Ce trebuie sa stiti inainte de a dona sange
Donarea de sange
SusDonarea de sange este un proces voluntar, dar puternic recomandat, intrucat are rol crucial in salvarea multor vieti. Exista mai multe tipuri de donare de sange, fiecare servind diferite necesitati medicale.
Donarea de sange integral este cea mai comuna metoda de a dona sange, proces in care persoana doneaza aproape jumatate de litru de sange (450 ml). Sangele este apoi separat in componentele sale-celule rosii, plasma si uneori trombocite.
Cuprins articol
De ce este nevoie de sange?
SusAtunci cand decideti sa donati sange, scopul este mereu pentru a-i asigura unei alte persoane o transfuzie de sange. La orice centru de donat, puteti fie alege o anumita persoana caruia vreti sa ii donati sangele, fie sa donati fara un primitor specific, iar sangele va fi transfuzat acolo unde este nevoie. Daca doriti sa donati unei anumite persoane, trebuie sa ii stiti numele complet, orasul si spitalul unde este internat si preferabil si sectia in care este internat in acel moment.
Milioane de oameni au nevoie de transfuzii de sange in fiecare an. Dintre acestia, unii au nevoie de sange in timpul unei interventii chirurgicale, altii in urma unui accident sever, iar altii din cauza unei afectiuni ce le scade disponibilul sanguin. Nu exista substituenti sintetici pentru sangele uman, astfel ca sangele se poate transfuza exclusiv de la donatori.
Pana in ziua de astazi s-a demonstrat in repetate randuri ca donatul de sange este complet sigur, fara riscuri. Echipamentul folosit este nou, steril, unic pentru fiecare donator, deci riscul de infectie nu exista. Daca sunteti un adult sanatos, donarea unei cantitati de 450 ml de sange nu va avea niciun fel de efect negativ asupra dumneavoastra. In cateva zile dupa donare, organismul inlocuieste fluidele pierdute. Dupa doua saptamani, sunt complet inlocuite si celulele rosii.
Pregatirea inainte de donare
SusInainte de a decide sa donati sange, trebuie sa stiti ca exista cateva criterii ce trebuie indeplinite. Persoanele ce nu se incadreaza in aceste criterii nu pot dona sange. Astfel, trebuie sa:
• Fiti o persoana sanatoasa, fara afectiuni cronice sau acute in acel moment. Daca aveti vreo afectiune, intrebati medicul daca puteti totusi dona sange.
• Aveti varsta de cel putin 18 ani. Unele centre de transfuzie accepta sange donat din partea minorilor, daca au acordul unui parinte.
• Aveti cel putin 50 de kilograme
• Treceti de examenul fizic efectuat de catre medicul de la centrul de donare
• Nu fiti o persoana cu comportament la risc, sexual sau medicamentos
Recomandarile cu privire la alimente si medicamente inainte de a dona sange, sunt urmatoarele:
• Dormiti bine cu o noapte inainte de donare
• Mancati o masa sanatoasa, echilibrata, inainte de donare. Evitati mancarurile grase si procesate precum burgerii, cartofii prajiti sau produsele dulci. Luati o gustare cu dumneavoastra, care poate fi dulce, pentru consumul de dupa donare
• Consumati suficienta apa
• Nu consumati alcool cu cel putin 24 de ore inainte
• Verificati impreuna cu medicul dumneavoastra daca medicamentele pe care le luati va contraindica donarea de sange, pentru a le putea intrerupe in caz de nevoie
Atunci cand ajungeti la centrul de transfuzie, un medic va va lua cateva date si va efectua un examen obiectiv. Intrebarile la care veti raspunde, fie direct medicului, fie completand o fisa medicala, vor avea ca scop aflarea unor comportamente nocive precum sexul neprotejat cu parteneri multipli, injectarea de droguri intravenos, calatoriile in tari periculoase din punct de vedere al infectiilor. Daca sunteti considerat o persoana la risc, nu veti putea dona sange, intrucat infectiile se transmit prin sange. De asemenea, medicul va trebui sa stie orice afectiune aveti in acel moment sau ati avut recent, multe dintre ele fiind transmisibile.
