Ce se poate ascunde in spatele caderii sprancenelor?
Caderea sprancenelor, intalnita si in cazul femeilor, si al barbatilor
SusExista mai multi factori care pot provoca pierderea parului de la nivelul sprancenelor, incluzand dezechilibrele hormonale, alimentatia si chiar unele afectiuni ale pielii. Determinarea exacta a cauzei ce duce la caderea sprancenelor poate ajuta la gasirea si acordarea celui mai bun tratament.
Caderea parului din sprancene poarta denumirea de hipotricoza a sprancenelor sau madaroza, termenul din urma facand uneori referire si la pierderea genelor.
De asemenea, afectiunea se poate instala atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor. In plus, caderea sprancenelor poate sa apara unilateral sau bilateral, fiind insotita sau nu de alte simptome. Daca acestea apar includ, de exemplu, prurit, uscaciune a pielii, fragilizarea sau caderea parului din alte zone ale corpului.
De cele mai multe ori, caderea sprancenelor nu este o afectiune serioasa, dar trebuie luata in calcul si evaluata.
Cuprins articol
Cauzele caderii sprancenelor
SusExista mai multe cauze diferite ce pot duce la caderea sprancenelor. Printre acestea se regasesc:
Procesul normal de imbatranire
Pe masura ce oamenii imbatranesc se poate observa o afectare a foliculilor pilosi, indiferent de localizare. Astfel, pot sa apara pierderi de par de la orice nivel, mai ales la nivelul capului, sprancenelor sau genelor.
Odata cu trecerea timpului, foliculii pilosi nu mai produc par, iar parul se rareste. In plus, firul de par incepe sa-si piarda pigmentul ce ii ofera culoarea, devenind alb sau gri. Acest lucru este normal si face parte din procesul imbatranirii, nefiind un motiv de ingrijorare.
Dezechilibre hormonale
Un dezechilibru al hormonilor tiroidieni poate determina caderea parului din sprancene. Astfel, pot exista urmatoarele dezechilibre:
- hipertiroidism – afectiune ce se caracterizeaza printr-o productie excesiva de hormoni tiroidieni;
- hipotiroidism – afectiune caracterizata prin productie redusa de hormoni tiroidieni.
Ambele afectiuni sunt corelate cu pierderea sprancenelor. In cazul hipotiroidismului se observa pierderea parului din treimea externa a sprancenelor. Alte simptomele ale acestor dezechilibre hormonale includ:
- piele uscata sau umeda;
- fragilizare a pielii;
- gusa;
- fragilizarea firului de par si uscaciunea sa;
- prurit;
- fragilizarea si subtierea unghiilor.
Majoritatea simptomelor produse de afectiunile tiroidiene sunt reversibile. Din acest motiv trebuie sa se urmeze tratamente adecvate pentru a echilibra nivelurile hormonale. Medicul poate evalua corect situatia si poate oferi cel mai bun tratament.
Afectiuni autoimune
Bolile autoimune apar atunci cand sistemul imunitar ataca in mod eronat propriile celule ale corpului. Sistemul imunitar poate sa atace celulele sanatoase si normale care contribuie la cresterea parului. Acest lucru poate duce la subtierea firului de par sau chiar la caderea sa.
Printre afectiunile de acest tip ce pot duce la pierderea sprancenelor se regasesc:
- alopecia areata - produce caderea brusca a unor zone de par de la nivelul capului. Totusi, si alte zone ale corpului pot fi afectate, inclusiv sprancenele;
- alopecia fibrozanta frontala – forma a alopeciei ce se instaleaza in special dupa menopauza. Se estimeaza ca in 39% din cazuri caderea sprancenelor preceda caderea parului de la nivelul scalpului;
- lupusul eritematos cutanat – este o afectiune autoimuna cronica ce are ca efect leziuni ale pielii, inclusiv caderea parului de la nivelul fetei.
Afectiuni cutanate
Firul de par se dezvolta direct din foliculii pilosi de la nivelul pielii. Din acest motiv este important ca pielea sa se afle intr-o stare de sanatate optima. Anumite afectiuni ale pielii pot produce eruptii cutanate severe, pruriginoase. Oamenii pot pierde firele de par din sprancene ca urmare a inflamatiei, a uscaciunii, dar si a scarpinarii frecvente a zonei respective.
Cele mai frecvente afectiuni cutanate care pot duce la caderea parului din sprancene sunt reprezentate de:
- dermatita atopica;
- dermatita seboreica;
- psoriazisul.
Deficientele nutritionale
Alimentele consumate de o persoana au un impact important asupra sanatatii pielii si parului. Organismul are nevoie de anumiti nutrienti pentru a mentine sanatatea firului de par. Urmatoarele deficiente nutritionale pot duce la pierderea parului, inclusiv a sprancenelor:
- deficitul de acizi grasi – conform unui studiu din 2017, dar nu numai, lipsa de acizi grasi in organism poate duce la pierderea parului din sprancene. Acesti nutrienti se pot obtine prin introducerea in alimentatie a nucilor, semintelor si a pestilor;
- deficitul de biotina – lipsa biotinei duce la subtierea si pierderea parului. Exista numeroase suplimente cu biotina care promit cresterea parului, dar nu sunt suficiente dovezi cu privire la eficacitatea lor;
- carenta de zinc – lipsa zincului este asociata cu pierderea parului, iar suplimentele de zinc pot ajuta la regenerarea sa.
Efecte secundare ale medicamentelor
Anumite medicamente produc efecte secundare, inclusiv pierderea sprancenelor. Printre aceste medicamente se regasesc:
- acitretina – este un medicament ce face parte din grupul retinoizilor si se foloseste pentru tratarea unor afectiuni cutanate, precum psoriazisul;
- chimioterapia – se foloseste in tratarea bolilor oncologice;
- acidul valproic – se foloseste pentru tratarea crizelor convulsive, dar si in gestionarea tulburarii bipolare.
Afectiuni genetice
Desi mai putin frecvent, afectiunile genetice pot duce la pierderea parului din sprancene. Dintre bolile de acest tip fac parte:
- displazia ectodermala – se caracterizeaza prin afectarea pielii, parului, unghiilor si dintilor. De asemenea, boala poate duce la pierderea parului, incluzand si sprancenele;
- sindromul Netherton – aceasta afectiune afecteaza pielea si parul, dar si sistemul imunitar. Fragilitatea parului se descrie prin termenul de „par de bambus”. Acest sindrom tinde sa fie prezent inca de la nastere in majoritatea cazurilor.
Alte cauze ale caderii sprancenelor
Motivele mai putin frecvente, dar care ar putea produce caderea sprancenelor, cuprind:
- expunerea la radiatii;
- amiloidoza;
- sarcoidoza;
- arsurile chimice;
- tricotilomania;
- carcinomul bazocelular;
- carcinomul scuamocelular;
- diferite infectii fungice;
- sifilis;
- lepra.
Vizita la medic si diagnosticarea
SusOamenii trebuie sa ceara parerea unui medic atunci cand observa pierderea brusca sau fara motiv a parului din sprancene, dar si din alta zona a corpului. Medicii pot utiliza o serie de investigatii pentru a determina motivul caderii sprancenelor.
Este importanta informarea medicului cu privire la simptomatologie, antecedente familiale sau chiar alimentatie. Ulterior, poate fi realizata o tricoscopie, adica o investigatie prin care se investigheaza indeaproape parul.
In plus, pot fi realizate teste de sange, mai ales pentru a detecta valorile hormonilor tiroidieni.
In urma diagnosticarii, medicii pot oferi cele mai bune sfaturi si tratamente care sa duca la regenerarea si imbunatatirea starii de sanatate a parului.
Tratamentul caderii sprancenelor
SusPrimul pas in tratarea acestei afectiuni consta in consultarea unui medic. Acesta trebuie sa identifice cauza ce a dus la pierderea parului pentru a vedea daca este necesara tratarea sa cu tratament specific. Totusi, exista si anumite tratamente indicate in pierderea parului de la nivelul sprancenelor. Printre acestea se regasesc:
- bimatoprost – aceasta substanta se foloseste ca tratament topic si ajuta la regenerarea genelor si sprancenelor. Mai multe studii au constatat ca rezultatele sale pot fi promitatoare, dar se insotesc de efecte secundare, precum dermatita de contact sau hiperpigmentarea;
- corticosteroizii – aplicarea de creme sau unguente cu steroizi poate incetini pierderea parului. S-a constatat ca situata este imbunatatita in peste 25% din cazuri atunci cand se utilizeaza acest tratament;
- minoxidil – pentru a obtine rezultate maxime, minoxidilul se combina cu corticosteroizi;
- transplant de par;
- bicroblading.
Orice tratament trebuie sa fie urmat doar la indicatia medicului, astfel incat sa fie redus la maxim riscul de a dezvolta complicatii.
Concluzii
SusExista multe cauze posibile pentru pierderea sprancenelor. Aceasta afectiune poate fi corelata cu dezechilibrele hormonale, carentele nutritionale, consumul de medicamente sau chiar imbatranirea. Abordarea cauzei ce a dus la pierderea parului si primirea unui tratament optim sunt factori ce pot ajuta la restabilirea cresterii parului.
Bibliografie:
Anzai, A.,et al.(2016). Isolated eyebrow loss in frontal fibrosing alopecia: Relevance of early diagnosis and treatment[Abstract].https://www.researchgate.net/publication/303086598_Isolated_eyebrow_loss_in_frontal_fibrosing_alopecia_Relevance_of_early_diagnosis_and_treatment
Biotin [Fact sheet]. (2017).https://ods.od.nih.gov/factsheets/Biotin-Consumer/
Frontal fibrosing alopecia. (2016).https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/10886/frontal-fibrosing-alopecia
Guo, E. L., & Katta, R. (2017). Diet and hair loss: Effects of nutrient deficiency and supplement use.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/
Hair symptoms. (n.d).https://www.nfed.org/learn/symptoms/hair-symptoms/
Kumar, A. & Karthikeyan, K. (2012). Madarosis: A marker of many maladies.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3358936/
Netherton syndrome. (2019).https://ghr.nlm.nih.gov/condition/netherton-syndrome
Perros, P.,et al.(n.d.). Hair loss and thyroid disorders.http://www.btf-thyroid.org/information/109-hair-loss-and-thyroid-disorders
Psoriasis on the face. (n.d).https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/specific-locations/face
Riahi, R. R., & Cohen, P. R. (2018). Topical treatment of eyebrow hypotrichosis with bimatoprost 0.03% solution: Case report and literature review.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6054329/
Safer, J. (2011). Thyroid hormone action on skin.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3219173/
Thyroid disease: A checklist of skin, hair, and nail changes. (n.d.).https://www.aad.org/public/diseases/other-conditions/thyroid-disease-checklist
Treatments for alopecia areata. (2018).https://www.naaf.org/alopecia-areata/alopecia-areata-treatments
Wakiel-Burnat, A.,et al.(2019). The value of dermoscopy in diagnosing eyebrow loss in patients with alopecia areata and frontal fibrosing alopecia.https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jdv.15279
Yu, V.,et al.(2018). Alopecia and associated toxic agents: A systematic review.https://www.karger.com/Article/Pdf/485749
Zinc [Fact sheet]. (2019).https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Ce se ascunde in spatele tusei cronice
- Calciul - un mineral care poate ascunde o serie de boli grave
- Caderea parului: ce afectiuni poate ascunde?
- Durerea de spate: ce afectiuni poate ascunde?
- Senzatia permanenta de frig si picioare reci poate ascunde anumite boli
- Ce afectiuni poate ascunde diareea persistenta?
- Nu ignora durerea de urechi. Boli grave pe care le poate ascunde
- Rasul in situatii nepotrivite - ce afectiuni poate ascunde?
- 8 lucruri pe care sa le faceti acum pentru un aspect fizic mai tanar
Citeste pe aceeasi tema
- Ce se poate ascunde in spatele unei umflaturi la nivelul areolei mamare?
- Ce se poate ascunde in spatele senzatiilor pulsatile de la nivelul stomacului?
- Esti obosit si iti lipseste puterea de concentrare? Ce afectiune se poate ascunde in spatele acestor simptome si cum o poti trata!
- Respiratia urat mirositoare poate ascunde boli grave. Afla totul despre halena
- Ce boli se ascund in spatele respiratiei urat mirositoare