Cate oua este recomandat sa consumi zilnic
Generalitati
SusOuale sunt o sursa importanta de calciu, proteine si vitamine, dar nu pot fi consumate la discretie, intrucat pot cauza probleme grave de sanatate.
Numarul de oua consumate pe zi, fara a risca o problema de sanatate, depinde de fiecare individ in parte.
Astfel, daca persoana este sanatoasa, poate manca si doua-trei oua pe zi, insa daca este diagnosticata cu anumite boli ale ficatului sau are colesterolul marit, va trebui sa se limiteze la un consum de maximum cinci oua pe saptamana.
In schimb, copiii pot consuma si sase oua pe saptamana, fiindca ei au un necesar de lipide mai mare. Trebuie tinut cont de faptul ca un ou contine aproximativ 220 de miligrame de colesterol, fiind practic unul dintre alimentele cu cel mai ridicat nivel de colesterol.
De aceea, medicii avertizeaza ca un consum excesiv de oua poate conduce la probleme grave de sanatate, precum ateroscleroza.
Totodata, specialistii de la Scoala Medicala de la Harvard, SUA, recomanda in medie un ou pe zi pentru a beneficia de un nivel sanatos de colesterol bun si pentru a intari si mentine sanatatea inimii.
Cuprins articol
De ce sunt bune ouale in alimentatie
Sus• Cresc puterea de concentrare. Este stiut rolul pozitiv al alimentelor in consolidarea puterii de invatare si concentrare, oul fiind indicat de specialistii in acest sens.
• Ajuta la dezvoltarea armonioasa a creierului. Un nutrient esential existent in ou, numit colina, imbunatateste dezvoltarea creierului.
De asemenea, acest nutrient poate fi gasit in cafea si lapte, exact acele alimente care se consuma la micul dejun. Colina ajuta la dezvoltarea creierului fatului, dar si la prevenirea defectelor din nastere, de aceea oul fiert este recomandat inclusiv gravidelor.
• Asigura energie organismului. Oul are un continut ridicat de proteine care reduc pofta de mancare, oferind organismului energie. Este recomandat la micul dejun consumul de oua fierte. Cel mai bun mod de preparare este fierberea.
• Previn aparitia cheagurilor de sange. Proteinele din galbenusul de ou sunt responsabile de inhibarea actiunii de formare a cheagurilor.
Desi ouale sunt alimente pline de nutrienti, vitamine, calciu si fier, mancate in cantitati mari, acestea pot provoca o serie de probleme de sanatate.
Efecte adverse ale consumului de oua
SusIntoxicatie cu salmonella. Ouale infectate cu bacterii pot provoca probleme de sanatate grave incepand de la salmoneloza pana la toxiinfectii alimentare complexe. Riscul creste si din cauza faptului ca ouale infectate cu salmonella nu pot fi depistate decat in urma testelor si in niciun caz cu ochiul liber.
Simptomele unei toxiinfectii alimentare se caracterizeaza prin greata, varsaturi, diaree, dureri de cap si de burta, temperatura, frisoane.
Ouale crude, consumate ca atare sau din continutul maionezelor, inghetatelor, prajiturilor pot duce la infestarea cu salmonella.
Indigestie. Ouale fierte tare pot duce la indigestie. Acestea se digera in trei ore, spre deosebire de ouale fierte moi, care se digera in maximum 5 minute.
De aceea este bine sa nu se consume mai mult de doua oua pe zi.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Diete specifice pentru detoxifiere
- Dieta BRAT: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale
- Lectii despre perseverenta si consecventa in tratamentul infectiei fungice a unghiilor
- Dieta pentru sindromul ADHD
- Masa corporala ideala
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Se poate preveni osteoporoza?
- 8 cauze ale colesterolului marit
- Colesterol marit: cum il mentii la valori normale