Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cauzele umflaturilor de la nivelul boltii palatine

Actualizat la data de: 20 Octombrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Cauzele umflaturilor de la nivelul boltii palatine

O umflatura la nivelul boltii palatine poate fi ingrijoratoare, mai ales daca nu dispare in timp. Cele mai multe cauzele ale acestor umflaturi din aceasta zona a corpului sunt usor de tratat, dar pot indica si o afectiune mai grava.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze ce pot provoca umflaturi la nivelul boltii palatine
  3. Simptomele cancerului oral
  4. Cand este recomandat consultul doctorului?
  5. Concluzie
  6. Citeste pe aceeasi tema

Cauze ce pot provoca umflaturi la nivelul boltii palatine

Sus

1. Stomatita aftoasa

Stomatitele aftoase sunt reprezentate de ulceratii in zona cavitatii bucale. Stomatita apare in general la nivelul mucoaselor gingiilor si obrajilor, dar poate sa apara si in locuri neobisnuite, cum ar fi bolta palatina. Exista diverse cauze ale acestor ulceratii, cum ar fi muscarea obrazului in timpul masticatiei sau zgarierea boltii palatine cu alimente dure. Aceste leziuni se vindeca de obicei in cateva saptamani. Nu sunt contagioase, dar pot fi dureroase sau incomode si pot face dificila masticatia. Exista diferite creme ce pot fi achizitionate din farmacii si pot ameliora durerea.

2. Arsuri la nivelul cavitatii bucale

Bauturile fierbinti, cum ar fi cafeaua sau ceaiul, sunt produse alimentare ce provoaca adesea arsuri la nivelul mucoasei gurii. Daca arsura este suficient de severa, se poate forma o bula ce contine lichid. Arsurile minore se vindeca, de obicei, fara tratament, atata timp cat persoana afectata are grija sa evite iritarea pielii sensibile.

3. Traumatisme sau leziuni la nivelul cavitatii bucale

Mucoasa gurii este o zona foarte sensibila. Lezarea tesutului valului palatin poate duce la formarea unei umflaturi.

Traumatismele gurii pot sa apara din cauza:
• Consumului de tutun;
• Accidentelor la stomatolog;
• Infectiilor cauzate de protezele dentare;
• Taieturilor.

Aceste traumatisme pot determina formarea tesutului cicatricial. Umflaturile pot fi dureroase, dar se vindeca in cele mai multe cazuri. Clatirea gurii in mod regulat cu apa calda sarata poate ajuta la grabirea vindecarii.

4. Infectia cu virusul herpes simplex

Pot sa apara umflaturi la nivelul valului palatin atunci cand o persoana este infectata cu virusul herpes simplex.

Semnele si simptomele sunt:

• Senzatie de furnicaturi inainte sa apara veziculele;

• Aparitia veziculelor dureroase ce se pot rupe;

• In cazurile complicate poate aparea febra sau inflamarea ganglionilor cervicali.

Umflaturile, in acest caz, sunt contagioase si se pot transmite prin sarut sau folosirea obiectelor personale, cum ar fi periuta de dinti, la comun. Nu este necesar tratamentul, insa medicul poate prescrie anumite medicamente pentru a accelera procesul de vindecare.

5. Mucocel

Mucocelele de la nivelul cavitatii bucale sunt chisturi mucoase care se formeaza in cazul in care glanda salivara este iritata. Mucusul se acumuleaza in glanda si duce la inflamarea acesteia. Mucocelele nu sunt, de obicei, un motiv de ingrijorare. Acestea de vindeca, in general, fara tratament, desi acest lucru poate dura cateva saptamani.

6. Torus palatin

Torus palatin este reprezentat de o crestere in exces a unui os de la nivelul valului palatin. De obicei este cauzat de consumul constant de alimente dure.
Excrescenta poate aparea la orice varsta si poate continua sa se dezvolte. In general, nu necesita tratament. Daca aceasta afectiune afecteaza capacitatea persoanei respective de a manca, de a bea sau de a vorbi, este recomandata interventia chirurgicala de indepartare a excrescentei.

7. Candidoza orala

Candidoza orala este o infectie data de fungi ce provoaca depozite albicioase la nivelul gurii. Este recomandata consultarea medicului pentru a diagnostica corect candidoza orala. Medicul va recomanda medicamente antifungice orale pentru a trata afectiunea. De asemenea, acesta vor oferi sfaturi despre cum se poate preveni aceasta infectie in viitor.

8. Boala mana-picior-gura

Virusul coxsackie A16 este cel care provoaca boala mana-picior-gura. La nivelul gurii, virusul se manifesta sub forma unor vezicule pe un fond eritematos. Aceste vezicule sunt dureroase. Dupa cum sugereaza si numele, veziculele pot aparea pe maini si picioare. Alte simptome sunt febra si durerea, inapetenta, fatigabilitate, stare general alterata. Boala mana-picior-gura este mai frecventa la copii, dar poate afecta si adultii. Tratamentul se va face cu antivirale si medicamente ce pot ameliora simptomele.

9. Perlele lui Epstein

Unii parinti pot observa la nivelul valului palatin al copiilor mici umflaturi. Acestea sunt chisturi formate din celule epiteliale si apar frecvent la nou-nascuti, fiind cunoscute sub numele de perlele lui Epstein. Perlele lui Epstein sunt de culoare alba sau galbena si vor disparea la cateva saptamani dupa nastere fara a provoca alte complicatii.

10. Hiperdontia

Hiperdontia este o afectiune reprezentata de dezvoltarea mai multor dinti decat este normal. Cei mai multi dinti se dezvolta la nivelul boltii palatine, in spatele dintilor frontali. Daca umflatura este localizata in partea anterioara a boltii palatine, aceasta poate fi cauzata de aparitia unui dinte suplimentar. Hiperdontia poate fi diagnosticata prin intermediul unei radiografii dentare. De obicei, dintii suplimentari sunt eliminati prin extractie dentara. Cu toate acestea, dezvoltarea unui dinte suplimentar la nivelul boltii palatine este destul de rara.

11. Chistul canalului incisiv

Chistul canalului incisiv sau chistul nazo-palatin apare in zona mediana dintre dintii incisivi frontali. Acest chist este nedureros si uneori poate trece neobservat. In cazul in care acesta se infecteaza sau provoaca iritatii, poate fi indepartat prin interventii chirurgicale.

12. Cancerul cavitatii bucale

In cazuri rare, leziunile sau inflamatiile de la nivelul valului palatin pot sugera un cancer al cavitatii bucale. Umflaturile care apar din cauza cancerului oral pot fi de culoare alba, gri sau rosu aprins, in functie de cauza care sta la baza afectiunii.

Simptomele cancerului oral

Sus

• Leziune la nivelul cavitatii bucale ce nu se vindeca;
• Cresterea rapida a leziunii;
• Leziunea este dureroasa sau poate sangera.

Cu toate acestea, cancerul oral nu este cauza cea mai probabila a umflaturilor de la nivelul valului palatin. Multi oameni pot confunda semnele cancerului oral cu alte afectiuni. Este necesar sa se acorde timp leziunii pentru a se vindeca. Daca umflatura nu prezinta semne de vindecare dupa doua saptamani, este esential sa se consulte un medic pentru un diagnostic adecvat.

Cand este recomandat consultul doctorului?

Sus

Desi cele mai multe umflaturi de la nivelul boltii palatine se vor vindeca fara tratament, unele pot necesita interventii medicale. O persoana ar trebui sa consulte un medic pentru:

- Vezicule foarte dureroase;

- Miros neplacut cauzat de umflaturi;

- Durere la masticatie sau inghitire;

- Arsuri severe;

- Proteze dentare sau alte dispozitive dentare care nu se mai potrivesc si au potential de infectare;

- Probleme in respiratie;

- Leziuni ce cresc rapid in dimensiuni;

- Leziuni ce isi schimba forma;

- Leziuni care nu dau semne de vindecare dupa doua saptamani;

- Umflaturi ce afecteaza viata de zi cu zi.

Concluzie

Sus

Orice persoana ce observa o umflatura la nivelul boltii palatine ar trebui sa se prezinte la medic. Acesta poate pune un diagnostic corect si poate oferi un tratament eficient.


Medici specialisti Medicina interna

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate