Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ceaiuri din plante recomandate pentru ameliorarea afectiunilor digestive

Actualizat la data de: 31 August 2018

Generalitati

Sus
Ceaiuri din plante recomandate pentru ameliorarea afectiunilor digestive

De secole, oamenii au folosit ceaiurile din plante pentru a trata problemele digestive. Anumite ceaiuri pot stimula sistemul digestiv si ajuta la combaterea constipatiei.
Prin constipatie se intelege atunci cand intervalul dintre scaune depaseste trei zile.

Totusi, unele persoane pot suferi de constipatie daca nu au cel putin o evacuare in fiecare zi. Scaunele sunt de obicei de o consistenta crescuta, dura si sunt eliminate cu efort sau chiar durere.

Poate ceaiul sa ajute la combaterea constipatiei?

Consumarea anumitor ceaiuri poate ajuta la ameliorarea constipatiei. Consumul de lichide calde este o modalitate foarte buna de a obtine mai multa apa in organism, iar hidratarea este o metoda naturala in atenuarea constipatiei.

Mai mult, cercetatorii au descoperit ca stresul poate cauza probleme in sistemul digestiv. De aceea, majoritatea persoanelor apeleaza la ceaiurile din plante pentru relaxarea organismului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cele noua ceaiuri din plante pentru combaterea afectiunilor digestive
  3. Riscurile consumului de ceaiuri din plante
  4. Efectele secundare ale ceaiurilor din plante
  5. Utilizarea pe termen lung
  6. Citeste pe aceeasi tema

Cele noua ceaiuri din plante pentru combaterea afectiunilor digestive

Sus

Urmatoarele ceaiuri pot avea efecte laxative sau de relaxare musculara care ajuta la ameliorarea constipatiei si la accelerarea activitatii intestinale.

1. Senna

Senna este una dintre cele mai cunoscute si mai des folosite plante in compozitia ceaiurilor laxative. Senna contine, in compozitia sa, glicozide care stimuleaza sistemul digestiv.
Majoritatea medicamentelor laxative contin o concentratie mai mare de Senna decat ceaiurile si pot fi mult mai eficiente in combaterea constipatiei.

2. Ceaiul de menta

Ceaiul de menta este un remediu natural, popular pentru combaterea problemelor digestive. Multe dintre medicamentele recomandate pentru problemele digestive contin extract de menta.

Efectul linistitor al mentolului din menta ajuta la calmarea durerilor de la nivelul stomacului si contribuie la buna functionare a tractului intestinal.
Cate o ceasca de ceai dupa fiecare masa este binevenita pentru persoanele care sufera de dureri la nivelul stomacului.

3. Ghimbirul

Radacina de ghimbir are un rol calmant in durerile abdominale, ajutand la controlul digestiei. Multe persoane folosesc ceaiul de ghimbir pentru ameliorarea durerilor digestive, fiind foarte eficient in procesul de digestie.

O ceasca sau doua de ceai, consumate zilnic dupa mese, stimuleaza o digestie sanatoasa.

4. Papadia

Ceaiul de papadie poate ajuta in cazul simptomelor digestive usoare, cum ar fi balonarea sau constipatia ocazionala.

Papadia stimuleaza ficatul pentru a produce bila, care ajuta in mod indirect la combaterea constipatiei. De asemenea, ceaiul de papadie este un diuretic puternic si are o excelenta actiune depurativa.

Pentru a va imbunatati procesul digestiv, incercati sa beti o ceasca de ceai de papadie dupa fiecare masa.

5. Ceaiul negru, ceaiul verde sau cafeaua

Ceaiul negru, ceaiul verde si cafeaua contin in mod natural cofeina, ce ajuta la stimularea digestiei. De asemenea, acestea au efecte laxative.

Majoritatea persoanelor obisnuiesc sa le bea de dimineata pentru ca au un efect tonic si stimulativ, imbunatatind procesul de digestie. Totusi, acestea trebuie consumate cu atentie deoarece cofeina poate avea efecte negative asupra persoanelor hipersensibile.

6. Radacina de lemn dulce

Ceaiul de lemn dulce este un tonic popular pentru problemele digestive. Radacina de lemn dulce are proprietati antiinflamatorii care ajuta la controlul digestiei.
Se recomanda ca, dupa masa, sa se bea o ceasca de ceai de lemn dulce pentru calmarea sistemului digestiv si pentru stimularea procesului de digestie.

7. Radacina de nalba

Radacina de nalba are proprietati asemanatoare cu cele ale radacinii de lemn dulce, fiind folosita ca ingredient comun in ceaiurile medicinale pentru efectele sale laxative.

Cel mai bun mod de a se consuma ceaiul de radacina de nalba este spre sfarsitul zilei.

8. Musetelul

Musetelul este o planta care se foloseste in mod obisnuit in ceaiuri pentru proprietatile sale de calmare a organismului.

O ceasca de ceai dupa mese sau spre sfarsitul zilei ajuta la ameliorarea durerilor de stomac si a crampelor intestinale. De asemenea, contribuie la accelerarea metabolismului.

9. Patrunjelul

Patrunjelul este folosit des pentru calitatile sale de tratare a tulburarilor digestive. Ceaiul care contine frunze sau seminte de patrunjel ajuta la ameliorarea constipatiei usoare.

In mod traditional, oamenii mestecau frunze sau tulpini de patrunjel pentru a combate respiratia urata sau flatulenta.

Riscurile consumului de ceaiuri din plante

Sus

Desi multe persoane beau ceaiuri din plante pentru relaxare, exista si cativa factori de risc care trebuie luati in considerare.

Sunt ceaiurile din plante sigure pentru copii?

Se recomanda ca doar adultii sa consume ceaiuri laxative sau din plante pentru ca acestea pot avea efecte diferite la copii.

Consultati doctorul cu privire la cele mai bune modalitati de a trata constipatia la copii. Unele medicamente cu efect laxativ sunt disponibile in doze speciale pentru copii.

Efectele secundare ale ceaiurilor din plante

Sus

Unele ingrediente cu efect laxativ, precum senna, pot cauza efecte secundare si pot creste riscul unor probleme suplimentare, inclusiv diareea.

Inainte de a consuma un ceai pentru combaterea constipatiei, adresati-va unui doctor sau farmacistului cu privire la ingredientele care pot interactiona cu alte medicamente.

Utilizarea pe termen lung

Sus

Ceaiurile din plante pot ajuta la ameliorarea constipatiei ocazionale, dar nu reprezinta o solutie pe termen lung.

Daca o persoana ajunge sa fie dependenta de ceaiuri laxative, se recomanda sa se prezinte la doctor pentru a gasi cauza instalarii constipatiei cronice. Un doctor poate recomanda un tratament eficient pe termen lung.

Exista cateva solutii care pot preveni aparitia constipatiei:

Hidratarea. Hidratarea este esentiala pentru reglarea tranzitului intestinal si a bunei functionari a organismului. Persoanele care sufera de constipatie cronica ar trebui sa bea mai mult de 8 pahare de apa pe zi.

Cresterea activitatii fizice. Activitatea fizica stimuleaza sistemul digestiv si ajuta la mentinerea sanatatii tranzitului intestinal.

Reducerea stresului. Tehnici precum yoga, exercitiile de respiratie sau meditatia ajuta persoanele care sufera de constipatia cauzata de stres.

Adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos. Consumul crescut de fibre vegetale, legume si fructe proaspete ajuta la buna functionare a sistemului digestiv.

Prognostic

Ceaiurile din plante enumerate mai sus ajuta semnificativ in procesul de digestie, ameliorand constipatia ocazionala. Acestea se gasesc in mod obisnuit la plafare, farmacii sau supermarket-uri.

Cu toate acestea, daca suferiti de constipatie severa sau pe termen lung, trebuie sa va adresati unui medic specializat pentru a va prescrie tratamentul potrivit.


Medici specialisti Gastroenterologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate