Care sunt efectele excesului alimentar asupra organismului?
Alimentatia de sarbatori
SusDupa o perioada lunga de post, romanii se bucura din plin de sarbatorile de iarna, deoarece acestea sunt pline de specialitati culinare, precum cozonacii, piftia, fripturile, sarmalele si placintele.
Sarbatorile de Craciun sunt sarbatorite, in special, cu preparate realizate din carne de porc. Astfel, tochitura, jumarile si soriciul se vor afla pe masa fiecarei persoane in preajma sarbatorilor, fiind savurate din plin.
Totusi, consumarea acestor produse alimentare in cantitati exagerate poate avea efecte negative asupra organismului. Astfel, excesul alimentar poate afecta somnul, greutatea corporala si chiar senzatia de bine pe termen scurt si lung.
Afla efectele pe care excesul alimentar le poate avea asupra corpului, astfel incat alimentatia de sarbatori sa fie una mai potrivita.
Cuprins articol
Efectele excesului alimentar asupra organismului
SusExcesul alimentar poate avea loc din mai multe motive, de exemplu din cauza gustului placut al alimentelor, din graba, din obisnuinta sau din cauza stresului. Se considera ca dureaza aproximativ 20 de minute pentru ca stomacul sa fie anuntat de creier cu privire la satietate. Supraalimentarea apare atunci cand o persoana continua sa manance dincolo de punctul de plenitudine.
Excesul alimentar poate duce la cresterea nedorita a greutatii corporale, dar acesta nu este singurul efect negativ. Mancatul in exces afecteaza corpul intr-o varietate larga de moduri, atat pe termen lung, cat si pe termen scurt.
Ingerarea unor cantitati crescute de alimente poate face ca stomacul sa se extinda dincolo de dimensiunile normale, astfel incat sa se adapteze la noile cantitati introduse.
Expansiunea stomacala va produce presiune asupra altor organe, ducand la disconfort. Acesta poate avea diferite manifestari, precum fatigabilitate, lentoare in miscari si somnolenta. De asemenea, abdomenul va creste in dimensiuni, hainele devenind stramte.
Mancatul unor cantitati excesive de mancare va face ca organele sa munceasca mult mai mult. Acestea vor fi nevoite sa secrete hormoni si enzime suplimentare pentru a descompune alimentele.
Spre exemplu, pentru a descompune alimentele, stomacul produce acid clorhidric. In cazul excesului alimentar, acest acid se poate intoarce la nivel esofagian, provocand pirozis. Aceste arsuri au un risc mai mare de aparitie atunci cand se consuma alimente bogate in grasimi, precum sunca sau tochitura.
De asemenea, stomacul poate produce cantitati mari de gaze, producand un disconfort intens. Metabolismul se poate accelera, deoarece incearca sa arda toate caloriile ingerate in plus, astfel incat simptomele asociate pot fi reprezentate de transpiratii, ameteli si senzatie de caldura.
Cand o persoana mananca, corpul foloseste o parte din caloriile ingerate pentru a obtine energie. Restul caloriilor sunt pastrate sub forma de grasime. Astfel, un consum mai mare de calorii decat cel ars poate face ca o persoana sa devina supraponderala sau obeza.
Acest lucru va creste riscul de a dezvolta cancer si alte probleme cronice de sanatate. Cu cat mai multe alimente sunt introduse in stomac, cu atat acestuia ii va fi mai greu sa le digere, astfel incat va exista un risc mare ca acestea sa fie transformate in grasimi.
Excesul alimentar poate afecta chiar si somnul. Ritmul circadian poate fi deranjat de alimentatia nesanatoasa si in cantitati crescute, astfel incat incercarea de a adormi pe timpul noptii va fi o povara.
Ritmul circadian controleaza ciclurile de somn, dar determina si scaderea si cresterea unor hormoni corelati cu somnul si foamea, astfel incat nu trebuie deranjat printr-un aport incorect de mancare.
Raspunsul organelor la excesul alimentar
SusNumeroase organe vor raspunde la aportul crescut de mancare. Acest raspuns nu este unul pozitiv, iar persoana ce a consumat prea multe alimente poate experimenta simptome neplacute.
Din acest motiv, oamenii care isi doresc sa petreaca sarbatorile de iarna intr-un mod fericit ar trebui sa evite sa consume alimente in exces, chiar daca este vorba de cozonac sau sarmale.
Analizand tractul digestiv al unei persoane ce a mancat mai mult decat ar trebui se observa faptul ca esofagul, stomacul si intestinele au de suferit.
Astfel, stomacul se va extinde pentru a capta toata mancarea, iar acest lucru va duce la o impingere a organelor vecine. De asemenea, la nivelul stomacului vor avea loc numeroase reactii chimice prin care se va mari nivelul de gaz, aparand balonarea. In plus, acidul gastric va fi trimis catre esofag, persoana afectata resimtind arsuri la nivelul pieptului.
Raspunsul normal al intestinelor este de a absorbi macronutrientii, vitaminele si mineralele pentru energie. Totusi, intestinele persoanelor ce fac exces alimentar nu vor reusi sa faca fata, astfel incat toate aceste elemente vor fi transformate in grasime.
Ficatul si pancreasul sunt alte organe implicate in procesul de transformare al alimentelor, astfel incat vor depune eforturi suplimentare pentru acest lucru. Astfel, productia de hormoni si enzime digestive va fi mult mai mare.
Cum poate fi evitat excesul alimentar de sarbatori
SusNumeroase persoane asteapta Craciunul si Revelionul, deoarece aceste sarbatori vin la pachet cu foarte multe feluri delicioase de mancare. De asemenea, pofta este si mai mare pentru persoanele care tin post, iar multe dintre aceste persoane vor exagera cu alimentatia cand vor putea manca si alimente de origine animala.
Chiar daca poate sa para dificil, excesul alimentar de sarbatori poate fi evitat. Acest lucru se poate realiza prin urmarea unor sfaturi importante. In primul rand, oamenii trebuie acorde o atentie deosebita portiilor de mancare. De asemenea, alimentele puternic procesate trebuie evitate cat mai mult, iar alimentele proaspete trebuie introduse in dieta.
Fructele si legumele proaspete sunt ideale, deoarece ofera cantitati mari de fibre si vitamine. In plus, fructele vor mentine mai mult timp senzatia de satietate si vor reduce poftele. Portocalele, mandarinele si clementinele sunt fructe perfecte ce pot fi consumate iarna.
Sarbatorile de iarna implica si multe filme sau emisiuni cu aceasta tematica. Totusi, uitatul la televizor nu este indicat in timpul meselor, deoarece poate duce la distragere. Acelasi lucru este valabil si pentru tablete sau dispozitivele de tip smartphone.
Concentrarea eficienta asupra mesei ii va permite unei persoane sa constientizeze mult mai bine momentul in care sunt transmise informatiile cu privire la satietate.
Felurile de mancare realizate de sarbatori sunt numeroase, iar fiecare aliment este mai bun decat altul. Oamenii nu ar trebui sa manance cantitati mari din fiecare aliment, ci pot opta pentru portii mici si dese. Astfel, corpul va putea digera mult mai rapid mancarea, mentinand o stare de bine.
Plictiseala este un element foarte important pentru persoanele ce mananca mult. Sarbatorile de iarna implica numeroase activitati ce pot atrage atentia de la mancare, iar oamenii pot profita de acest lucru. Totusi, trebuie sa se evite stresul si oboseala, deoarece acestea pot duce la o dorinta si mai mare de a manca.
Concluzii
SusSarbatorile de iarna sunt cunoscute pentru starea de bine pe care o ofera, dar si pentru mesele bogate asociate. Totusi, mancarea delicioasa pusa pe masa poate duce la o multime de efecte secundare pentru organism, mai ales cand este consumata in exces.
Astfel, persoanele care mananca foarte mult pot resimti numeroase simptome digestive, ingrasare dar si tulburari de somn, toate acestea putand sa strice sarbatorile. Pentru a evita acest lucru, urmarea a cateva sfaturi importante este esentiala. Astfel, oamenii pot petrece sarbatorile in mod minunat, bucurandu-se totusi si de mancarurile specifice iernii.
Bibliografie:
What Happens to Your Body When You Pig Out Over the Holidays. https://www.healthline.com/health-news/what-happens-to-your-body-over-the-holidays#7
What happens when you overeat?, https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/What-happens-when-you-overeat.h23Z1592202.html
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Care sunt efectele secundare ale antibioticelor?
- Care sunt efectele expunerii la mucegaiul negru?
- Cum sa reluati dieta de slabit dupa un exces alimentar
- 8 masuri de ameliorare a starilor de rau dupa excesul alimentar
- Cand incepe pubertatea si care sunt stadiile acesteia?
- Care sunt cele mai potrivite tipuri de exercitii fizice pentru cardiaci?
- Cum poate fi evitat excesul alimentar de sarbatori?
- Tulburarea de alimentatie excesiva
- Excesul de fructe si cresterea in greutate