Cat trebuie sa cantareasca ghiozdanele copiilor? Riscurile rucsacurilor prea grele
Greutatea recomandata a ghiozdanelor
SusCercetatorii trag un semnal de alarma cu privire la ghiozdanele prea grele si afirma ca acestea nu ar trebuie sa cantareasca mai mult de 10% din greutatea persoanelor ce le poarta, mai ales in cazul copiilor mici. In plus, specialistii adauga ca un ghiozdan de tip troler nu ar trebui sa depaseasca mai mult de 20% din greutatea persoanei ce il utilizeaza.
Cuprins articol
Riscurile ghiozdanelor prea grele
SusIn urma cercetarilor s-a constatat faptul ca rucsacurile si ghiozdanele prea grele pot provoca dureri musculare, in special de spate si de gat. Astfel, se recomanda ca in acestea sa fie puse doar articole esentiale si absolut necesare, restul fiind lasate in dulapuri acasa sau la scoala. In plus, se indica reorganizarea ghiozdanului o data pe saptamana, astfel incat sa se elimine obiectele ce nu mai sunt necesare, dar care reprezinta o greutate inutila.
Cate lucruri trebuie puse in ghiozdan?
SusCercetatorii au realizat cateva studii importante cu privire la greutatea ghiozdanelor. Astfel. s-a constatat ca de multe ori ghiozdanele elevilor sunt prea grele, iar obiectele din acestea sunt carate in mod inutil. In acest mod, in ghiozdan trebuie puse doar obiectele necesare zilei respective, nu si altele suplimentare. Spre exemplu, penarele pot fi pline cu obiecte ce nu sunt necesare in fiecare zi de scoala, de la diverse instrumente de colorat si pana la truse geometrice.
Expertii considera ca nu exista un standard de kilograme care sa se aplice tuturor elevilor in ceea ce priveste greutatea ghiozdanelor. Astfel, s-a constatat ca greutatea optima a unui ghiozdan se stabileste pe baza greutatii corporale a persoanei ce il poarta. Ghiozdanele obisnuite nu trebuie sa depaseasca 10% din greutatea corporala totala a unui elev, iar cele de tip troler nu trebuie sa depaseasca 20%.
Spre exemplu, o fata sau un baiat de 49 de kilograme ar trebui sa utilizeze un ghiozdan clasic cu o greutate totala de maxim 4,9 kilograme. In cazul in care elevul trebuie sa transporte greutati mai mari din cauza sarcinilor scolare, ghiozdanele de tip troler pot reprezenta o solutie. Totusi, nici acestea nu trebuie sa fie foarte grele, in exemplul dat greutatea maxima fiind de 9,8 kilograme.
Consecintele purtarii ghiozdanelor prea grele
SusMulte persoane isi amintesc ca au purtat ghiozdane foarte grele in timpul scolii, iar acest lucru era extrem de neplacut si incomod. Acelasi lucru este afirmat si de elevii din ziua de astazi, deoarece majoritatea dintre ei cara ghiozdane foarte grele. Astfel, multi dintre acestia raporteaza dureri de spate si disconfort la nivelul gatului si umerilor, dar si un nivel crescut de oboseala.
Potrivit cercetatorilor, purtarea unui ghiozdan prea greu poate avea urmatoarele efecte adverse asupra sanatatii corporale:
- risc crescut de a dezvolta dureri de gat si de spate din cauza modificarilor posturale si a tiparelor de miscare;
- dureri in zonele de compresie ale bretelelor si curelelor;
- efecte negative asupra echilibrului, acestea ducand la cresterea riscului de caderi sau alte raniri.
In plus, atunci cand ghiozdanele sunt purtate in mod incorect, de exemplu pe un singur umar, efectele secundare pot fi si mai numeroase, incluzand dureri musculo-scheletice, deformari ale coloanei vertebrale si modificari de postura.
In ceea ce priveste utilizarea de ghiozdane de tip troler, utilizatorii considera ca sunt mult mai bune. Acestia nu mai acuza probleme in ceea ce priveste greutatea, oboseala si durerile musculare, deoarece aceste ghiozdane sunt trase sau impinse.
Chiar daca multe persoane aduc doar puncte forte cu privire la aceasta alternativa a ghiozdanului clasic, trebuie puse in balanta si cateva minusuri. Astfel, unii copii au afirmat ca nu ar purta astfel de ghiozdane, deoarece s-ar simti jenati, rusinati sau intimidati.
De asemenea, atunci cand se apeleaza la aceste ghiozdane trebuie sa fie luate in considerate si conditiile de drum sau conditiile meteorologice, precum zapada abundenta. Astfel, in conditii neadecvate, utilizarea de ghiozdane de tip troler poate fi imposibila pentru multi dintre copii.
Cum poate fi micsorata greutatea unui ghiozdan?
SusParintii trebuie sa-si ajute copiii la reducerea greutatii ghiozdanului. Astfel, ghiozdanul ales trebuie sa fie usor fara a fi incarcat. Daca acesta este greu chiar daca este gol, nu vor mai putea fi puse multe obiecte in el pana se va atinge greutatea maxima admisa.
Tinand cont de faptul ca greutatea unui ghiozdan trebuie sa fie de maxim 10% din masa corporala a unui copil, specialistii ofera urmatoarele sfaturi suplimentare ce ar trebui luate in calcul:
- discutarea cu profesorii cu privire la minimizarea obiectelor ce trebuie aduse de acasa zilnic in ghiozdane;
- micsorarea numarului de manuale si culegeri ce trebuie carate in fiecare zi;
- pastrarea unor lucruri in dulapuri la scoala;
- pastrarea lucrurilor inutile acasa sau in vestiar (daca exista);
- purtarea ghiozdanului pe ambii umeri;
- apelarea la ghiozdane de tip troler, acestea permitand incarcarea cu o greutate mai mare;
- golirea ghiozdanului si rearanjarea acestuia in fiecare final de saptamana, astfel incat sa se renunte la lucrurile ce nu sunt necesare.
Alegerea ghiozdanului potrivit
SusIn cazul in care ghiozdanele de tip troler nu sunt potrivite pentru un anumit copil, specialistii recomanda gasirea unui ghiozdan potrivit si de inalta calitate. Astfel, un ghiozdan ergonomic trebuie sa aiba urmatoarele calitati:
- dimensiune adecvata – un ghiozdan optim nu trebuie sa fie mai lat decat spatele unui copil sau sa atarne mai mult de 10 centimetri sub talie;
- bretelele trebuie sa fie captusite bine si sa se poata regla – bretelele nu trebuie sa jeneze elevul si trebuie sa se regleze dupa dimensiunile fiecaruia, astfel incat sa ajute la distribuirea optima a greutatii la nivelul spatelui;
- spatele ghiozdanului trebuie sa fie protector – spatele ghiozdanului trebuie sa fie realizat din materiale moi, dar protectoare, astfel incat continutul sa nu deranjeze elevul;
- existenta de bretele pentru talie si piept – curelele amplasate in aceste locuri pot ajuta la distribuirea uniforma a greutatii ghiozdanului pe spatele elevului;
- existenta unui numar crescut de compartimente – acest lucru poate ajuta la pozitionarea greutatii mult mai eficient;
- xurele de compresie si sustinere – acestea au rolul de a stabiliza continutul ghiozdanului;
- existenta de materiale reflectorizante – materialele reflectorizante le permit soferilor, dar nu numai, sa observe din timp copilul si sa evite accidentele.
Utilizarea corecta a ghiozdanului
SusChiar daca un ghiozdan are o greutate potrivita, utilizarea sa incorecta poate duce la complicatii diverse. Astfel, se recomanda:
- folosirea ambelor bretele atunci cand se transporta ghiozdanul – tinerea ghiozdanului pe un singur umar poate duce la dureri musculare si probleme posturale;
- strangerea bretelelor in mod optim – bretelele trebuie sa fie stranse astfel incat ghiozdanul sa fie asezat ferm pe spatele copilului ce il poarta. Daca ghiozdanul se misca in mers, riscul de durere si de deformare a coloanei vertebrale creste considerabil;
- incurajarea copilului sa foloseasca toate bretelele – copiii trebuie sa poarte toate bretelele, inclusiv cele pentru talie si piept. Cu ajutorul acestora greutatea este distribuita mai bine, iar efortul de transport scade.
Bibliografie:
Michelle Pugle, How to Tell If Your Child’s School Backpack Weighs Too Much, https://www.healthline.com/health-news/how-much-should-your-childs-school-backpack-weigh
National Safety Council, Backpack Safety: It's Time to Lighten the Load, https://www.nsc.org/home-safety/safety-topics/child-safety/backpacks
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Stanciu Adrian - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Medic Specialist Pediatru Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Polipii la copii - ce trebuie sa stii?
- Ce trebuie sa stim despre biopsia renala
- Operatia de cataracta: cand trebuie efectuata si care este perioada de recup ...
- La ce riscuri te expui daca nu dormi suficient
- Cat timp sta alcoolul in sange si care sunt efectele excesului de alcool
- Hipoglicemia la nou-nascuti: cum o recunosti si ce trebuie facut
- Ce trebuie sa contina pachetul pentru scoala?
- Deviatiile patologice ale coloanei vertebrale
- Siguranta la scoala a copiilor cu diabet