Cele mai contagioase boli
Generalitati
SusCele mai contagioase boli sunt cele infectioase, cunoscute si sub denumirea de boli transmisibile si cuprind toate semnele si caracteristicile medicale ale unei boli, rezultate in urma infectarii, prezentei si dezvoltarii agentilor biologici patologici in organismul uman.
In multe situatii, bolile extrem de contagioase pot sa ramana asimptomatice, manifestandu-se abia in faza lor finala. Agentii infectiosi care produc aceste boli contagioase pot fi unele virusuri, bacterii, fungi, protozoare sau paraziti multicelulari.
Agentii patogeni sunt cauza epidemiei bolii, intrucat in absenta lor nu s-ar mai extinde afectiunea virulenta. Transmiterea agentului infectios se poate petrece in diverse circumstante de contact fizic direct, mancare contaminata, fluide corporale, obiecte, inhalare sau prin organisme-vectori.
Bolile infectioase cu manifestari virulente sunt numite deseori contagioase si pot fi transmise prin orice forma de contact cu o persoana bolnava sau cu secretiile acesteia.
Boli contagioase cu grad ridicat de raspandire
Sus1. Ebola si Sindromul pulmonar cu hantavirus
Cele doua boli extrem de contagioase se manifesta prin senzatii acute de inecare si tuse cu secretii sangvinolente. In cazul febrei hemoragice, intregul corp sangereaza, apar hemoragiile pulmonare si decesul poate surveni pe fondul inecului cu propriul sange.
Febra hemoragica este produsa de infectarea cu virusul Ebola si de hantavirus, doi agenti patogeni care se raspandesc prin materiile fecale ale animalelor si se transmit fie prin contact direct, fie pe cale aeriana. Odata ce patrund in organism ataca celulele vaselor de sange, provocand hemoragii masive in tot corpul, de la sistemul intestinal si renal, pana la sistemul cerebral.
2. Antraxul
Antraxul este o boala foarte contagioasa, al carei virus poate fi produs si in laborator (de altfel, infectia a fost folosita si ca arma biologica). Persoanele care inhaleaza sporii bacteriei isi pierd viata in scurt timp. Contaminarea se poate face prin contact direct cu animalele care au ingerat bacteria Antraxului.
Cand ajunge in organism, periculoasa bacterie se multiplica foarte rapid si omoara gazda, secretand doua toxine letale. Moartea poate surveni in doua zile sau, mai rar, la o luna de la infectare. Boala debuteaza cu simptome specifice gripei, care degenereaza in tulburari respiratorii grave si, in final, deces.
3. Rabia
In jurul anului 1885, omenirea era nimicita de o boala cumplita, rabia, al carei virus ataca sistemul nervos. Simptomele rabiei sau ale turbarii, cum este cunoscuta in popor, implica aparitia dificultatilor de inghitire, fobiilor inexplicabile, furiei si ostilitatii, halucinatiilor si comportamentelor incontrolabile.
In general, contaminarea cu virusul care produce rabia se face prin saliva animalelor bolnave si poate fi oprita din evolutie prin vaccinare.
4. Holera
Holera este o infectie localizata la nivelul intestinului subtire, cauzata de bacteria Vibrio cholerae. Principalele simptome sunt diareea apoasa si varsaturile, iar boala se transmite in genere prin consumul hranei sau al apei contaminate.
Lasata netratata, holera poate sa produca un soc puternic organismului in 4-12 ore de la aparitia diareei, urmat de deces dupa aproximativ 18 ore sau cateva zile. Terapia prin rehidratare poate fi eficienta in tratarea formelor usoare ale holerei. Cele severe, din pacate, pot induce moartea in doar 3 ore de la debutul bolii.
5. Ciuma bubonica
Ciuma bubonica, una dintre cele mai contagioase boli din lume, se transmite prin puricii infectati si omoara aproximativ 70% din bolnavi, in maximum o saptamana. Boala produce umflarea ganglionilor limfatici, prin actiunea devastatoare a bacteriei Yersinia pestis. In secolul al XIV-lea, ciuma bubonica a luat forme de pandemie si a omorat circa 75 de milioane de oameni, adica 45% din populatia europeana.
6. Raceala comuna
Numita si rinofaringita, nasofaringita, coriza sau guturai, raceala comuna se numara si ea printre cele mai contagioase afectiuni din lume. Din fericire, boala este usor de identificat si prezinta simptome usoare, rareori soldate cu complicatii. Copiii si batranii sunt cei mai susceptibili contactarii virusului gripal.
7. Hepatita A
Hepatita A este o boala foarte contagioasa, provocata de un virus care traieste si se inmulteste in materiile fecale. Odata contactata, afectiunea se manifesta prin oboseala accentuata, febra, dureri abdominale, greata, diaree, pierderea apetitului si icter. O igiena alimentara corespunzatoare poate sa previna eficient raspandirea agentului patogen care provoaca hepatita A.
8. Rujeola
Rujeola sau pojarul, cum mai este cunoscuta boala in popor, este provocata de unul dintre cele mai contagioase virusuri cunoscute de omenire. Virusul poate calatori pe cale aeriana distante lungi si isi poate contamina gazda aproape instantaneu. Atunci cand virusul rujeolei patrunde intr-o incapere, 90% din persoanele care nu au fost imunizate impotriva lui, dezvolta boala.
9. Tuberculoza
Tuberculoza este una dintre cele mai frecvente boli infectioase si este provocata de diferite tipuri de bacterii din familia Mycobacterium tuberculosis. Mai mult de o treime din populatia Pamantului poarta bacilul acestei boli, manifestata prin dureri toracice, tuse sangvinolenta, secretii flegmatice, transpiratii nocturne, pierderea apetitului alimentar, scaderea brusca in greutate, paloare si oboseala cronica.
Lasata netratata, rata mortalitatii din pricina tuberculozei este mai mare de 50%.
10. Febra tifoida
Febra tifoida, o boala extrem de contagioasa provocata de agentul etiologic Salmonella typhi sau Salmonella enterica, se transmite prin ingerarea hranei sau a apei contaminate cu fecalele unei persoane infectate. Evolutiv, boala provoaca stari febrile, dureri abdominale, constipatie, bradicardie relativa (rata pulsului scazuta), cu un debut de cele mai multe ori lent si gradat (doar in 20% din cazuri debuteaza brusc).
Febra tifoida, lasata netratata, poate fi mortala. Multe state ale lumii obliga populatia prin sistemul legislativ sa anunte autoritatile sanitare in cazul aparitiei imbolnavirilor de acest tip.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Infectioase
- Dr. Adriana Motoc - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Gabriel Coltan - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Mariana Mardarescu - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Laura Maria Albu -
- Dr. Cristina Mihaela Cismaru -
Articole recomandate
- Cele mai frecvente mituri despre microbi, afectiuni si medicamente
- Cele mai comune obiecte si locuri din care poti lua gripa si raceala
- Varicela - varsat de vant (infectie contagioasa)
- Bolile de piele
- Cum pot fi prevenite bolile cu transmitere sexuala
- Mancarimile de picioare pot ascunde boli grave! Top 10 probleme de sanatate
- Boli frecvente la copiii din colectivitate
- 10 boli comune si tratamentul acestora
- Bolile de colagen vasculare