Ce nu trebuie sa faceti pentru a pierde in greutate
Generalitati
SusIncercarile de a slabi pot devia de la o dieta decenta la eforturi extreme, nesanatoase.
Exista mai putine probabilitati ca unele tactici de slabit sa afecteze sanatatea unei persoane. In schimb, altele pot provoca serioase probleme de sanatate cu consecinte grave.
Cuprins articol
Ce trebuie sa evitati atunci cand incercati sa slabiti
Sus- Infometarea, postul sau dietele cu foarte putine calorii. Reducerea drastica a caloriilor consumate duce la pierderea in greutate, dar kilogramele pierdute vor proveni si din masa musculara, ceea ce reprezinta un risc pentru sanatate. In plus, de cele mai multe ori, cei care opteaza pentru astfel de metode pentru a slabi, ajung sa redobandeasca aceeasi greutate corporala ca mai inainte, plus alte kilograme nedorite.
Pierderea rapida in greutate prin restrictie critica de calorii determina pierderea de apa, grasime si masa musculara. Acest lucru va duce la incetinirea metabolismului, astfel ca organismul va avea nevoie de mai putine calorii pentru a supravietui. De asemenea, diminuarea drastica si brusca a caloriilor poate provoca modificarea procentului important de grasime corporala, ceea ce creste riscul de sindrom metabolic si diabet zaharat de tip 2.
- Medicamente legale si ilegale. Utilizarea altor medicamente decat cele prescrise de medic poate avea un efect negativ substantial asupra sanatatii dumneavoastra, cu diferite consecinte grave. Exista numeroase suplimente alimentare despre care se crede ca ar face minuni in lupta impotriva kilogramelor, dar lucrurile nu stau deloc asa. Tebuie sa va informati foarte bine inainte de a le utiliza, pentru a slabi, deoarece nu putine dintre ele pot determina aparitia unor probleme grave de sanatate, unele chiar fatale.
Un numar mic de persoane care doresc sa slabeasca apeleaza, din inconstienta, la droguri ilegale, cum ar fi cocaina. Utilizarea drogurilor ilegale in procesul de slabire este extrem de nociva, iar un procent extrem de mare dintre cei care apeleaza la droguri ajung sa dezvolte dependenta la aceste substante. Pentru acestia, pierderea in greutate va deveni ultima lor problema.
- Nerespectarea principalelor mese. Sarind peste mesele zilei veti obtine exact opusul a ceea ce v-ati propus: cresterea in greutate. Cand organismul nu mai primeste hrana, acesta intra in modul de supravietuire. Organismul, temandu-se ca nu poate furniza suficienta energie pentru indeplinirea functiilor normale, va retine fiecare gram de grasime si maximum de calorii pentru a compensa masa omisa.
Optiunea inteligenta pentru cei care doresc sa slabeasca in greutate este de a mari frecventa meselor, diminuand cantitatea de alimente consumate la fiecare masa. Mesele si gustarile trebuie sa fie compuse din alimente naturale si sanatoase care sa ajute la diminuarea surplusului de kilograme.
- Exercitii fizice extreme. Exercitiile fizice extreme pot duce la probleme metabolice serioase. Astfel de exercitii solicita intensiv organismul si pot determina aparitia prejudiciilor la nivelul ligamentelor, muschilor sau oaselor. In plus, din punct de vedere psihologic, abuzul de exercitii fizice se poate transforma intr-o pedeapsa pentru cei care apeleaza la metode fizice extreme pentru a slabi.
Activitatea fizica moderata, efectuata in mod regulat, aduce beneficii starii generale de sanatate a organismului si poate reduce stresul, mai precis nivelul hormonului de stres (cortizol) care s-a demonstrat ca duce la cresterea apetitului alimentar si implicit, la cresterea in greutate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Cum sa va pregatiti psihic pentru scaderea in greutate
- Ponturi pentru punerea in practica a rezolutiilor pentru 2014
- Pierdeti in greutate in timpul somnului
- Cum sa pierdeti in greutate definitiv
- Greutatea ideala – cum o puteti gestiona?
- Excesul de fructe si cresterea in greutate
- Ghid pentru protejarea oaselor la orice varsta
- Cum isi pot pregati barbatii corpul pentru plaja
- Postul negru - beneficii pentru sanatate