Ce probleme poate gestiona serviciul SMURD?
Serviciul Mobil de Urgeta, Reanimare si Descarcerare
SusServiciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare(abreviatSMURD) este o unitate de interventie publica integrata de importanta strategica, avand in structura sa echipe de reanimare, specializate in acordarea asistentei medicale si tehnice de urgenta, precum si echipe cu personalparamedical, specializat in acordareaprimului ajutorcalificat. Acest serviciu functioneaza in cadrulInspectoratelor judetene pentru situatie de urgenta (ISU).
Scopul SMURD este transferul unui echipaj medical spitalicesc, cu dotarea necesara, la locul unde se afla un pacient in stare critica, in vederea acordarii de asistenta medicala de urgenta calificata. In anul 1990, cu o singura masina de interventie, a inceput activitatea a ceea ce urma sa devina Serviciul Mobil de Urgente, Reanimare si Descarcerare.
Incepand din 1990, si pana in prezent, conceptul SMURD a evoluat si s-a transformat de multe ori, aducand mereu imbunatatiri medicale si tehnice. Daca in 1990, exista o singura masina de interventie, fara disponibilitate de transport efectiv a pacientilor, astazi, echipajele SMURD din fiecare judet dispun de masini de interventie de tip TIM (Terapie Intensiva Mobila). In multe judete, in cadrul SMURD exista si echipaje de prim ajutor, fara medic, doar cu paramedici.
Cuprins articol
Ce probleme poate gestiona SMURD?
SusIn cazul unei urgente medicale, pacientul ce suna la dispecerat prin 112 va primi un echipaj medical, in functie de necesitate si particularitatile cazului. Echipajul SMURD va fi alocat pacientilor cu probleme precum:
- Probleme neurologice: disfonie, hiposensibilitate, parestezii, tulburari de memorie si de consienta, sincopa (lesin), convulsii
- Pierderea starii de constienta
- Palpitatii
- Durere toracica
- Dificultati de respiratie
- Inec
- Arsuri
- Hipotermie (scaderea temperaturii corporale sub 35 grade Celsius)
- Hipertermie sau febra
- Traumatisme de orice fel
- Accidente rutiere
- Accidente cu victim multiple
- Incendii si emisii de gaze
- Pusee de hipertensiune arteriala
- Cazaturi de la inaltime
- Orice problema medicala a unui copil (de orice varsta)
Acestea sunt doar cateva urgente ce vor fi foarte bine gestionate de catre un echipaj SMURD. Astfel, pacientii trebuie sa aiba incredere ca orice problema de acest gen si nu numai, vor fi eficient diagnosticate si tratate de catre medic si echipajul sau.
Masinile de interventie SMURD
SusIntr-o masina de tip TIM (Terapie Intensiva Mobila) exista 5 locuri: sofer, medic si 3 paramedici. In multe judete, paramedicii sunt voluntari, de regula studenti in cadrul facultatii de medicina din acel oras, dar si medici rezidenti si/sau asistenti medicali. Medicul este un medic cu specializarea de anestezie si terapie intensiva sau de medicina de urgenta, iar acesta isi coordoneaza echipa la fiecare caz.
Masinile de interventie TIM sunt dotate cu toate materialele necesare terapiei intensive in prespital si bineinteles, cu targa pentru pacient. Desi abilitatile si dotarile medicilor din serviciul SMURD sunt uneori subestimate, trebuie sa stim ca acestia primesc si gestioneaza cazuri diverse, ce cuprind mai multe patologii, deseori cu mai multe victime si in conditii extreme.
Intr-o garda pe SMURD, medicul si paramedicii din echipaj pot merge la cazuri de tipul accidentelor rutiere, urgente cardiovasculare, cazuri ce necesita intubatie oro-traheala si ventilatie artificiala, stopuri cardio-respiratorii, traumatisme si multe altele. Instructajul si examenele pe care atat medicii, cat si paramedicii trebuie sa le sustina inainte de a incepe munca in cadrul SMURD, sunt stricte si anevoioase, astfel incat responsabilitatea si cunostiintele sunt de nivel maxim.
Fiecare paramedic smurd trece printr-o perioada de pregatire anterior primelor garzi, perioada de include cursuri teoretice si ateliere practice, simulari si prezentari de cazuri reale. O garda la SMURD dureaza intre 12 si 24 de ore, in functie de nivelul de calificare, existand garzi pe timpul zilei si pe timpul noptii, asigurate 24/24.
Masinile de interventie de tip EPA (Echipaj de prim ajutor) contin toate materialele si aparatura necesara pentru prim ajutor. De regula, la cazurile ce nu necesita TIM, echipele de interventie EPA sunt cele care vor gestiona cazul. Echipajul va tine legatura cu un medic, prin intermediul telefonului de garda, in timpul cazului.
In cadrul SMURD figureaza numeroase alte tipuri de masini de interventie, cu diferite scopuri. Masini si echipaje de interventie cu scafandrii, elicopterul SMURD si echipajul aferent, masinile speciale pentru transport victime multiple, masini SMURD Neo-Natologie pentru urgentele nou-nascutilor, si multe altele, sunt dotarile actuale ale serviciului national SMURD, pregatit pentru orice situatie.
Istoric
SusIn septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva, a inceput experimentarea unui sistem de urgenta ce functioneaza si in alte tari europene. Sistemul numit atunci SMUR a luat nastere in Targu-Mures. Acesta avea la baza transferul unui echipaj medical spitalicesc cu dotarea necesara la locul unde se afla pacientul aflat in stare critica, in vederea acordarii unui asistente medicale de urgenta calificate.
Echipajul era condus de un medic pregatit in domeniul anesteziei si terapiei intensive si in domeniul medicinei de urgenta. La aceasta faza de inceput, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare, avea in dotare o singura masina echipata pentru interventie rapida, fara posibilitatea de a transporta pacientul, transportul pacientului urmand sa se faca cu o autosanitara a Serviciului de Ambulanta.
Primele tari cu care s-a realizat o colaborare de lunga durata, inca din 1992, au fost Marea Britanie si Norvegia.
Din anul 1993, Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare (SMUR) a devenit Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD). Tot in anul 1993, primele modele preluate dupa cel din Targu Mures au aparut la Oradea si la Sibiu, adoptind modul de functionare al sistemului din Targu Mures.
Incepand cu anul 2008. Serviciul SMURD a aparut oficial in alte 24 de judete din tara noastra.
Concluzie
SusServiciul SMURD a luat nastere in tara noastra in 1990 si continua sa fie unul dintre cele mai importante servicii din sistemul medical. Urgentele din prespital sunt in fiecare zi gestionate, tratate si transportate, de catre echipajele SMURD din toata tara. Medicii, asistentii si paramedicii sunt prezenti 24/24 pentru a asigura toate liniile de prim ajutor si ajutor medical avansat de care poporul are atata nevoie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Probleme ale cavitatii bucale
- Cum poate fi recunoscuta o relatie codependenta
- Strategii inteligente pentru a preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- Probleme de fertilitate
- Cele mai bune metode prin care relatia cu medicul poate fi imbunatatita
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Gestionarea reactiei la un eveniment stresant sau traumatic major
- 11 factori care determina probleme de erectie
- Servicii medicale de ingrijire la domiciliu