Cauzele neasteptate ale caderii parului
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati
SusPodoaba capilara reprezita, in primul rand pentru femei, dar nu numai, o parte a corpului careia i se acorda o importanta foarte mare, in special din punct de vedere estetic.
O serie de factori, insa, pot duce la caderea parului si numai medicul specialist dermatolog poate pune corect diagnosticul, stabili cauzele care au produs acest aspect neplacut, dar mai ales poate opri caderea parului.
Stresul, stilul de viata, alimentatia nesanatoasa, anumite medicamente sau chiar utilizarea aparatelor pentru infrumusetarea parului pot fi factori care in timp il degradeaza, il uzeaza si in cele din urma duc la caderea parului.
Cuprins articol
Principalele cauze
Sus• Anemia. Aproape una din 10 femei cu varste intre 20 si 45 de ani este diagnosticata cu anemie ca urmare a carentei de fier din organism, iar lipsa fierului este o cauza comuna a caderii parului. Pacientul trebuie sa faca analize de sange, pentru a putea observa nivelul de fier.
• Si o serie de afectiuni cutanate inflamatorii, precum eczemele, dermatita seboreica sau psoriazisul pot cauza caderea parului.
• De asemenea, o anumita trauma de natura psihica precum decesul cuiva drag, divortul, pierderea locului de munca sau o anumita interventie chirurgicala poate duce la caderea masiva a parului, doar ca in astfel de cazuri este vorba despre o cadere temporara.
• Hipotiroidismul. In cazul acestei afectiuni nu sunt produsi suficienti hormoni care sa ajute metabolismul si de aceea parul are de suferit.
• Si administrarea unor anticonceptionale poate avea ca efect secundar pierderea parului, deoarece hormonii care opresc ovulatia pot cauza subtierea si ruperea parului.
• Unele medicamentele care trateaza hipertensiunea arteriala, bolile de inima sau depresia pot avea si ele un rol favorizant in pierderea parului. Cel mai recunoscut efect asupra podoabei capilare il au citostaticele, folosite in lupta impotriva cancerului.
• Alta cauza a caderii parului este alimentatia nesanatoasa, consumul de alimente sarace in proteine, vitamine si minerale. Astfel, persoanele care urmeaza un regim foarte strict pentru o anumita perioada sau diete pentru a slabi pot avea anumite probleme legate de caderea parului.
• Diabetul sau problemele cu glanda tiroida pot provoca schimbari hormonale in organism, care determina caderea parului. In cazul femeilor, sindromul ovarelor polichistice poate fi cauza atat a pierderii parului, cat si a aparitiei acestuia in zone nedorite, precum fata sau mainile.
• Vopsirea parului, intinderea lui, incretirea cu solutii speciale sau decolorarea pot duce la caderi temporare ale parului. Firele pot cadea din radacina, ca urmare a traumatizarii scalpului cu solutii chimice sau se pot rupe.
O alta cauza ar fi strangerea parului intr-o coada. Tensiunea care se aplica prin aceasta metoda asupra scalpului duce la deteriorarea foliculilor si la caderea firelor de par. Daca parul este tinut strans pentru o perioada lunga de timp, afectiunea poate deveni permanenta.
• Exista o legatura stransa intre stres si caderea parului, astfel ca atunci cand o persoana este stresata, mare parte din fierele de par nu mai cresc, iar dupa o perioada incep sa cada. Daca problemele care cauzeaza stresul sunt indepartate, parul incepe sa isi revina.
Totusi, e posibil sa dureze cateva luni pana ca acesta sa isi revina complet.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina interna
- Dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Simona Hildegard Stancu - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Mihaela Rugina - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Radu Alecsandru -
Articole recomandate
- Schimbari ce apar la o mama imediat dupa nastere
- Menopauza
- Ce este si cum se manifesta hiperekplexia?
- Remedii naturiste impotriva caderii parului
- Caderea parului: ce afectiuni poate ascunde?
- Caderea parului
- Tratament pentru caderea parului
- Mituri despre caderea parului la barbati
- 15 cauze surprinzatoare ale caderii parului