Cele mai frecvente afectiuni ale verii
Canicula nu este singura careia trebuie sa ii tii piept pe timpul verii.
In aceasta perioada a anului suntem mai expusi la anumite afectiuni.Insa, daca iei masurile de precautie necesare nu ai de ce sa te ingrijorezi.
Afectiunile ORL
Virusurile si bacteriile se raspandesc cu usurinta, fiind favorizate de temperaturile ridicate, dar si de umiditate, de aceea o raceala se poate instala in orice moment. Si expunerea la aparatele de aer conditionat poate fi un factor care sa duca la infectii respiratorii si afectiuni ORL.
In aceasta perioada te poti imbolnavi mai usor de rosu in gat, de otita, de laringita si faringita. Tusea suparatoare se numara, de asemenea, printre problemele de sanatate cu care te poti confrunta pe timpul verii.
Le poti preveni daca ai grija sa mananci alimente bogate in vitamina C, recunoscuta pentru intarirea imunitatii, cat si daca bei intre 8 si 12 pahare de apa pe zi.
Alte masuri de preventie sunt: odihna suficienta, de sapte-opt ore pe noapte, sa nu bei apa foarte rece, cat si spalarea mainilor cu apa si sapun sau folosirea de produse de curatare antibacteriene dupa ce folosesti mijloacele de transport in comun si dupa ce utilizezi toaleta. Aeriseste bine camera in care dormi inainte sa mergi la culcare.
Bolile de piele
Pentru a scapa de temperaturile caniculare, bazinele si piscinele sunt locul preferat al multora dintre noi. Insa aici ne putem imbolnavi de afectiuni ale pielii, in special de micoze.Nu folosi prosoape in comun cu alte persoane si poarta slapi cand mergi pe marginea bazinelor.
Alergia la soare, care se manifesta prin aparitia de mici pete rosiatice pe piele este o alta afectiune specifica verii. Ai grija sa porti pantaloni lungi si bluze care sa iti acopere mainile, confectionate din materiale vaporoase. Ca sa previi arsurile solare, o alta problema des intalnita, evita expunerea prelungita la soare. Poarta o sapca sau o palarie si nu sta la plaja cand soarele arde cu putere. Aplica o crema cu protectie solara inainte cu 30 de minute de a iesi din casa.
Indigestia
Pentru ca vara alimentele se pot altera mai repede, suntem expusi la aparitia indigestiei, insotita de crampe stomacale si de stari de voma. Ai grija sa mananci produse cat mai proaspete si sa speli bine fructele si legumele inainte sa le mananci.
Insolatia
In special in concediu, atunci cand mergi mult prin soare pentru a vizita diverse obiective turistice sau cand stai la plaja, poti face cu usurinta insolatie. Se manifesta prin dureri de cap, voma, ameteli, stare de agitatie. Ca sa o previi, ai grija sa te hidratezi suficient, sa iti acoperi capul si sa porti haine din bumbac, deschise la culoare.
Varicele
Temperaturile foarte ridicate pot agrava varicele, de aceea persoanele care au aceasta problema de sanatate trebuie sa evite sa petreaca mult timp la soare, sa faca bai fierbinti sau sa stea mult timp la sauna. Trebuie sa poarte haine lejere, care nu sunt stranse pe corp si sa se hidrateze foarte bine.
Infectiile urinare
Un costum de baie umed purtat prea mult timp, o baie la piscina sau la bazin pot duce la aparitia de infectii urinare. Acestea afecteaza in special femeile.
Este recomandat sa bei multa apa, cat si sa consumi fructe bogate in antioxidanti, precum afinele, ciresele, dar si sa bei ceai de cozi de cirese sau de merisor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Racelile din timpul verii: simptome, tratament si prevenire
- Pantofii de vara potriviti pentru controlul afectiunilor picioarelor
- Nutritia pe timpul verii
- Tulburari ale echilibrului electrolitic
- Efectele nocive ale soarelui
- Cum sa facem fata alergiilor verii
- Aspectul parului: indicii ale starii de sanatate
- Piersicile, fructele verii care fac miracole pentru sanatate
- Afectiuni si boli in timpul iernii