Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Bolile cardiovasculare si canicula

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Bolile cardiovasculare si canicula

Vremea calduroasa poate declansa numeroase conditii, cum ar fi crampele cauzate de caldura, insolatia, epuizarea termica. In plus, temperaturile extreme maresc riscul atacurilor de cord la persoanele cu factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

Riscul creste daca vremea este atat calduroasa, cat si umeda, situatie care ii face pe oameni sa transpire tot mai mult. Persoanele care sufera de boli cardiovasculare si utilizeaza medicamente pentru a scadea probabilitatea aparitiei unui atac de cord sau medicamente care inlatura excesul de apa din corp, pentru a trata insuficienta cardiaca congestiva, ritmurile anormale ale inimii si durerile toracice, trebuie sa stea cat mai mult timp in medii reci si sa consume pana la 8 pahare de apa pe zi.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Caldura si inima
  3. Masuri de precautie
  4. Simptomele bolilor legate de caldura
  5. Citeste pe aceeasi tema

Caldura si inima

Sus

Corpurile noastre sunt programate sa isi mentina o temperatura de 37 grade Celsius pentru performante optime. Daca temperatura corpului creste chiar si un grad, acesta va incerca sa se raceasca prin transpiratie si dilatarea vaselor de sange. Prin evaporare, sudoarea raceste corpul si ca rezultat al largirii vaselor de sange, inima bate mai repede, iar tensiunea arteriala scade.

Accelerarea batailor inimii si scaderea tensiunii arteriale pot cauza probleme pentru cei cu boli de inima. Persoanele care sufera de boli cardiovasculare sunt mai sensibile la temperaturi extreme din cauza efectelor acestora asupra inimii lor. Inima persoanelor diagnosticate cu insuficienta cardiaca nu este capabila sa pompeze suficient de mult, pentru a mentine temperatura corpului scazuta si tensiunea arteriala suficient de ridicata. Ca urmare, organismul se poate supraincalzi excesiv, iar rezultatul poate fi fatal.

In timpul caldurii excesive, medicamentele utilizate de catre multi dintre cei bolnavi de afectiuni cardiovasculare pot provoca reactii adverse. In medii calde, diureticele pot duce, de fapt, la deshidratare. Totusi, aceasta categorie de bolnavi trebuie sa consume lichidele cu atentie, conform recomandarilor medicului, pentru ca acestea ar putea adauga un stres semnificativ asupra inimii si sistemului cardiovascular.

Betablocantele sunt prescrise pentru a impiedica inima sa bata foarte repede. Acestea pot limita capacitatea organismului sa se raceasca, cand temperaturile din mediu sunt ridicate.

Masuri de precautie

Sus

In general, persoanele cu boli cardiovasculare ar trebui sa urmeze aceleasi reguli ca si cele sanatoase:

  • ramaneti in interior, la temperaturi mai scazute in cea mai mare parte a zilei
  • in cazul in care in interior nu este aer conditionat, incercati sa gasiti un loc unde puteti beneficia de acesta
  • purtati haine largi, in culori deschise
  • hidratati-va si evitati consumul de cofeina si alcool
  • nu ramaneti singuri.

Simptomele bolilor legate de caldura

Sus

Caldura excesiva poate provoca epuizare, mai ales la persoanele care fac eforturi sau lucreaza in aer liber. Printre simptomele bolilor declansate de vremea calda se numara:

Daca aveti aceste simptome, evitati caldura, beti apa sau bauturi sportive si solicitati imediat asistenta medicala de urgenta. Netratata, epuizarea termica poate duce la insolatie sau soc hipertermic care este o urgenta. Semnele socului hipertermic sunt:

  • batai rapide ale inimii
  • confuzie sau delir
  • piele calda sau uscata
  • febra peste 38 de grade
  • dureri severe de cap
  • convulsii sau spasme musculare
  • deces.

Medici specialisti Cardiologie