Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ce afectiuni poate semnala gustul amar din gura?

Actualizat la data de: 08 Mai 2023
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Clinica: Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Generalitati

Sus
Ce afectiuni poate semnala gustul amar din gura?

Un gust amar in gura poate fi o reactie normala la consumul de alimente amare sau picante. Cu toate acestea, atunci cand gustul dureaza o perioada lunga de timp sau cand apare in mod neasteptat, poate indica o serie de probleme de sanatate.

Gustul este un simt complex, care poate fi influentat de multi factori, printre care igiena dentara precara, gura uscata sau sarcina.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauzele gustului amar in gura
  3. Modalitati de reducere a senzatiei neplacute de gust amar
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cauzele gustului amar in gura

Sus

Gustul amar din gura nu este o problema grava, dar poate interfera cu viata de zi cu zi si poate afecta dieta. Printre cauzele gustului amar se numara:

Gura uscata - cunoscuta si sub denumirea de xerostomie, aceasta apare atunci cand gura nu produce suficienta saliva pentru a pastra gura umeda. Intrucat saliva ajuta la reducerea numarului de bacterii din gura, nivelul scazut de saliva permite dezvoltarea acestora.

Persoanele cu xerostomie simt un gust amar in gura. Acesta poate fi determinat de o serie de medicamente care au ca efect advers uscarea gurii, poate fi cauzat de consumul de tutun, dar si de boli precum diabetul zaharat, boala Alzheimer, boala Parkinson. O persoana poate, de asemenea, sa aiba gura uscata daca are un nasul infundat si respira pe gura.

Sindromul gurii arse - este o afectiune care determina o senzatie de arsura in gura, asemanata de pacienti cu cea data de consumul de ardei picanti. In acelasi timp, unele persoane acuza un gust amar in gura. Simptomele pot aparea intr-o parte a gurii sau in toata gura.

Este o afectiune neuropatica, fiind cauzata de o boala de la nivelul sistemului nervos. Sindromul gurii arse poate fi provocat de schimbarile ce apar la nivelul sistemului nervos in timpul menopauzei.

Sarcina - estrogenul, hormonul feminin al carui nivel fluctueaza in timpul sarcinii, poate modifica gustul. Multe femei raporteaza un gust amar sau metalic in gura atunci cand sunt insarcinate, in special in primul trimestru de sarcina. Gustul dispare in ultima parte a sarcinii sau dupa nastere.

Problemele dentare - igiena dentara precara poate fi cauza gustului amar din gura. Perierea temeinica a dintilor si a limbii poate elimina aceasta senzatie. De asemenea, si folosirea apei de gura antibacteriene reduce numarul bacteriilor din cavitatea bucala. In cadrul unei igiene dentare corecte este necesara o curatire constanta inclusiv a spatiilor interdentare folosind ata dentara  sau periute interdentare speciale; mai mult decat atat, puntile dentare si coronitele dentare trebuie curatite cu ata dentara special conceputa pntru acest scop. Igienizarea periodica si detartrajul specializat efectuat de medicul stomatolog sunt, de asemenea, repere importante pentru sanatatea cavitatii bucale si a intregului organism.. 

Refluxul gastroesofagian - refluxul acidului si sucurilor gastrice in esofag si gura poate determina un gust acru sau amar. Infectiile digestive, dintre care cea mai uzuala este infectia gastrica cu Helicobacter pylori, este o cauza a gustului amar sau neplacut si a unui miros neplacut al respiratiei.

Stresul si anxietatea - nivelurile ridicate de stres si anxietate pot altera simtul gustului unei persoane. Anxietatea poate provoca gura uscata, ceea ce duce frecvent la un gust amar.

Leziunile nervoase - gustul este direct legat de nervii creierului. Deteriorarea nervoasa poate provoca o schimbare in modul in care o persoana experimenteaza gusturile.

Leziunile nervoase pot rezulta dintr-o leziune a capului sau din afectiuni precum epilepsie, scleroza multipla, tumori cerebrale, paralizia Bell sau dementa.

De ce apare gustul amar in special dimineata

Respiratul pe gura in timpul noptii creste nivelul de uscaciune a gurii si determina gustul amar din cavitatea bucala. In plus, peste noapte, bacteriile din gura se inmultesc, cauzand gustul si mirosul neplacut.

Modalitati de reducere a senzatiei neplacute de gust amar

Sus

- Consumul de lichide sporeste productia de saliva;

- Igiena dentara are rolul de a indeparta resturile de mancare si bacteriile din cavitatea bucala;

- Evitarea alimentelor picante sau grase diminueaza riscul aparitiei refluxului gastroesofagian;

- Limitarea consumului de alcool si de tutun reduce riscul aparitiei gustului amar in gura.


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate