Boli provocate de o dieta necorespunzatoare
Exista o legatura puternica intre dieta si starea de sanatate a unei persoane, dupa cum spune si zicala "esti ceea ce mananci".
O alimentatie saraca in vitamine si minerale sau excesul de alimente bogate in grasimi nesanatoase si mancaruri de tip fast food pot duce la afectiuni serioase.
Obezitatea
Incidenta obezitatii creste de la an la an, iar ingrijorator este faptul ca tot mai multi copii si adolescenti se numara printre cei afectati. Obezitatea chiar este considerata o epidemie globala de catre reprezentantii Organizatiei Mondiale ai Sanatatii.
Obezitatea este cauzata de consumul alimentelor bogate in calorii, de alimente cu calorii goale, dar care au un continut mare de zahar, cat si de mancaruri bogate in grasimi saturate.
De asemenea, are legatura si cu faptul ca din ce in ce mai multe persoane sufera de sedentarism. Persoanele obeze sunt mai predispuse la probleme cardiace, la diabet, dar si la accident vascular cerebral.
Boli ale inimii
Afetiunile inimii, principala cauza de mortalitate in Romania, sunt o consecinta a obezitatii, in combinatie cu lipsa de activitate fizica, fumatul si consumul exagerat de alcool. O dieta bogata in grasimi este cea care duce la aparitia bolilor de inima.
Ateroscleroza, care se manifesta prin acumularea de grasimi pe vasele de sange, este cauzata, in mare masura, de o dieta necorespunzatoare. Anevrismul, atacurile de cord si accidentul vascular cerebral sunt complicatii ale aterosclerozei.
Este importanta adoptarea unui stil de viata sanatos, care sa se bazeze pe cel putin 30 de minute de miscare in fiecare zi, pe o alimentatie bogata in legume, fructe si mancaruri care contin grasimi bune. Trebuie evitat fumatul si alcoolul in exces.
Diabet de tip 2
Diabetul de tip 2, care este cea mai comuna forma de diabet, se instaleaza treptat. Persoanele cu o dieta bogata in alimente nesanatoase si in zahar sunt cele care dezvolta afectiunea. La acesti factori se adauga lipsa miscarii si greutatea in exces.
Colesterol ridicat
Daca ai obiceiul sa mananci des alimente bogate in grasimi saturate, grasimi trans si colesterol, acest lucru duce la cresterea nivelului de colesterol "rau" si de colesterol total in organism.
Oamenii care au nivelul de colesterol ridicat sunt mai predispusi la accident vascular cerebral si afectiuni ale inimii, din cauza ingrosarii vaselor de sange.
Colesterolul ridicat poate fi redus in urma adoptarii unui stil de viata sanatos, iar in cazurile mai grave este recomandat si un tratament medicamentos.
Guta
Nivelurile crescute de acid uric produc cristale care se pot acumula pe articulatii, provocand inflamatie si durere intensa. Aceasta afectiune este cunoscuta drept guta.
Una dintre cauze este si alimentatia bogata in grasimi si colesterol, cat si excesul de alcool. Sunt predispuse si persoanele care au rude de gradul 1 diagnosticate cu aceasta afectiune.
Anemia feripriva
Anemia feripriva apare atunci cand exista un nivel insuficient de hemoglobina in sange. Hemoglobina este cea care transporta oxigenul catre organele corpului, iar in momentul in care exista valori scazute, apar simptome precum oboseala, paloarea, lipsa puterii de concentrare.
Anemia poate fi cauzata de o dieta saraca in fier, mai ales pe timpul sarcinii, cat si in cazul unor cure drastice de slabire.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Fragilitatea osoasa – efectul restrictiei calorice si al activitatii fizic ...
- Metode de oprire a sangerarilor gingivale
- Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire
- Deficitul de vitamina D - simptome, cauze si prevenire
- Care sunt cauzele durerilor de picioare?
- Oregano - 6 beneficii bazate pe dovezi
- Dieta cu limonada si sanatatea
- Conceptii gresite despre legume si slabire
- Dieta South Beach