Cat de periculoasa este ceara de pe fructe?
Generalitati
SusMerele, perele sau portocalele sunt fructe foarte sanatoase pe care le consuma cu placere atat cei mici, cat si cei mari. Acestea contin multa apa si, pentru a se autoproteja, secreta un fel de strat ceros.
Cu timpul insa, acesta se pierde, motiv pentru care producatorii, pentru a le face mai atragatoare, dar si pentru a preveni deshidratarea, adauga ceara artificiala.
Ceara se adauga fie prin scufundare, fie prin pulverizare, si de cele mai multe ori este vorba de o ceara comestibila, Carnauba sau Shellac. Ea poate sa devina un potential pericol pentru sanatatea celor care consuma merele tratate astfel.
Mai grav este faptul ca sunt si producatori sau comercianti care utilizeaza ceara pe baza de petrol, extrem de daunatoare, de aceea este indicat sa fii foarte atent cand cumperi mere din comert.
Daca iti par lucioase si stralucitoare, atunci poate fi vorba de fructe acoperite cu ceara, devenind astfel mult mai atractive.
Producatorii sau importatorii care aplica pe fructe un strat de ceara pe baza de petrol sustin ca fac astfel de operatii deoarece doresc sa previna aparitia ciupercilor si a bacteriilor, insa si pentru a conserva fructele.
Totodata, sunt si cazuri in care este folosita o ceara care are punctul de topire la 85 de grade, in consecinta nu sunt sanse ca aceasta sa dispara prin spalarea fructelor cu apa.
Mai mult, este posibil ca o parte din chimicale si din pesticide sa patrunda si sa ramana in coaja fructelor. Problema cea mai mare este ca aceasta ceara se asaza pe peretii sistemului digestiv si, cu timpul, poate creste riscul aparitiei cancerului.
De asemenea, multe dintre tipurile de ceara folosite de producatori contin alergeni, majoritatea avand in compozitia lor fungicide si conservanti. Uneori contin si coloranti artificiali, care ofera un aspect mai atractiv.
Cuprins articol
Cum eliminiam ceara de pe fructe
SusIndicat este sa cumperi fructe organice sau pe cat posibil din locuri unde cunosti producatorul sau macar comerciantul.
Daca insa nu ai astfel de posibilitati, exista o metoda simpla de a elimina ceara de pe fructe, si anume prin spalare atenta, insa nu toate tipurile de ceara cedeaza la spalarea cu apa simpla. Astfel, ai nevoie de o perie, bicarbonat de sodiu si sucul de la o lamaie.
Tot ce trebuie sa faci este sa pui in chiuveta apa calduta, sa adaugi o lingura de suc de lamaie si o lingura de bicarbonat de sodiu. Lasa merele in aceasta solutie cateva minute, apoi periaza-le insistent.
Tipuri de ceara sanatoasa, netoxica
SusExista insa si multe companii care sustin ca utilizeaza numai ceara fabricata din ingrediente naturale, care nu dauneaza sanatatii.
Ceara organica de pe fructe este de obicei alcatuita din ceara de albine si nu contine conservanti artificiali, fungicide sau ingrediente pe baza de petrol. Totusi, cel mai bine este sa cumperi fructe de sezon si din locuri sigure, pentru a elimina orice fel de risc.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Cat de periculos este solarul
- Cat de periculos este sa reutilizati o sticla din plastic
- Cat de periculoasa este lumina artificiala. Iata la ce boli te expune!
- Cat de periculos este sa folositi o batista in sezonul gripal
- Dependenta de gadgeturi - cat de periculoasa este pentru sanatate
- Cat de periculoasa este insolatia. Lucruri pe care sigur nu le stiai!
- Cat de periculos este aluminiul din antiperspirante?
- Cate ore trebuie sa dormim in functie de varsta. Cat de periculoasa este pri ...
- Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare