Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ce aspecte arata limba despre sanatatea intregului corp?

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2024

Generalitati

Sus
Ce aspecte arata limba despre sanatatea intregului corp?

Limba este unul dintre muschii cei mai informati ai corpului.

In afara de indeplinirea functiilor digestive, limba poate arata la ce nivel de sanatate se afla corpul, dar si starea emotionala.

Invatand cum functioneaza limba, aceasta poate ajuta la ghidarea in scopul descoperirii diferitelor boli.

Aceasta se datoreaza faptului ca limba are miliarde de terminatii nervoase care sunt asociate cu diferite organe ale corpului.

Cand un organ nu functioneaza in corpul dumneavoastra, limba poate percepe aceasta si cu ajutorul diferitelor mesaje cum ar fi schimbarea culorii ei sau pete si poate trage un semnal de alarma asupra organului care nu functioneaza normal.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Culoarea limbii
  3. Forma limbii
  4. Venele de sub limba
  5. Ranile de pe limba
  6. Limba acoperita de vezicule
  7. Limba uscata
  8. Limba inflamata
  9. Limba acoperita cu un strat de culoare alba
  10. Modificari ale texturii limbii
  11. Citeste pe aceeasi tema

Culoarea limbii

Sus

Roz – aceasta culoare transmite ca sunteti sanatosi si ca, in general, aveti un stil de viata adecvat. Este semnul unei bune digestii si a unui regim alimentar potrivit.

Rosie – daca limba are culoarea rosiatica, aceasta va poate indica o problema in gat sau intr-unul dintre organele interne. De asemenea, este semnul consumului excesiv de grasimi si a problemelor digestive.

Roz pal – aceasta poate semnifica o lipsa a vitaminei B. De fapt, vitaminele din aceasta grupa actioneaza la nivelul functiilor oxigenarii sangelui si a hemoglobinei.

Consumati, mai ales, fructe si cereale pentru a contrabalansa aceasta problema. Totodata, aceasta culoare poate indica si anemie.

Violacee – uneori insotita de extremitati reci (maini si picioare), limba poate indica o deficienta a circulatiei sanguine.

Se mai adauga oboseala, dificultatile de concentrare, ba chiar o usoara depresie.

Pentru remedierea acestei probleme, este recomandat sa consumati ceapa, broccoli, mere, lamaie, struguri si fructe rosii, ceai verde, ceai negru si vin rosu.

Aceste alimente sunt bogate in flavonoizi care fortifica peretii venelor si maresc debitul sangelui.

Galbuie – o slabire a sistemului hepatic si digestiv poate conduce la un depozit galbui sau verde sub limba. Lipsurile asimilarii digestive sunt datorate, de obicei, stresului.

Pentru a rezolva problema, relaxarea este cea mai buna metoda si ati putea consuma legume si fructe crude, mai ales papaya.

Acestea sunt bogate in antioxidanti si in enzime benefice.

Alba – cauzele principale sunt alimentatia prea condimentata, alcoolul sau consumul de tutun care pot provoca leziuni albe la nivelul mucoasei bucale, candidoza datorata prezentei ciupercilor cum ar fi candida albicans care poate aparea brusc la persoanele sensibile (batrani, bebelusi, persoane diabetice) sau in urma unui tratament cu antibiotice.

In acest caz, trebui sa va adaptati alimentatia, evitand excesurile.

Neagra – limba se coloreaza in negru si este patata, fara alte simptome.

Aceasta colorare poate surveni dupa o cura cu antibiotice, dupa o utilizare excesiva a apei de gura pe baza de apa oxigenata, in urma tutunului sau a cafelei.

Se poate vorbi totodata despre o micoza bucala pentru care se recomanda un tratament.

Pentru a inlatura cauza, este bine sa consultati un medic stomatolog.

Limba ”geografica” - aceasta afectiune a limbii da senzatia ca se vede o harta geografica, pentru ca ea are desene de culoare roz, rosie sau alba.

Aceasta poate proveni de la un factor ereditar, dar cand petele dispar si apar, acest lucru poate arata ca suferiti de o alergie sau de o intoleranta la unele alimente.

Forma limbii

Sus

O limba subtire, flexibila, fara rani sau umflaturi este un indicator ca sunteti sanatosi.

