Cand si de ce trebuie sa luam probiotice?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusProbioticele sunt microorganismele care pot ajuta la mentinerea unei stari bune de sanatate si la formarea unui sistem imunitar rezistent in fata virusurilor si a bacteriilor. Radacina cuvantului probiotic provine din cuvantul grecesc pro, adica "pentru", si "bios", adica "viata".
Probioticele prezinta o multitudine de efecte benefice asupra organismului. Astfel, principalele beneficii pe care le aduc sanatatii sunt: contribuie la intarirea sistemului imunitar, previn si amelioreaza simptomele infectiilor tractului urinar, contribuie la buna functionare a sistemului digestiv, sunt adjuvante in cazul racelilor si gripelor atat la adulti, cat si la copii, dar mai ales micsoreaza efectele nocive pe care le au antibioticele asupra organismului.
In plus, doamnele care doresc sa slabeasca pot afla in probiotice un aliat de nadejde, deoarece acestea inlatura senzatia de foame si accelereaza arderea grasimilor din organism.
Cuprins articol
Principalele efecte benefice
Sus• Cresc imunitatea. Sunt studii care demonstreaza ca probioticele contribuie la stimularea sintezei imunoglobulinelor de tip A, iar acesta reprezinta mecanismul principal prin care probioticele sunt capabile sa sustina imunitatea, adica sa participe la imunomodulare.
• Previn afectiunile digestive la copii. Constipatia si diareea, probleme des intalnite la copii, pot fi prevenite cu ajutorul probioticelor.
• Lupta cu infectiile. Rolul antimicrobian al probioticelor se bazeaza pe actiunea duala a acestora. Ele actioneaza atat prin productia proprie de factori cu rol antimicrobian, cat si prin stimularea productiei de peptide, substante cu rol antiinfectios produse de organismul pe care probioticele il colonizeaza.
• Benefice in lupta impotriva candidozei. Candidoza apare in primul rand din cauza unei imunitati scazute, dar si din cauza inmultirii coloniilor de Candida albicans la nivelul florei intestinale. Administrarea probioticelor in candidoza ajuta la restabilirea echilibrului la nivelul microbiomului.
• Intretin o digestie normala. Atunci cand o persoana ia antibiotice sau daca are o anumita afectiune la nivel digestiv, un dezechilibru de exemplu, administrarea de probiotice duce la imbunatatirea digestiei.
• Au efect benefic asupra sanatatii pielii, deoarece cresc secretia de sebum si ajuta la hidratarea pielii. In plus, sunt studii care sustin ca administrarea de probiotice poate diminua efectele psoriazisului, fiind de real ajutor si in cazul dermatitei atopice, frecvent intalnite la copii.
• Limiteaza efectele adverse ale antibioticelor. Astfel, atunci cand o persoana urmeaza un tratament cu antibiotice, prescris numai la recomandarea unui medic, este indicata si administrarea unui probiotic, in acest caz efectele negative ale antibioticelor in organism sunt diminuate.
Cat timp si cum se administreaza probioticele
SusPentru a avea un efect maxim este recomandat ca probioticul sa fie administrat cu o jumatate de ora inainte de masa, iar daca o persoana urmeaza un tratament cu antibiotice, probioticul se ia la o diferenta de 2-3 ore de antibiotic si administrarea acestuia continua inca 10 zile dupa incheierea tratamentului cu antibiotice.
Ce fac probioticele?
Probioticele sunt produse alimentare si de sanatate care contribuie cu microbi vii si benefici la populatiile din intestinul nostru si din alte parti, pentru a intari aceste comunitati. Ele sunt menite sa previna si sa trateze disbioza - un dezechilibru sau un deficit de microbi benefici in microbiomul nostru. Cand functioneaza, microbii isi au resedinta pe sau in corpul nostru, adaugandu-se la populatiile care traiesc deja acolo.
Totusi, nu toate probioticele sunt la fel. Diferite tipuri de microbi functioneaza diferit in corpul nostru, astfel incat diferite tipuri de microbi pot fi mai bune sau mai rele pentru starea noastra. De asemenea, probioticele nu sunt reglementate de FDA, astfel incat producatorii nu trebuie sa dovedeasca calitatea sau chiar continutul produselor lor.
Cand sunt recomandate probioticele?
Daca aveti simptome de disbioza, in sistemul dumneavoastra digestiv sau in alta parte, medicul dumneavoastra va poate recomanda probiotice pentru a va ajuta sa va readuceti microbiomul la echilibru in cel mai scurt timp. Daca ati avut recent o boala sau un tratament care v-a slabit microbiomul, aveti simptome de dezechilibru digestiva, specialistul dumneavoastra va poate sugera probiotice pentru a ajuta la reconstruirea acestuia. De exemplu, ar putea sugera sa luati sau sa utilizati probiotice dupa terminarea unui tratament cu antibiotice.
Unii oameni iau zilnic un supliment probiotic pentru a-si mentine starea generala de bine. Poate doriti sa faceti acest lucru daca sunteti predispus la probleme de sanatate intestinala si observati ca va ajuta. Un microbiom intestinal sanatos va poate stimula imunitatea generala, reduce inflamatia si va poate ajuta sa va mentineti intestinele regulate. Lucruri de zi cu zi precum stresul si alegerile alimentare va pot diminua microbiomul intestinal, iar probioticele sunt o modalitate de a ajuta la restabilirea acestuia.
Exista riscuri sau efecte secundare la administrarea de probiotice?
Desi exista putine cercetari specifice privind siguranta probioticelor, acestea par a fi sigure pentru persoanele sanatoase. Au o istorie lunga de utilizare pe scara larga si regulata in randul publicului. Exista un risc mic de efecte secundare adverse pentru persoanele cu un sistem imunitar mai slab. Acestea includ persoanele care iau medicamente imunosupresoare, persoanele cu boli critice si sugarii care s-au nascut prematur.
Riscul este ca un produs probiotic sa contina un tip daunator de microbi impreuna cu tipurile utile. Microbii sunt foarte mici, asa ca este posibil ca tipul gresit sa se strecoare sub microbii benefici daca un produs nu este testat riguros. Acest lucru este rar si nu este un risc serios pentru majoritatea oamenilor. Un sistem imunitar sanatos il va indeparta cu usurinta pe impostor. Dar intr-un sistem imunitar slabit, ar putea provoca o infectie grava. Inainte de a va administra este bine sa va intrebati medicul si sa va asigurati ca raportul risc/beneficiu este in favoarea beneficiului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Prof. dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -