Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ce trebuie sa stii despre chirurgia robotica Brainlab?

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2023
Ce trebuie sa stii despre chirurgia robotica Brainlab?

Chirurgia robotica este o tehnologie medicala avansata care combina expertiza chirurgilor cu precizia tehnologica avansata. Cu alte cuvinte, se urmareste ca pacientii sa aiba parte de cel mai bun tratament si confort. In acest articol, explicam ce este chirurgia robotica Brainlab, dar si care sunt beneficiile acestui tip de chirurgie pentru pacienti si pentru medici.

Brainlab: cel mai performant sistem de neuronavigatie si robotica pentru neurochirurgie

Chirurgia robotica Brainlab are la baza sisteme software si hardware care se folosesc in neurochirurgie. Aceasta tehnologie inovativa permite o sincronizare si integrare intre datele imagistice si cele din sala operatie, iar acest lucru este extrem de important, pentru ca permite chirurgului sa evite zonele critice ale sistemului nervos. In principal, chirurgia robotica Brainlab, cea mai noua tehnologie in practica neurochirurgicala disponibila pe piata internationala, permite:

  • personalizarea tratamentului neurochirurgical;
  • integrarea datelor: informatiile imagistice sunt integrate cu cele din sala de operatii, permitand realizarea unor interventii mult mai precise, datorita ghidajului pe care medicii chirurgi il dobandesc in legatura cu patologia abordata.
  • imbunatatirea rezultatelor tratamentului.

La departamentul de Neurochirurgie a Spitalului MedLife Humanitas, chirurgii pot patologii complexe cerebro-spinale in echipe pluridisciplinare (formate din neurochirurgi, neurologi, anestezisti, medici de terapie intensiva sau de alte specialitati chirurgicale, in functie de fiecare caz in parte). Interventia de succes este asigurata nu numai de excelenta medicala, dar si de cea mai moderna dotare medicala, asa cum se intampla in practica neurochirurgiei moderne. Acest tip de chirurgie robotica este sustinuta de:

  • bratul robotic: se pozitioneaza pe o traiectorie prestabilita, permitand insertia unor implanturi medicale precum suruburi, elemente endoscopice, electrozi in cazurile de patologie cerebrala. In acest fel se evita lezarea unor structuri critice, cum ar fi nervi sau vase de sange.
  • statia de neuronavigatie: permite chirurgului sa vizualizeze tridimensional elementele anatomice aflate in profunzime datorita sincronizarii cu imagistica preoperatorie sau intraoperatorie. In acest fel, se poate crea o harta tridimensionala a creierului, a maduvei spinarii sau a coloanei vertebrale.
  • sistemul de fluroscopie modern: este de fapt un sistem modern de folosire a razelor X. In acest fel, se obtin imaginile operatorii si intraoperatorii si reconstructia imaginilor 3D. Astfel se poate localiza patologia, sau se poate viziualiza locul unde se va face insertia implanturilor.
  • ochelari pentru realitate augmentata si simulare: ajuta la navigarea pe harta 3D de catre sistemul Brainlab. Chirurgul poate, in acest fel, sa planifice interventia cu cea mai mare precizie.

Beneficiile chirurgiei robotice pentru pacienti

Interventia robotica permite practicarea unei chirurgii mai sigure si mai putin traumatizante pentru pacienti. Sunt multe avantaje ale chirurgiei robotice pentru pacienti, prin capacitatea de vizualizare 3D, sistemul revolutionar de planificare operatorie si sistemul modern de livrare a razelor X. Iata cele mai importante beneficii:

  • traumatismele chirurgicale sunt mai mici, astfel incat vindecarea este mai rapida.
  • durerea postoperatorie a pacientului este mult redusa/suportabila;
  • pierderile de sange sunt diminuate, prin comparatie cu interventiile chirurgicale conventionale;
  • scade riscul de complicatii si infectii, un aspect deosebit de important in cazul unor patologii complexe;
  • durata de spitalizare redusa in urma interventiei;
  • recuperarea se face mult mai rapid, astfel incat pacientul isi poate relua activitatea obisnuita si recuperarea mult mai rapid;
  • siguranta este crescuta in cazul unor interventii de mare complexitate;
  • scade dramatic cantitatea de radiatii incasate de pacient in cazul unor patologii care necesita implanturi chirurgicale, deoarece integrarea datelor imagistice cu cele intraoperatorii, face ca controlul cu raze X in cazul patologiilor amintite, sa nu mai fie necesar;

Beneficiile chirurgiei robotice pentru chirurgi

Nu numai pacientii au avantaje daca apeleaza la chirurgia robotica, ci si chirurgii:

  • se practica o chirurgie mult mai precisa;
  • se poate vizualiza 3D anatomia cranio-verterbrala;
  • se pot reda imagini radiografice preoperatorii, intraoperatorii si reconstructia imaginilor 3D, atat de necesare practicarii unei chirurgii sigure pentru pacienti;
  • nivel minim de radiatii;
  • executarea unor miscari foarte precise, prin intermediul bratului robotic;

Nu ezita sa consulti medicul pentru a afla informatiile de care ai nevoie inainte de o asemenea operatie. In acest fel, vei intelege exact cum decurge interventia robotica si vei primi sprijinul emotional de care ai nevoie.


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.