Limba plata este un forma care poate arata ca exista in corp carente nutritionale, dar poate insemna si anemie.

In acest caz, cel mai recomandat este sa adaugati in alimentatie mai multe fructe si legume bogate in vitamina C si in fier.

Venele de sub limba

Sus

Daca vasele de sange sunt dilatate, abia vizibile, rosii, persoana poate suferi de boli infectioase ca rujeola sau varicela.

Ranile de pe limba

Sus

Daca aveti mici rani dureroase, albe, localizate la nivelul limbii, in interiorul obrajilor sau al buzelor, cauzele acestora sunt variate si uneori dificil de identificat.

Acestea pot aparea in urma unui traumatism, cum ar fi arsura mucoasei determinata de un aliment sau de o muscatura.

Leziunile acelea mici (numite cel mai frecvent afte) dispar brusc cam dupa o saptamana de la aparitie. Exista si unguente in farmacii care pot inlesni vindecarea aftelor.

Daca ele persista mai mult de 10 zile, daca numarul lor creste si daca recidiveaza, consultati un medic specialist. Aftele pot indica, de asemenea, un nivel ridicat de anemie.

Limba acoperita de vezicule

Sus

Limba este napadita de mici vezicule care se sparg rapid si care elibereaza un lichid alb, lasand leziuni foarte dureroase in varf.

Aceasta poate fi asociata cu febra si umflaturi la nivelul cotului.

De cele mai multe ori, este vorba despre un virus al herpesului de tipul 1.

El afecteaza frecvent buzele, gingiile, interiorul obrajilor si limba.

Aceste leziuni apar cel mai des la copii.

Dar alte leziuni de felul acesta, insa mai rare, se regasesc la adulti si necesita biopsie pentru a cunoaste diagnosticul (care nu este neaparat herpes).

Cel mai bine este sa consultati medicul de familie.

Herpesul poate recidiva la o perioada regulata de timp sub forma de inflamatii la nivelul buzelor.

Limba uscata

Sus

Limba dumneavoastra si-a pierdut aspectul stralucitor si cand o atingeti nu este umeda.

Aceasta uscaciune poate fi legata de medicamente pe care le luati (antidepresive sau diuretice). Uscaciunea bucala este destul de frecventa la femei in timpul menopauzei si dupa aceasta.

Este vorba despre uscarea mai multor organe (ochi, piele, vagin), generatoare de micoze digestive, ba chiar sindromul depresiv, in timp ce intensitatea sa ajunge pana la probleme orale si de inghitire.

Ceea ce trebuie sa faceti este sa evitati alimentele acide, apa de gura, in afara de apa cu bicarbonat, pastele de dinti cu fluor.

Consultati medicul daca aceasta neplacere persista o perioada mai lunga de timp.

Limba inflamata

Sus

Aceasta problema a limbii este un simptom al nivelului scazut de hemoglobina din sange (afectiune mai bine cunoscuta sub numele de anemie).

Limba acoperita cu un strat de culoare alba

Sus

Acest aspect al limbii este un simptom clar ca exista probleme digestive sau intestinale.

Se datoreaza unui consum excesiv de grasimi saturate, de zaharuri sau de alimente fainoase.

Aceasta poate, totodata, indica faptul ca persoana sufera de toxemie, care semnifica acumularea de toxine in intestine si in sange, ceea ce antreneaza alte probleme de sanatate.

Daca remarcati ca limba dumneavoastra este acoperita de un strat alb, este foarte important sa va modificati obiceiurile alimentare si sa optati pentru o dieta care sa curete sangele si intestinele, dieta care sa elimine grasimile saturate, produsele lactate si toate tipurile de prajeli.

Modificari ale texturii limbii

Sus

Unele tratamente pot provoca schimbarea aspectului limbii si sa mareasca uscaciunea la nivelul gurii: neurolepticele si diureticele.

Pentru a remedia aceasta problema, ar trebui sa folositi umidificatori, guma de mestecat fara zahar, sucuri acide (de lamaie si de ananas) si gheata.

Toate aceste sfaturi va pot ajuta sa reperati unele deficiente ale organismului dumneavoastra, dar luati intotdeauna in considerare consultarea parerii unui medic specialist.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate