Cauze banale care pot provoca imbatranirea prematura
Un stil de viata nesanatos te poate face sa arati cu 12 ani mai batran decat in realitate.
Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii, dupa ce au studiat efectele abuzului de tutun si alcool asupra pielii, precum si impactul unei alimentatii bogate in zahar, prajeli si alte grasimi hidrogenate periculoase.
Exista mai multi factori care contribuie la imbatranirea prematura a pielii.
Fumatul
Fumatul favorizeaza aparitia pungilor sub ochi si formarea ridurilor in jurul gurii. In plus, tenul devine tern.
Explicatia este cat se poate de simpla: fumatul reduce nivelul de oxigen din organism si inhiba circulatia sangelui, iar aceste lucruri provoaca imbatranirea pielii mult mai repede.
In plus, tutunul elibereaza toxine si radicali liberi in organism. Acestia din urma afecteaza productia de colagen si descompun proteinele din piele.
Consecintele nefaste ale fumatului asupra tenului pot fi combatute printr-o alimentatie sanatoasa, un program regulat de somn si consumul marit de lichide.
Evita sucurile acidulate, acestea contin zahar care fac rau pielii. Poti sa bei in schimb cata apa doresti, deoarece ajuta la eliminarea toxinelor din organism si mentinerea unei hidratari corespunzatoare a tenului.
Alcoolul
Abuzul de alcool dauneaza ficatului, organul responsabil cu eliminarea toxinelor din corp. Cand toxinele se acumuleaza in organism, pielea sufera, iar tu te poti trezi cu mai multe riduri si acnee.
Noptile albe
Cand pierzi noptile sau dormi prea putin, tenul capata un aspect pamantiu, iar ochii devin umflati.
Acest lucru se explica prin faptul ca organismul, simtindu-se suprasolicitat, elibereaza mai mult cortizol, un hormon produs de glandele suprarenale, cunoscut si sub numele de “hormonul stresului”.
Cortizolul distruge colagenul, proteina care mentine elasticitatea pielii si aspectul ei catifelat.
Depresia
Aceasta boala provoaca accelerarea procesului de imbatranire la nivel celular. In plus, atunci cand esti depresiv, creierul secreta mai putina serotonina, un neurotransmitator care regleaza somnul si buna dispozitie.
Alimentatia nesanatoasa
Consumul de dulciuri este un alt dusman al sanatatii pielii. Zaharul alb rafinat sau zaharoza se descompune in organism, prin metabolizare, sub forma de fructoza si glucoza. Aceasta din urma ataca proteinele care mentin elasticitatea si fermitatea pielii.
Regimul lipsit de proteine animale
Poate ca nu stiai, dar proteinele din carne mentin sanatatea pielii. Produsele de origine animala contin aminoacizi de calitate, in formula completa, si care nu se gasesc in produsele de origine vegetala.
Dermatologii recomanda sa eviti un regim vegetarian exclusiv si sa consumi macar produse lactate si oua.
Oul contine asa numita proteina-etalon, de cea mai buna calitate, care stimuleaza secretia de colagen, substanta minune din interiorul pielii, care iti apara tenul de riduri.
Specialistii recomanda sa consumi pana la 5 oua pe saptamana, fie fierte in coaja, fie preparate ochi in apa clocotita.
Obezitatea
Oamenii supraponderali arata mai batrani decat cei cu o greutate normala. Si asta pentru ca grasimea in exces retine toxine in organism.
Alege asadar sa mananci sanatos si sa faci miscare regulat. Activitatile fizice ajuta la oxigenarea corespunzatoare a organismului, la eliberarea tensiunii acumulate dupa o zi stresanta si la mentinerea tineretii tenului.
Bea apa multa si alunga-ti gandurile negre, grijile nu fac decat sa-ti increteasca fruntea la propriu.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Legatura dintre bolile cardiace si stilul de viata
- Ce modificari ale stilului de viata pot preveni si trata sindromul metabolic?
- Ejacularea prematura – shimbari in stilul de viata
- Rolul stilului de viata in aparitia cancerului bronhopulmonar
- Combaterea cresterii ponderale prin abordarea unui stil de viata sanatos
- Hipertensiunea arteriala si stilul de viata
- 9 schimbari minore in modul de viata care aduc beneficii majore sanatatii
- Cum sa renuntati mai usor la obiceiurile nesanatoase
- 5 mancaruri nesanatoase de la care ar trebui sa iti iei adio