Examenul fizic include masurarea tensiunii arteriale, a pulsului si a temperaturii, precum si cantarirea donatorului. O mica proba de sange va va fi luata din deget, pentru a verifica grupa de sange si saturatia de oxigen in sangele periferic.
Daca treceti cu succes de acest examen fizic, si daca afectiunile sau comportamentul dumneavoastra nu va impiedica sa donati, urmatoul pas este donarea efectiva.
Aspecte legate de Covid-19
SusStudiile recente au aratat ca virusul Sars-Cov2 se transmite pe calea sangelui, deci implicit prin tranfuzii sanguine. FDA recomanda donarea de sange dupa cel putin 14 zile de la un diagnostic pozitiv Covid-19 fara simptome, si cel putin 14 zile de la incetarea simptomelor, in cazul pacientilor simptomatici. Persoanele ce si-au amsurat anticorpii si acestia sunt pozitivi pentru Covid-19, chiar si fara un diagnostic de infectie, pot dona sange fara restrictii de timp. Vaccinurile nu interfera cu transfuziile de sange, deci nu impun o limita de timp de la efectuarea lor.
In timpul donarii de sange
SusIntreaga procedura se va desfasura cu dumneavoastra intins pe un scaun mobil, ce se poate ridica sau cobori, si cu unul dintre brate sprijinit si intins, langa corp. Daca aveti o preferinta de brat sau de vena, nu ezitati sa comunicati asistentelor. O asistenta va veni la dumneavoastra, va plasa un garou deasupra unei vene. Garoul ajuta ca venele sa devina mai vizibile, mai proeminente. Dupa care urmeaza dezinfectia suprafetei pielii, pentru a putea fi punctionata vena. Un ac de unica folosinta, steril, va fi introdus in vena de la nivelul bratului, ac la care este atasata trusa de transfuzie. La inceput, asistenta va prelua o parte din sange in 2 sau 3 tuburi mici, numite vacuete, care vor fi trimise la analize. Dupa care dumneavoastra trebuie doar sa asteptati pana cand trusa de transfuzie se umple cu o cantitate suficienta de sange.
Intregul proces dureaza in jur de 10 minute, iar la final acul este indepartat si se aplica un bandaj.
Dupa donare
SusDupa donare veti sta cateva minute intr-o camera pentru observatie, unde va veti odihni si veti lua o gustare. Este ideal sa aveti o gustare adusa de acasa, intrucat nu toate centrele dispun de zona de alimente. De asemenea, aduceti o sticla de apa cu dumneavoastra si beti dupa donare. Dupa 15 minute puteti pleca. In urmatoarele zile, asigurati-va ca:
• Beti multe lichide
• Evitati efortul fizic intens sau ridicatul de greutati in ziua donarii
• Daca va simtiti ametit, intindeti-va si ridicati picioarele la un nivel superior, pana cand trece senzatia de ameteala
• Mentineti bandajul timp de cateva ore
• Daca apar vanatai la nivelul venei punctionate, aplicati o punga de gheata in primele 24 de ore
• Luati in considerare consumul de alimente bogate in fier, in primele zile de la donare, pentru a inlocui fierul pierdut din sange
Donarea de sange poate fi facuta odata la 72 de zile, ceea ce inseamna aproximativ 3 luni de zile.
Concluzie
SusDonarea de sange este un proces vital pentru multe persoane, iar sangele dumneavoastra chiar poate salva vieti. Totusi, daca donatul va pune sanatatea dumneavoastra sau a primitorului, in pericol, este mai bine sa nu deveniti donatori. Inainte de orice donare cautati criteriile de includere si excludere, pentru a evita situatiile neplacute.
Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/benefits-of-donating-blood
https://www.blood.co.uk/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei