Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cat timp rezista microbii in spatiile comune?

Actualizat la data de: 29 Martie 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Cat timp rezista microbii in spatiile comune?

Microbii exista peste tot in jurul nostru. Fiecare centimetru patrat de piele contine cel putin 100.000 de bacterii, iar un singur stranut poate pulveriza picaturi de saliva infestate cu bacterii si virusuri chiar si un metru.

Conform specialistilor, durata de viata a microbilor depinde de multi factori. Deoarece virusurile trebuie sa invadeze celulele unei gazde vii pentru a se reproduce, durata vietii lor este, in general, mai scurta decat cea a bacteriilor, care se pot reproduce singure si oriunde.Desi virusurile pot supravietui in afara unei gazde, pe suprafetele comune, capacitatea lor de inmultire este compromisa, iar durata de viata este limitata.De asemenea, umiditatea reprezinta un factor esential in supravietuirea si rezistenta germenilor in spatiile comune. Nicio bacterie sau virus nu poate trai pe suprafete uscate cu o umiditate mai mica de 10%.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Rezistenta germenilor in spatiile comune
  3. Durata de viata
  4. Prevenirea raspandirii infectiei
  5. Citeste pe aceeasi tema

Rezistenta germenilor in spatiile comune

Sus

Buretele de bucatarie este un teren optim de reproducere, oferind o umiditate optima si substante nutritive in cantitati mari (particule alimentare, celule ale pielii, sange etc).

Bacteriile numite mezofile, cum ar fi Mycobacterium tuberculosis (agentul patogen al tuberculozei), supravietuiesc cel mai bine la temperatura camerei si prospera mai mult decat germenii care iubesc temperaturile reci sau calde. De asemenea, la temperatura camerei si in conditii de umiditate normale, Escherichia coli, o bacterie gasita frecvent in carnea de vita si care poate provoca intoxicatii alimentare, poate trai de la cateva ore pana la o zi. Virusul imunodeficientei umane (HIV) este un virus sensibil, care moare aproape instantaneu la expunerea la lumina solara.

Alti microbi, precum Staphylococcus aureus, formeaza mecanisme de aparare impotriva temperaturilor si a umiditatii extreme. Aceasta bacterie este responsabila pentru sindromul de soc toxic si pentru infectiile ranilor.

Durata de viata

Sus

Fiecare microorganism are propriile caracteristici, putand supravietui mai mult sau mai putin in diferite medii. Spalarea si dezinfectarea mainilor si a suprafetelor poate ajuta extrem de mult la eliminarea germenilor nedoriti.

Raceala

Multe tipuri de virusuri pot cauza raceli. Virusurile pot supravietui uneori pe suprafetele interioare mai mult de 7 zile. In general, mediile in care traiesc cel mai mult sunt reprezentate de suprafete neporoase (rezistente la apa), cum ar fi otelul inoxidabil si materialele plastice. Pe suprafetele poroase, cum ar fi hainele si alte tesaturi, germenii pot avea o durata mai mica de viata. Din acest motiv trebuie avuta mereu grija la igiena mainilor dupa ce au fost atinse balustrade, bare de autobuz sau manere ale usilor din magazine. Desi virusurile ce provoaca racelile supravietuiesc pe suprafetele comune chiar si cateva zile, capacitatea lor de a provoca infectii se reduce rapid si nu dureaza, de cele mai multe ori, mai mult de 24 de ore. Majoritatea virusurilor care provoaca raceli supravietuiesc pe maini pentru o perioada scurta de timp, de cateva zeci de minute, dar preventia prin spalare sau dezinfectare este extrem de importanta. Unele virusuri pot trai doar cateva minute, in timp ce altele pot fi infectioase pe maini chiar si dupa o ora. Virusul sincitial respirator poate provoca boli grave la copii, putand supravietui pe suprafete precum blatul din bucatarie, vitrinele din magazine sau manerele usilor timp de pana la 6 ore. Durata de viata pe haine a acestui virus este de aproximativ 45 de minute, iar pe piele poate trai pana la 20 de minute, suficient timp cat sa provoace o infectie.

Gripa

Virusurile gripale sunt capabile sa provoace infectia prin strangerea mainii unei persoane bolnave. Aceste virusuri pot supravietui pe suprafetele dure timp de 24 de ore, dar pe tesuturi doar 15 minute. Ca si virusurile ce produc raceala, virusurile gripale supravietuiesc pe maini perioade scurte de timp, in care isi pierd treptat sansele de infectare. Cu toate acestea, supravietuirea lor pentru mai multe ore are loc sub forma de picaturi in aer. Temperaturile scazute maresc durata de supravietuire in aer. Virusul parainfluenza poate supravietui chiar si peste 10 ore pe suprafetele dure si pana la 4 ore pe suprafetele moi.

Gastroenterita

Exista multi germeni care pot provoca simptome digestive. Acestia includ E. coli, Salmonella, Clostridium difficile sau Campylobacter, dar si virusuri precum norovirusul sau rotavirusul. Salmonella si Campylobacter supravietuiesc pentru perioade scurte de timp, aproximativ 4 ore pe suprafetele dure. Norovirusul si C. difficile, totusi, pot supravietui mult mai mult. Intr-un studiu de specialitate, C. difficile a dovedit ca poate supravietui chiar si 5 luni in mediu adecvat. De asemenea, norovirusul poate supravietui zile sau saptamani pe suprafete dure. O persoana infectata cu norovirus elimina lichid de varsatura, imprastiind picaturi mici in aer. Aceste picaturi se pot depune pe diferite suprafete, cauzand raspandirea virusului. Din acest motiv se indica dezinfectarea temeinica a suprafetelor din casa daca un membru al familiei are norovirus. Cei mai multi agenti patogeni ai gastroenteritei pot fi eliminati eficient prin spalare cu apa si sapun. Igienizarea trebuie sa fie facuta in mod regulat, in special dupa utilizarea toaletei sau inainte de manipularea alimentelor.

MRSA

MRSA sau Staphylococcus aureus rezistent la meticilina este o bacterie extrem de rezistenta la tratamentul cu antibiotice. Aceste bacterii pot supravietui timp de cateva saptamani pe suprafetele obisnuite. MRSA supravietuieste mai mult decat alte bacterii sau virusuri deoarece rezista bine chiar si in conditii de umiditate redusa. Cu toate acestea, prefera suprafetele dure, precum podelele sau metalele.

Herpesul

Virusurile herpetice pot supravietui chiar si doua ore pe piele. Daca exista leziuni herpetice, acestea nu trebuie atinse. Daca totusi s-a avut contact cu acestea, mainile nu trebuie sa atinga alte obiecte inconjuratoare si trebuie sa fie spalate imediat.

Candida

Candida albicans, cel mai important microorganism ce produce infectii fungice, poate supravietui timp de pana la 4 luni pe suprafete. De asemenea, alti fungi, precum Torulopsis glabrata, pot trai chiar si pana la 6 luni in conditii optime de umezeala si temperatura.

Prevenirea raspandirii infectiei

Sus
  • Nu este intotdeauna posibila prevenirea infectiei cu un anumit agent patogen, dar exista modalitati prin care acest risc poate fi redus. De asemenea, persoanele bolnave pot ajuta la prevenirea infectiei catre alte persoane.
  • Spalarea pe maini trebuie efectuata in mod frecvent, mai ales dupa ce s-a mers la toaleta, s-a stranutat, tusit sau suflat nasul.
  • De asemenea, inainte de pregatirea meselor si utilizarea alimentelor, igienizarea mainilor trebuie efectuata riguros. Dezinfectantele pe baza de alcool reprezinta o metoda foarte buna de distrugere a germenilor patogeni.
  • Locuinta trebuie pastrata curata si igienica, in special daca un membru al familiei are o infectie sau se simte rau si ar putea avea imunitatea scazuta.
  • Tesaturile care ar putea fi contaminate cu bacterii sau virusuri trebuie spalate la temperaturi inalte si cu produse de curatare de calitate. De asemenea, calcatul hainelor cu aburi reprezinta o metoda buna de a le steriliza.
  • Se indica evitarea zonelor aglomerate si contactul cu suprafetele din aceste zone, cum ar fi balustradele sau barele din autobuz.
  • De asemenea, se recomanda purtarea mastilor de protectie pentru a evita transmiterea infectiilor pe cale aeriana. Mastile trebuie purtate atat de persoanele sanatoase, cat si de cele bolnave.


Medici specialisti Medicina Generala

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate