Care este diferenta dintre un vegan si un vegetarian
Generalitati
SusPrincipala diferenta dintre un vegan si un vegetarian este ca veganul elimina din dieta sa toate produsele de origine animala, inclusiv produsele lactate. De asemenea, veganii au un stil specific de viata in care evita purtarea produselor vestimentare confectionate din piele de animale, dar inclusiv si lana sau matase.
Convingerile veganilor legate de animale sunt constante si au rol imperativ in viata lor.
Vegetarienii in schimb, nu consuma carne dar includ in dietele zilnice produse lactate (branza, oua, iaurt sau lapte). Vegetarienii nu sunt la fel de previzibili in convingerile lor, iar altruismul fata de animale nu este un motiv principal de a alege acest mod de a se hrani. Multi vegetarieni, de exmemplu, elimina carnea din alimentatia lor din motive de sanatate.
Vegetarian vs vegan
SusLacto-vegetarienii vor consuma produse lactate dar nu oua. Ovo-vegetarienii vor manca oua dar nu lactate. Lacto-ovo-vegetarienii vor include in regimul lor alimentar atat ouale cat si produsele lactate. Motivele pentru aceste alegeri sunt variate si se bazeaza mai ales pe credinte individuale.
In unele cazuri, acestea sunt conduse de pricipii morale, iar altele de preferinte sau nevoi dietetice.
Un vegan, pe de alta parte, se angajeaza sa atinga un standard personal de viata in care animalele au un rol important. Veganul va merge dincolo de eliminarea din hrana sa a produselor din carne, lactate si va deveni un activist pentru drepturile animalelor. In general, exista aspecte umanitare care pot fi asociate cu a fi vegan sau vegetarian.
Un stil de viata sanatos
SusCu toate acestea, principalul motiv si cel mai des intalnit de a deveni vegan sau vegetarian este sanatatea. In timp ce convingerile personale despre animale difera, oamenii reactioneaza mai usor la ideea unor beneficii personale.
Oricine ar fi interesat sa aleaga unul din cele doua stiluri de viata trebuie sa stie ca nu trebuie sa renunte la hrana gustoasa. Variate produse destinate veganilor si vegetarienilor pot fi gasite in magazinele alimentare si pot fi incercate periodic.
Pe langa acest lucru, va creste satisfactia personala legat de consumul de alimente sanatoase. Procesul de modificare a dietei si imbunatatire a sanatatii poate fi unul treptat si natural.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Deficitul de vitamina D
- Proteinele in dieta vegana
- Dieta Pritikin
- Pro si contra vegetarianismului
- Riscurile si beneficiile dietei raw vegane
- Adevarul din spatele miturilor despre sanatate
- Scaderea in greutate: exista o dieta ideala?
- Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva c ...
- 7 mituri explicate despre dieta vegana
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?