.
2. Antibioticele sunt bune atunci cand am gripa sau raceala
Nimic adevarat cu privire la acest mit deoarece gripa este data de un virus si nu de o bacterie, iar antibioticele actioneaza doar pe componente bacteriene, nu si pe virusuri. In cazul in care persoana cu gripa decide sa isi faca propria automedicatie cu antibiotice, simptomele se vor ameliora pe moment, dar exista riscul sa se si agraveze, deoarece antibioticoterapia poate distruge flora intestinala normala si “slabeste” sistemul imunitar, facand sa apara si alte simptome.
3. Pot renunta la antibiotice daca ma simt mai bine?
Este o alta intrebare pe care multi dintre pacienti o pun in practica, iar rezultatele sunt prelungirea timpului de vindecare sau inrautatirea perioadei de convalescenta dupa o anumita afectiune in cauza. Deoarece trebuie sa treaca o anumita perioada de timp pana cand antibioticul prescris de medic sa isi faca efectul si sa actioneza la locul afectat de bacteriile in cauza, regula este sa aveti rabdare si sa respectati numarul de zile de tratament, dar si intervalul orar la care se administreaza antibioticul, fara a depasi doza prescriza, crezand ca, daca luati mai multe, boala trece mai repede.
4. Vitaminele sunt mai bune si ne fac mai sanatosi
Putem spune ca vitaminele sunt bune atunci cand ele sunt prescrise in urma unui deficit descoperit in urma unor analize. Daca deficitul da si simptome sub diverse forme, atunci medicul decide sa initieze un tratament fie cu un complex de vitamine, fie doar un supliment bazat pe vitamina lipsa, menit sa te ajute sa iti suplimenteze aportul necesar zilnic. De preferat ar fi ca vitaminele necesare sa le luam din fructe si legume, insa acest lucru in cazul multor persoane si din aceste motive firmele farmaceutice au produs tot felul de complexe de vitamine cu rol suportiv si adjuvant in unele afectiuni si carente.
De remarcat faptul ca vitaminele nu ne fac mai sanatosi si nici nu trateaza afectiuni, ci ajuta organismul sa "lupte" cu afectiunea in cauza sau sa combata efectele si complicatiile aparitiei unei boli mai severe.
5. Medicamentele antitusive sau expectorantele si cele pentru raceala disponibile in farmacii ajuta la vindecarea infectiilor respiratorii
Este un mit cat se poate de real deoarece atunci cand ne confruntam cu o tuse productiva sau semiproductiva, medicul sau farmacistul ne indica si un sirop, plicuri sau pastile ce au drept rol eliminarea secretiilor bronsice, insa in unele situatii, pe langa aceste medicamente antitusive, se mai prescriu si antiinflamatorii, antitermice, chiar si antibiotice - daca pulmonar se asculta raluri patologice sugestive pentru o pneumonie, bronsita etc.
Dupa perioada de tuse semiproductiva sau productiva se intampla ca pacientii sa ramana cu o tuse seaca reziduala, ce trece in unele cazuri doar cu antitusive.
6. Microbii sunt rezistenti la sapunul lichid sau solid?
Este o intrebare si in acelasi timp un mit tot mai auzit in randul populatiei, deoarece la moda sunt acum dezinfectantele ce ofera siguranta ca omoara 99% dintre microbi, insa studiile au aratat ca microbii au capacitatea de replicare si autoaparare, de aceea unele sapunuri pot doar indeparta microbii fara sa ii omoare.
Recomandat este sa folosim un dezinfectant pe baza de alcool dupa ce ne spalam pe maini cu sapun sa fim siguri ca protectia este mai mare. Curatenia cu solutii speciale de curatare nu trebuie sa lipseasca deoarece un mediu curat tine la distanta atat praful, cat si microbii “gazduiti”.
7. Cum procedez daca am un pic de febra si daca trebuie sa merg la medic?
Febra, fie cat de mica, este un semn ca organismul se lupta sa indeparteze o mica infectie din corp. Daca tu intervii cu medicamente antipiretice (antitermice), scazi febra si ajuti propriul organism sa isi revina mai repede sau chiar sa indeparteze virusul sau bacteria.
De preferat este sa te prezinti la medic daca febra persista chiar si sub tratament antipiretic deoarece este posibil sa suferi de o afectiune contagioasa si sa le dai si celor din jur.
8. Alimentele organice sau bio sunt mai sanatoase
De retinut faptul ca “organic” nu inseamna fara microbi, ci exista riscul ca si fructele si legumele bio sa dea reactii alergice sau infectii daca nu sunt spalate sau preparate cum trebuie.
Totul tine de noi in functie de ce mancam, cum le spalam, cat mancam, la ce temperatura le gatim, dar si de modul si durata de consumare.
9. Animalele de companie sunt imune la afectiuni contagioase
In general, animalele sunt purtatoare de microbi indiferent daca le facem deparazitare si vaccinare corespunzatoare. De aceea, si ele sunt expuse la contaminarea cu bacterii, paraziti si virusuri si ne pot chiar imbolnavi pe noi, apartinatorii. De preferat este sa se mentina o igiena si o zona destinata doar animalului de companie, fara a dormi cu el sau a se juca cu copiii peste tot.
10. Zaharul - inamicul numarul 1
Putem spune ca este un inamic alaturi de sare, dar mai putem spune si ca fara el nu putem functiona deoarece organismul are nevoie permanenta de glucoza.
Este adevarat ca il consideram un inamic deoarece il intalnim si in unele medicamente, in special cele destinate copiilor, deoarece - daca nu sunt dulci - copiii nu le iau, si de aici un intreg arsenal de probleme pentru parinti si pediatri.
Consumul regulat si in cantitati normale nu dauneaza atat de tare, ba chiar ajuta organismul sa isi recapete energia in cazul situatiilor stresante sau, mai grav, in hipoglicemii.
Concluzii
SusIndiferent de ce mituri intalnim, trebuie sa stim ca “apa, sapunul si bunul simt” sunt considerati cei mai buni dezinfectanti si, indiferent de situatie, sa nu ezitati sa va prezentati la medic pentru o decizie medicala corecta.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Administrarea medicamentelor fara prescriptie medicala
- Afectiunile spatelui si gimnastica
- Medicamentele pentru dureri eliberate fara prescriptie medicala si riscul pe ...
- Incontinenta, o afectiune frecventa a varstei inaintate
- Medicamente eliberate doar cu prescriptie medicala
- Medicamentele si efectele lor secundare asupra sistemului digestiv
- Probleme digestive frecvente de sarbatori. Cauze, trucuri si medicamente utile
- Afectiuni si boli in timpul iernii
- Supradoza de medicamente la copii. Masuri de prim ajutor
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu
- Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara