Cat de importanta este hidratarea pe canicula
Vara, mai mult ca oricand, trebuie sa avem grija sa ne hidratam suficient, astfel incat tesuturile, celulele si organele corpului sa nu aiba de suferit.
Organismul foloseste apa pentru nenumarate functii, printre care reglarea temperaturii corpului si a tensiunii, pentru buna functionare a creierului, dar si pentru transportul oxigenului la celule.
Un aport suficient de apa este, totodata, esential pentru buna functionare a rinichilor.
Apa reprezinta mai mult decat jumatate din greutatea unei persoane. Pierdem insa din aceasta cand respiram, cand transpiram, cand folosim toaleta, iar cand zilele sunt foarte calduroase, pierderile sunt si mai mari.
De aceea, trebuie sa ne asiguram ca apa pierduta este inlocuita, astfel incat sa nu ajungem sa suferim de deshidratare, care ne poate crea serioase probleme de sanatate.
Cum stii ca esti deshidratat
Hidratarea insuficienta incetineste procesul digestiv, dar duce si la aparitia altor simptome precum: gura uscata, urina inchisa la culoare, in cantitati mai mici decat de obicei, oboseala, somnolenta, dureri de cap, stari de confuzie, ameteli.
Persoanele deshidratate pot, de asemenea, sa nu aiba lacrimi in momentele in care plang.
In cazuri grave, deshidratarea poate sa duca pana la pierderea cunostintei. Setea excesiva este primul semn al deshidratarii.
Persoanele care au un grad ridicat de risc la deshidratare, mai ales pe timp de canicula, sunt varstnicii, cele care fac efort fizic intens, persoanele care sufera de anumite boli, cat si cele care nu beau suficienta apa.
Daca ai pietre la rinichi sau infectie a vezicii urinare, este foarte important sa nu uiti de cei doi litri de apa pe zi.
In cazul in care ai febra, diaree, ai vomitat, esti insarcinata, mergi la sport, trebuie sa stai afara pentru o perioada mai lunga, in caldura, esti la cura de slabire, alaptezi, trebuie sa cresti aportul de apa.
Daca in mod normal o persoana are nevoie de opt pahare de apa pe zi, in aceste conditii poate fi nevoie de pana la 12 pahare, astfel incat sa fii sigur ca te hidratezi suficient.
O persoana care transpira in exces are nevoie, de asemenea, de un consum mai mare de lichide.
Unele boli, precum diabetul si afectiunile inimii, solicita, de asemenea o hidratare adecvata, de aceea trebuie sa ai grija sa bei apa. Daca faci tratamente cu diuretice este un alt motiv pentru care sa te hidratezi.
Pe langa apa, sucurile de fructe, laptele si ceaiurile sunt, de asemenea, de ajutor ca sa te hidratezi.
Sfaturi ca sa te mentii hidratat
-tine o sticla de apa cu tine pe tot parcursul zilei;
-daca nu iti place apa simpla, poti adauga suc de lamaie;
-cand faci sport, bea apa inainte, in timpul si dupa ce termini exercitiile;
-cand iti este foame, mai ales pe timp de canicula, bea si apa. De multe ori setea poate fi confundata cu foamea. Daca esti la cura de slabire, cu atat mai bine, caci apa te poate ajuta sa slabesti, deoarece creste senzatia de satietate si mananci mai putin;
-daca iti este greu sa bei apa pe timpul zilei, bea macar la micul dejun, de fiecare data cand iei cate o gustare si in timpul meselor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Suferi de diabet? Iata ce sfaturi sa urmezi pe timp de canicula
- Importanta activitatii fizice in fiecare anotimp
- Prim ajutor in cazul insolatiilor
- Cum sa facem fata caniculei?
- Ce trebuie sa stiti inainte sa mergeti la piscina si la plaja
- Riscurile expunerii prelungite la soare si cum alegem crema de protectie pot ...
- Cum ne pregatim pielea pentru bronzat
- 8 sfaturi pentru o vara sanatoasa
- Dieta pe timp de vara
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate