Calatoreste in siguranta in timpul sarcinii
Prezentare generala
SusIn ultimii ani, un nou termen a aparut pe site-urile de calatorii, si anumite babymoon. Acest termen se refera la o ultima vacanta de relaxare luata in timpul sarcinii, de foarte multe ori extrem de necesara viitoarelor mame.
Aceasta vacanta este o ultima sansa de a petrece timp cu partenerul, fara stresul si responsabilitatile pe care le implica cresterea si dezvoltarea unui copil.
Este greu de estimat cate cupluri apeleaza la babymoon, dar un sondaj efectuat in Marea Britanie a relatat faptul ca peste 28% din parintii britanici apeleaza la acest tip de vacanta. Totusi, popularitatea acestor vacante este in crestere, unele agentii de turism punand la dispozitie oferte speciale pentru viitoarele mamici.
In principiu, vacantele realizate in sarcina sunt foarte relaxante si ofera posibilitatea de a face multe lucruri ce nu vor mai fi posibile perioada urmatoare. Desigur, trebuie sa se tina cont si de cateva avertismente atunci cand o femeie insarcinata merge intr-o vacanta, deoarece exista anumite limite de care trebuie sa se tina cont.
Spre exemplu, sarcina nu reprezinta un moment optim pentru o escapada tropicala in cealalta partea a lumii sau pentru calatorii de foarte lunga durata si care sa implice un consum crescut de alimente si alcool.
Sfaturi utile, astfel incat viitorii parinti sa isi poata planifica vacanta de vis, dar fara a exista riscuri cu privire la siguranta sarcinii.
Cuprins articol
Cand trebuie facuta calatoria?
SusPotrivit cercetatorilor din domeniile de obstetrica si ginecologie, cel mai bun moment pentru ca o viitoare mama sa mearga intr-o vacanta este in trimestrul al doilea de sarcina. Astfel, se recomanda ca vacantele de tip „babymoon” sa fie realizate in perioada cuprinsa intre saptamanile 14 si 28 de sarcina.
Aceste afirmatii ale specialistilor se bazeaza pe faptul ca majoritatea problemelor comune din sarcina apar in primul si al treilea trimestru. In acest fel, trimestrul al doilea de sarcina reprezinta cel mai bun moment, chiar si nivelul de energie fiind unul mai sporit.
De asemenea, trebuie verificate anumite conditii suplimentare, inclusiv asigurarile de calatorie. Exista multe cazuri in care acestea nu includ nasterile, astfel incat exista un risc financiar mare. In plus, nu se indica realizarea de calatorii fara acordul in prealabil al medicului.
Sarcina si zborul cu avionul
SusDesi multe dintre companiile aeriene nu le permit femeilor insarcinate sa zboare dupa 36 de saptamani, specialistii considera ca zborul cu avionul este in general sigur. Refuzul companiilor aeriene se bazeaza pe riscul de nastere in timpul zborului.
In cazul in care nu exista complicatii asociate sarcinii, zborul nu dauneaza femeilor insarcinate, dar nici bebelusilor. De asemenea, nu exista dovezi care sa sustina ca schimbarile survenite la nivelul presiunii aerului sau a nivelului de umiditate ar putea provoca avortul spontan, nasterea sau diferite efecte daunatoare.
Totusi, specialistii subliniaza faptul ca zborurile cu o durata mai mare de 4-5 ore prezinta un risc mic de tromboza venoasa profunda, dar care trebuie luat in calcul. Astfel, femeile insarcinate si care calatoresc timp indelungat cu avionul trebuie sa consume multe lichide, sa se deplaseze o data la 60 de minute si sa isi miste picioarele pe scaun la fiecare 30 de minute. De asemenea, este recomandata purtarea de ciorapi compresivi, astfel incat sa se evite umflarea picioarelor, iar circulatia sa fie imbunatatita.
Trebuie cunoscut faptul ca unele companii aeriene au reglementari diferite cu privire la permisiunile de zbor ale femeilor insarcinate. De asemenea, este posibil ca unele dintre aceste companii sa solicite o confirmare din partea medicului cu privire la capacitatea de a zbura.
Indiferent de acest lucru, specialistii recomanda consult medical inainte de a pleca in calatorii, astfel incat medicul sa poata evalua starea sarcinii si sa isi ofere acordul cu privire la siguranta calatoriei.
Aspecte cu privire la cazuri speciale
SusIn cazul persoanelor ce asteapta gemeni sau tripleti, fereastra de timp in care zborul este permis este putin mai scurta. Astfel, nu se mai recomanda zborul dupa saptamana 32 de sarcina. In plus, unele companii aeriene pot solicita de la medic o data estimativa a nasterii si o confirmare cu privire la faptul ca nu exista niciun risc crescut de complicatii. Totusi, fiecare companie aeriana poate avea reguli proprii, astfel incat se indica informarea amanuntita inainte de a achizitiona biletele.
Specialistii afirma ca femeile ar trebui sa se preocupe si de siguranta procedurilor de securitate ale companiilor aeriene. In general, chiar si scanarile intregului corp sunt sigure, dar se recomanda ca femeile insarcinate sa informeze personalul aeroportului cu privire la acest lucru.
Exista cazuri in care femeile insarcinate sunt scutite de la scanarile obisnuite, apelandu-se la alte metode de control.
Femeile insarcinate ce au asociate diferite complicatii medicale nu ar trebuie sa zboare deloc. Orice problema medicala poate duce la complicatii grave asupra sarcinii, punand in pericol femeile insarcinate si copiii lor. Din acest motiv, femeilor gravide nu li se recomanda zborurile daca exista riscul de incepere a travaliului, dar si daca exista o anemie severa.
In plus, interzicerea zborului cu avionul poate avea loc si atunci cand exista afectiuni grave ale plamanilor sau inimii, aceste tulburari ducand la dificultati grave de respiratie.
Persoanele insarcinate trebuie sa discute cu medicul despre orice problema de sanatate intampinata pe durata sarcinii, indiferent cat de minora ar parea aceasta. Medicul poate oferi sfaturi personale si adaptate la fiecare situatie in parte.
Chiar daca orice persoana merita o vacanta relaxanta si placuta, medicii vor pune siguranta pe primul loc si nu vor permite ca femeile cu risc sa calatoreasca. Zborurile cu avionul, plimbarile prea lungi si activitatile epuizante pot duce la complicatii inutile atat pentru mama, cat si pentru fat.
Unde trebuie facuta calatoria?
SusPresupunand ca toate masurile de precautie adecvate au fost luate, nu exista reguli stricte si dure cu privire la destinatiile de vacanta, totul depinzand de preferintele fiecarei persoane. Cu toate acestea, unele locuri de vacanta pot implica riscuri suplimentare ce pot afecta sarcina.
In general, femeile insarcinate sunt sfatuite sa evite vizitarea tarilor in care sunt necesare vaccinari sau in care exista un risc crescut de a suferi infectii grave. Unele vaccinuri nu sunt recomandate in timpul sarcinii, dar ar putea exista alternative, din acest motiv indicandu-se vizita la medic.
De asemenea, in alegerea locului de calatorie trebuie sa se tina cont de sistemul medical existent si de calitatea ingrijirilor medicale asociate. In plus, nu se recomanda calatoriile in tarile in care exista conflicte armate.
Unele femei pot avea diferite sensibilitati alimentare in timpul sarcinii, astfel incat si acest lucru poate reprezenta un criteriu pentru viitorul loc de vizitat. Astfel, se recomanda locurile in care exista alternative la mancarurile locale sau chiar aducerea de acasa a unor anumite mancaruri (cand este posibil).
Cuplurile care doresc sa faca o ultima calatorie inainte de a deveni parinti trebuie sa se gandeasca foarte bine la toate aspectele calatoriei si sa ia in considerare orice situatii neplacute, astfel incat sa aiba la indemana solutiile optime de gestionare. Evaluarea riscurilor si adoptarea unui comportament prudent reprezinta doar doua metode prin care vacanta poate fi extrem de placuta.
Bibliografie:
Abi Millar, How to travel safely during pregnancy, https://patient.info/news-and-features/how-to-travel-safely-during-pregnancy#
Celebrity 'babymoon' trend sparks rise in expectant British parents travelling like the stars before their baby arrives, https://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-3803613/Celebrity-babymoon-trend-sparks-rise-expectant-British-parents-travelling-like-stars-baby-arrives.html
Travel During Pregnancy, https://www.acog.org/Patients/FAQs/Travel-During-Pregnancy
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Florian Robe -
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
- Factori care pot influenta infertilitatea feminina
- Afectiuni cauzate de altitudinea ridicata: cum pot fi prevenite si tratate
- Defectele cardiace congenitale - persistenta de canal arterial
- Ce cauzeaza infectia cu virusul Zika?
- Pubertatea la persoanele de sex feminin
- Varicela - cand trebuie sa ne vaccinam
- Importanta nutritionistului in perioada de sarcina
- Lucruri minunate care se intampla numai in sarcina
- Cele mai ciudate simptome de sarcina
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?