Cat de periculos este sa folositi o batista in sezonul gripal
Generalitati
SusBatista este un accesoriu util pentru mentinerea igienei personale atunci cand va aflati in deplasare, insa aceasta se poate transforma intr-un focar de infectie, daca o folositi de mai multe ori in urma episoadelor de tuse si stranut.
Sezonul gripal este perioada in care utilizarea unei batiste este comoda, insa nu si cea mai buna forma de tinere a germenilor la distanta. Servetelele nazale de unica folosinta sunt o alternativa mult mai buna de oprire a raspandirii virusurilor si bacteriilor, potrivit specialistilor.
Cuprins articol
Batistele reutilizabile versus servetelele nazale de unica folosinta
SusServetelele nazale au devenit solutii practice adoptate la scara larga de oameni pentru curatarea nasului si a cavitatii bucale dupa tuse si stranut. Traditionalele batiste din material textil au fost inlocuite treptat de cele de unica folosinta, din hartie, o tendinta pe care specialistii o considera a fi sanatoasa.
Irosirea batistelor de hartie (aruncate dupa fiecare utilizare), poate sa nu para cel mai corect obicei de protejare a mediului inconjurator. Insa reprezinta cu siguranta o alternativa mai sigura de prevenire a racelii si a gripei, de vreme ce batistele textile pot gazdui microorganisme care produc infectii respiratorii in sezonul gripal.
Avantajele batistelor si ale servetelelor nazale
In afara de faptul ca nu necesita spalare dupa utilizare (fiind de unica folosinta), servetelele nazale sunt si mai igienice, prevenind imprastierea agentilor patogeni expulzati din organism prin mucozitati. Intrucat sunt aruncate imediat dupa utilizare, ele nu mai ridica pericolul transmiterii germenilor printr-un nou contact direct cu fata utilizatorului.
Avantajul principal al batistelor textile este acela ca implica un cost mai scazut (pot fi folosite pe o perioada lunga de timp odata ce sunt dezinfectate frecvent, spre deosebire de servetelele din hartie care trebuie sa fie cumparate in permanenta). In plus, batistele textile sunt mai comod de folosit si de purtat in haine sau bagaje.
Dezavantajele batistelor si ale servetelelor nazale
Folosirea servetelelor nazale este o solutie mai putin ecologica. In primul rand, sunt confectionate din hartia produsa de pe urma exploatarilor forestiere, iar in al doilea rand, procesul de productie al unor tipuri de batiste nazale de unica folosinta implica folosirea de inalbitori pe baza de clor (nocivi pentru mediul inconjurator si potentiali cauzatori de iritatii si reactii alergice in randul utilizatorilor.
Cel mai important dezavantaj al batistelor textile este ca sunt mai putin igienice, gazduind mucus posibil infectat cu agenti patogeni periculosi. Atunci cand refolositi o batista (mai ales in perioadele de raceala si gripa), germenii ramasi atasati materialului textil ajung din nou la nivelul mainilor, nasului si al gurii. In plus, aceste microorganisme care circula intre batista si pielea dumneavoastra pot ajunge cu usurinta si la cei din jur, printr-un simplu gest de strangere a mainii.
Cel mai bun accesoriu pentru prevenirea raspandirii germenilor
SusAtunci cand va stergeti nasul cu un servetel sau o batista, secretiile nazale pot supravietui zile in sir pe materialul de care adera odata ce sunt eliminate din organism. Exista peste 200 de virusuri care cauzeaza raceli, multe dintre ele facand parte din familia rinovirusurilor (protejate de o membrana proteica ce le permite sa supravietuiasca pe suprafete dure si pe materiale, umede sau uscate).
Prin urmare, simpla atingere a unei batiste sau a unui servetel va readuce virusurile pe maini, de unde pot calatori cu usurinta catre caile respiratorii, unde pot produce infectii. Pana si germenii care ajung la nivelul ochilor pot calatori catre nas prin intermediul ductelor lacrimale.
Specialistii va sfatuiesc sa va spalati imediat cu apa si sapun, indiferent daca ati utilizat un servetel de unica folosinta sau o batista. In deplasari, gelul igienizant pentru maini este o solutie rapida de eliminare a virusurilor care ar putea ajunge cu usurinta pe maini, de pe diverse obiecte contaminate.
Expertii recomanda servetelele de unica in folosinta, in defavoarea batistelor. Nasul poate fi un mediu de dezvoltare optim pentru bacterii periculoase, precum Stafilococul auriu responsabil cu numeroase infectii periculoase. Batistele pot gazdui acest microb dupa ce sunt folosite, crescand riscul reinfectarii si contaminarii altor persoane cu care un bolnav intra in contact.
In mod particular, daca ati contactat deja o gripa sau o raceala, este important sa folositi servetele din hartie pentru o vindecare mai rapida (prin eliminarea pericolului reinfectarii).
Batistele isi pot gasi si ele o buna utilizare, in perioadele in care nu suferiti de o infectie respiratorie. Le puteti folosi pentru uscarea manilor dupa ce va spalati temeinic cu apa si sapun sau ca bariera protectoare atunci cand urmeaza sa atingeti obiecte cu grad ridicat de contaminare (manerul unei usi, bara de sprijin dintr-un autobuz, receptorul unui telefon public etc.).
Mai puteti folosi batista pentru a va acoperi gura si nasul atunci cand observati ca o persoana din jur stranuta sau tuseste fara sa isi blocheze cumva particulele emise in aer prin secretiile respiratorii. Cumparati suficiente batiste, pentru a folosi cate una curata in fiecare zi. Spalati-le frecvent in apa fierbinte si detergent si nu le imprumutati nimanui.
Alte cai importante de prevenire a raspandirii agentilor patogeni in sezonul gripal sunt:
Izolarea de colectivitate dupa imbolnavire. Imediati ce prezentati primele simptome de gripa sau raceala, nu va integrati in colectivitate, altfel ii veti imbolnavi pe cei din jur si va veti recupera mai greu din pricina lipsei repausului la pat.
Spalati-va frecvent pe maini. Apa si sapunul elimina germenii de pe suprafata pielii si previn imbolnavirea.
Dezinfectati suprafetele cu grad ridicat de contaminare. Biroul, tastatura, mouse-ul, manerele usilor sau telefonul mobil sunt exemple de obiecte care gazduiesc de obicei un numar important de agenti patogeni. Lasati substanta dezinfectanta sa actioneze timp de 10 secunde inainte sa lustruiti suprafata.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Dr. Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina?
- Boli ale plamanilor si respiratorii
- Racelile la copii, un serial cu multe episoade
- Cum il poti ajuta pe cel mic sa treaca mai usor peste o raceala
- Tine infectiile la distanta, respectand cateva reguli simple
- Riscurile utilizarii hartiei igienice colorate si parfumate
- Tratamentul iritatiei corneene
- Hemoroizii - remedii naturiste
- Prevenirea infectiilor urinare