Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Boli asociate cu temperaturile ridicate

Actualizat la data de: 09 August 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Boli asociate cu temperaturile ridicate

In mod normal, corpul unei persoane se raceste prin transpiratie. Pe vreme calda, cand este si umiditatea ridicata, transpiratia nu este insa suficienta. Temperatura corpului poate creste pana la niveluri periculoase si astfel se pot dezvolta boli cauzate de caldura.Exerctitiile excesive, starea generala de sanatate si petrecerea timpului in aer liber, pe vreme calda, sunt factori care stau la baza declansarii bolilor provocate de caldura.

Varstnicii, copiii mici, bolnavii si persoanele supraponderale sunt cele mai expuse riscului. Consumul de fluide, restabilirea electrolitilor pierduti si limitarea perioadei petrecuta la temperaturi inalte pot ameliora inconvenientele bolilor asociate cu vremea calduroasa.

Temperaturile extreme afecteaza cel mai direct sanatatea prin compromiterea capacitatii corpului de a-si regla temperatura interna. Pierderea controlului intern al temperaturii poate duce la o cascada de boli, inclusiv crampe de caldura, epuizare termica, insolatie si hipertermie in prezenta caldurii extreme si hipotermie si degeraturi in prezenta frigului extrem.

Temperaturile extreme pot, de asemenea, agrava afectiunile cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, bolile respiratorii, bolile cerebrovasculare si afectiunile legate de diabet. Expunerea prelungita la temperaturi ridicate este asociata cu cresterea internarilor in spital pentru afectiuni cardiovasculare, renale si respiratorii. Expunerea la temperaturi minime ridicate poate reduce, de asemenea, capacitatea corpului uman de a se recupera de la temperaturile maxime zilnice ridicate.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Categorii de risc
  5. Cum poate fi prevenita aparitia bolilor asociate cu caldura?
  6. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Bolile legate de caldura apar atunci cand organismul nu se poate adapta la temperatura ridicata din mediul exterior sau interior, dupa exercitii fizice intense. Acestea pot sa apara inclusiv in urma supraexpunerii la caldura. Temperaturile normale ale corpului sunt depasite si pot afecta sau chiar opri functia sistemelor organismului.

Simptome

Sus

Exista diverse simptome care variaza de la usoare pana la severe si insotesc bolile declansate de caldura, printre care:

Bolile legate de caldura apar atunci cand organismul nu se poate rÄci prin transpira›ie.  Acest lucru poate duce la:

 Insolatie  - Cea mai grava boala legata de caldura, care este o urgenta si necesita asistenta medicala imediata.  Simptomele includ pielea fierbinte, uscata si rosie;  un puls rapid; o temperaturÄ a corpului peste 105 grade F;  pierderea vigilentei;  confuzie;  inconstienta sau coma;  sau respiratie rapida/ superficiala.  Daca oricare dintre aceste simptome este prezent, sunati imediat la 911. In timp ce asteptati sosirea asistentei medicale, mutati persoana intr-un loc racoros, utilizati un aparat de aer conditionat sau ventilator si aplicati bureti umezi.  Pungile de gheata infasurate pot fi plasate pe gat, incheieturi, glezne sau axile pentru a ajuta la racirea temperaturii corpului.

 Epuizarea termica – Adesea cauzata de suprasolicitare la temperaturi calde sau umede, poate duce rapid la un accident de caldura.  Simptomele includ transpiratie abundenta, lesin, varsaturi, piele rece, palida si umeda, ameteli sau dureri de cap,  greata si slabiciune.  Mutati persoana intr-un loc racoros si uscat, deschideti hainele si aplicati carpe reci si umede pe gat, fata si brate.  Da-i persoanei un pahar cu apa la fiecare 15 minute, pana la aproximativ un litru, si pune-i sa soarba apa incet.  Daca apar varsaturi, incetati imediat sa dati apa.

 Crampe de caldura – O persoana care se confrunta cu crampe musculare in regiunea abdominala sau extremitati sufera probabil de crampe de caldura.  Simptomele includ, de asemenea, transpiratie abundenta si greata usoara.  Mutati persoana intr-un loc racoros si aplicati o presiune ferma asupra muschilor cu crampe.

Categorii de risc

Sus

Categoriile de risc pentru bolile legate de caldura includ:

  • sugarii si copiii sub 4 ani - care depind de adulti pentru a fi bine hidratati si feriti de caldura
  • varstnici (peste 65 de ani) al caror organism nu raspunde in mod eficient stresului termic
  • persoane sanatoase care fac activtitati intense sau lucreaza intr-un mediu cald

Printre situatiile care pot amplifica riscul aparitiei bolilor legate de caldura se numara:

  • masa corporala ridicata
  • consumul excesiv de alcool sau cofeina
  • boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat necontrolate, insuficienta cardiaca, emfizem, insuficienta renala, colita, probleme de sanatate mintala, fibroza chistica
  • anumite medicamente
  • consum insuficient de lichide pe vreme calda
  • desfasurarea activitatilor in medii cu temperatura ridicata.

Cum poate fi prevenita aparitia bolilor asociate cu caldura?

Sus

Exista mai multe moduri prin care poate fi redusa posibilitatea declansarii bolilor provocate de caldura:

  • nu lasati pe timp de vara copiii in masini parcate - temperaturile pot creste pana la 52 grade Celsius in doar 20 de minute in interior, atunci cand temperatura in exterior este de 34 grade Celsius. Lasati usor deschise ferestrele masinii si pastrati in interior o temperatura optima.
  • beti cat mai multe lichide, chiar si cand nu va este sete. Daca utilizati diuretice, adresati-va medicului, pentru a sti cat de multa apa puteti bea in zilele calduroase.
  • stati in incaperi cu aer conditionat, faceti bai sau dusuri reci.
  • limitati activitatile din aer liber in timpul zilei, pentru dimineata devreme si dupa-amiaza tarziu.
  • evitati munca obositoare sau exercitiile fizice in medii foarte calde, umede.
  • daca trebuie sa faceti sport, beti 2-4 pahare cu apa la fiecare ora. Faceti pauze cand veti sta la umbra sau racoare.
  • evitati arsurile solare cu ajutorul cremelor de protectie solara.
  • purtati imbracaminte usoara, lejera si palarie cu boruri largi.

Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate