Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Boli frecvente la copiii din colectivitate

Actualizat la data de: 05 Martie 2024
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Cum apar bolile in colectivitate

Sus
Boli frecvente la copiii din colectivitate

Copiii care merg la gradinita sau scoala au sanse mai mari sa se imbolnaveasca. Drept urmare, gradinitele si scolile au uneori reputatia de fabrici de germeni. Sistemul imunitar al copiilor nu este suficient maturizat si din aceasta cauza cele mai multe probleme de sanitate intervin la prescolari si elevii de gimnaziu.

Cuprins articol

  1. Cum apar bolile in colectivitate
  2. Factori de risc
  3. Cauze
  4. Tipologie
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Modificari ale stilului de viata
  8. Preventie
  9. Concluzii
  10. Citeste pe aceeasi tema

Factori de risc

Sus

Virozele respiratorii se transmit prin stranut sau tuse sub forma unor particule de saliva foarte mici si uscate. Acestea raman in aer pentru perioade lungi de timp si copiii se pot imbolnavi foarte usor.

Riscul de infectii respiratorii, infectii ale urechilor, nasului si gatului si diaree este de 2 pana la 3 ori mai mare decat copiii care nu merg la gradinita. (Riscul crescut este independent de varsta, rasa si clasa sociala.)

Cauze

Sus

Cauzele imbolnavirilor mai frecvente in colectivitate:

• Obiceiuri comportamentale din colectivitate: Anumite obiceiuri din gradinite si scoli, cum ar fi contactul apropiat cu alti copii, impartirea jucariilor, punerea lucrurilor in gura si altele, cresc riscul de transmitere a bolii.

• Lipsa igienei personale: in timp ce adultii stiu sa se curete si au cunostinte despre prevenirea bolilor, copiii nu stapanesc atat de bine aceste reguli. Deci, atunci cand un copil are un disconfort la nivelul ochilor, este mai probabil sa-si frece ochii si apoi sa atinga un alt copil sau o jucarie comuna.

• Sistem imunitar imatur: Sistemul imunitar la copii nu este inca pe deplin dezvoltat, ceea ce face dificil pentru copii sa lupte cu noile infectii la care nu au fost expusi inainte. Prescolarii, de asemenea, nu au finalizat toate imunizarile disponibile.

• Dezvoltare fizica incompleta: Unii copii au deficiente fizice legate de varsta (cum ar fi trompele lui Eustachie subdezvoltate) care ii pot face pe copii mai susceptibili la otita medie decat adultii. In plus, inainte de antrenamentul la olita, scutecele pot creste si raspandirea diareei, a infectiilor urinare.

• Lipsa vaccinurilor: Rata de vaccinare in tara noastra este destul de mare, dar inca nu a ajuns la 100%. Acest lucru face ca unele boli infectioase, precum rujeola, oreionul sa mai existe si sa se transmita de la un copil la altul.

Tipologie

Sus

Viroza respiratorie comuna - Copilul are obstructie nazala, sau rinoree, febra, stranuta des si ochii lacrimati. Racelile sunt frecvente in randul sugarilor si copiilor mici.

Bronsita, bronsiolita – copilul prezinta respiratie ingreunata, suierat specific. Masuri de tratament: Hidratati corespunzator copilul cu lichide precum apa si sucuri bogate in vitamina C; Evitati locurile cu fum. Fumul de tutun poate inrautati starea copilului.

Gastroenterita – Masuri ce pot fi luate: o buna hdratare cu lichide precum apa sau sucuri care nu contin lapte. Incurajati copilul sa ia dese inghitituri mici de lichide; izolarea copilului este benefica.

Boala mana-gura-picior: Izolarea copilului astfel incat infectia sa nu se raspandeasca la alti copii; Mentineti o buna hidratare a copilului. Luati masuri pentru a preveni raspandirea bolii acasa, cum ar fi dezinfectarea tuturor jucariilor si a altor obiecte cu care copilul dumneavoastra intra in contact.

Conjunctivita: Conjunctivita este de obicei contagioasa si raspandita.

Boli eruptive precum rujeola sau varicela - La copiii sanatosi, acestea sunt de obicei o boala comuna si usoara. Sunt contagioase si se pot raspandi cu usurinta prin contact direct sau picaturi in aer de la o persoana infectata. Izolarea copilului la domiciliu, odihna si hidratarea reprezinta principalele metode de tratament.

Diagnostic

Sus

Diagnosticarea acestor afectiuni se face prin examen clinic general de catre un medic specialist avand in vedere datele descrise de catre parinti sau ingijitori privind simptomatologia copilului. Sunt si situatii care necesita investigatii medicale suplimenatre precum analize de laborator sau investigatii paraclinice.

Tratament

Sus

Tratamentul bolilor copilariei necesita consideratii similare cu privire la diferitele stadii de crestere si dezvoltare. Incapacitatea sugarilor si copiilor mici de a inghiti pastile si capsule necesita utilizarea de cai alternative de administrare.

Cand trebuie mers la medic
• temperatura ridicata care nu cedeaza la antitermice
temperatura ridicata la un copil cu varsta mai mica de 8 saptamani
• respiratie rapida sau gafait
• copilului ii este greu sa-si traga respiratia si isi suge stomacul sub coaste
• copilul este cianotic sau palid extrem
• copilul se trezeste greu sau pare dezorientat sau confuz
• copilul plange in mod constant si nu poate fi consolat sau nu ii poate fi distrasa atentia, sau strigatul nu suna ca strigatul sau normal
• varsaturi verzi
• copilul are o criza (convulsii) pentru prima data
• copilul are sub 8 saptamani si nu vrea sa se hraneasca
• scutece care sunt mai uscate decat de obicei - acesta este un semn de deshidratare

Modificari ale stilului de viata

Sus

Copilaria este o perioada caracterizata de schimbare, atat a copilului, cat si a mediului imediat.

Schimbarile la nivelul copilului legate de crestere si dezvoltare sunt atat de frapante incat este aproape ca si cum copilul ar fi o serie de indivizi distincti, dar inruditi, care trec prin copilarie, preadolescenta si adolescenta.

Schimbarile in mediul inconjurator apar pe masura ce mediul si contactele unui copil total dependent devin cele ale unui copil si adolescent progresiv mai independent.

Preventie

Sus

Cand o cantitate suficienta din comunitate este imunizata impotriva unei boli contagioase, majoritatea celorlalti membri sunt protejati de infectie, deoarece exista putine sanse ca boala sa se raspandeasca.

Concluzii

Sus

In timpul focarelor de boli infectioase, copiii pot experimenta suferinta din mai multe motive. Ei insisi pot fi infectati sau afectati in alte moduri. Anxietatea si durerea colectiva pe care o traieste o familie sau o comunitate pot avea un impact puternic asupra copiilor. Cunoasterea publica limitata a bolii poate declansa dezinformare, zvonuri si panica. Campaniile media pot creste, de asemenea, nivelurile de suferinta in randul populatiei.

Bibliografie
https://www.healthhub.sg/a-z/diseases-and-conditions/top-10-common-childhood-conditions-ehb
https://www.vinmec.com/en/news/health-news/pediatrics/why-do-children-go-to-kindergarten-often-get-sick/


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate