Care sunt cele mai contagioase boli si cum te poti feri de ele?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusBolile infectioase sperie orice parinte si aduc disconfort si durere celui mic, fiindca de cele mai multe ori acestea sunt des intalnite in randul copiilor si al bebelusilor. Insa nici adulti nu sunt scutiti, mai ales daca nu au fost vaccinati.
Principalele boli infectioase
SusRujeola
Aceasta patologie are un debut agresiv, brusc cu temperatura foarte mare, uneori de 40 grade Celsius, iar eruptia care apare pe piele este formata din pete de diferite dimensiuni, de culoare roz/rosu, neregulate, usor iesite in relief, care dispar la apasare si au tendinta sa se uneasca (conflueze) intre ele. Este o boala care are la baza un virus, fiind de origine virala.
Virusul rujeolic face parte din genul Morbillivirus, familia Paramyxoviridae, din care se trag si virusul urlian (care determina oreionul), cel sincitial respirator (cauza a majoritatii infectiilor respiratorii servere) si virusurile parainfluenzae (cele care determina aparitia racelilor). Boala se transmite pe calea aerului, prin intermediul picaturilor de saliva si a secretiilor nazale pe care persoana infectata le raspandeste atunci cand stranuta, tuseste sau vorbeste. Exista cazuri de contaminare indirecta, atunci cand persoana sanatoasa intra in contact cu obiectele utilizate de cel bolnav.
Principalele simptome ale rujeolei sunt: secretii nazale apoase, stranut, lacrimarea abundenta si inrosirea ochilor, intoleranta la lumina, dureri de gat, umflarea amigdalelor, tuse uscata sau productiva, limba cu depozite albicioase, inflamarea ganglionilor limfatici, riscul aparitiei convulsiilor din cauza febrei mari. Copilul trebuie tinut in casa pentru 10-14 zile, singura metoda de prevenire a imbolnavirii fiind vaccinarea.
Tuberculoza (TBC)
Tuberculoza este o boala larg raspandita in intreaga lume, aceasta fiind cauzata de bacteria Mycobacterium tuberculosis. Afecteaza plamanii, insa se poate raspandi si la alte organe precum oase sau aparatul genital. Afectiunea se raspandeste de cele mai multe ori pe calea aerului, prin stranut, tuse sau chiar vorbit si, mai rar, pe cale cutanata sau digestiva. Principalele simptome ale bolii sunt: tuse persistenta, intial seaca, ulterior productiva, oboseala accentuata, scadere in greutate, transpiratii pe timpul noptii. Boala nu poate fi prevenita, insa tratata corect, afectiunea se vindeca.
Hepatitele
Hepatitele se clasifica in mai multe tipuri precum: A, B, C, D, E, F, G, hepatita autoimuna, hepatita indusa de medicamente si hepatita cronica.
Hepatita A- Se transmite prin contact cu obiectele sau alimentele contaminate. Extrem de importanta este igiena. Boala se vindeca destul de usor.
Hepatita B- Are ca modalitate de transmitere fie secretii contaminate, fie sangele contaminat sau se mai poate transmite prin contact sexual. Exista vaccin si este indicat sa se faca pentru a se evita imbolnavirea. Mai mult, aceasta vaccinare protejeaza si impotriva hepatitei D.
Hepatita C- Este destul de grava afectiunea si impune diagnosticarea precoce si initierea unui tratament adecvat pentru a se obtine vindecarea. Boala se transmite prin sangele contaminat, prin utilizarea unui instrumentar nesterilizat sau prin transfuzii de sange.
Hepatita E- Afectiunea se transmite prin aportul de apa contaminata cu materii fecale sau alimente contaminate cu virus. Apare in primul rand din cauza unei igiene precare. Pentru aceasta boala nu exista vaccin.
Varicela
Varicela este o boala foarte contagioasa, determinata de virusul varicelo-zosterian, des intalnita la copiii cu varsta cuprinsa intre 2-12 ani. In limbaj popular, boala se mai numeste si varsat de vant. Boala este extrem de contagioasa, in lunile de iarna si primavara, existand adevarate pandemii in gradinite sau in scoli.
Varicela confera imunitate durabila, dar exista posibilitatea unei reinfectii, cauzate de persistenta virusului in organism, reinfectie care poarta numele de zona zoster. Sursa de infectie este reprezentata de bolnavii de varicela, iar transmiterea se face prin contact direct, de la un copil la altul, pe cale aeriana, prin stranut sau tuse si, destul de rar, prin contactul direct cu fragmente de piele din veziculele rupte.
Copilul este contagios cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei si pana la 6-7 zile dupa aparitia ultimului val eruptiv. Dupa ce boala se vindeca, virusul poate ramane in organism in stare latenta si ulterior, mai ales in cazul adultilor, poate sa duca la aparitia bolii numite zona zoster. Debutul bolii este uneori insotit de febra, dureri de cap (cefalee) si musculare. La inceput, eruptia se manifesta prin prezenta pe trunchi a mai multor bubite asemanatoare boabelor de roua. Ulterior, continutul veziculelor se modifica, devenind tulbure si acoperindu-se de cruste.
Copilul nu mai este contagios in clipa in care au aparut aceste cruste pe piele. Perioada de incubatie este de 14-28 de zile. Impotriva varicelei exista un vaccin optional pe care numai medicul pediatru il poate recomanda.
Oreionul
Este o boala infectioasa acuta si transmisibila, produsa de virusul urlian. Cei mai afectati sunt copiii, statisticile aratand ca 85% din cazuri apar la copiii sub 15 ani care nu au fost vaccinati, desi poate sa apara si la adulti. La debut este prezenta febra mare, de 38-39 grade Celsius, febra care dureaza cateva zile. Principalele simptome sunt: frisoane, dureri severe de cap, astenie, oboseala accentuata, dureri musculare, dureri de urechi, lipsa poftei de mancare, varsaturi, limba incarcata si cu miros respingator, dureri la masticatie, secretie salivara redusa. Preventia se realizeaza prin vaccinarea celui mic la varsta de un an si ulterior la 7 ani, in clasa I.
Concluzie
SusBolile infectioase sunt boli cauzate de agenti nocivi (patogeni) care pitrund in corpul copilului sau al dumneavoastra. Cele mai frecvente cauze sunt virusii, bacteriile, ciupercile si parazitii. Bolile infectioase se raspandesc de obicei de la persoana la persoana, prin alimente sau apa contaminate si prin muscaturi de insect sau transfuzi. Unele boli infectioase sunt minore, iar altele sunt foarte grave.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Infectioase
- Dr. Adriana Motoc - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Mariana Mardarescu - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Cleo-Nicoleta Rosculet - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Laura Maria Albu -
- Dr. Cristina Mihaela Cismaru -
Articole recomandate
- Care sunt cele mai bune surse de antioxidanti?
- Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii?
- Care sunt cele mai frecvente temeri ale mamelor cu privire la sarcina?
- Febra la copii – ce afectiuni poate indica si care sunt cele mai frecvente ...
- Indulcitorii naturali - care sunt cele mai bune optiuni?
- Clipesti des? Care sunt cele mai frecvente cauze
- 8 cele mai periculoase boli din istoria omenirii
- Care sunt primele semne ale bolii Parkinson
- Boli infectioase ce pot fi transmise de insecte