Beneficiile umidificatorului de aer pentru sanatate
Se stie foarte bine ca organismul este, in proportie de 50-75%, alcatuit din apa. Aceasta ar fi o explicatie simplista de ce, atunci cand umiditatea din aer scade foarte mult, organismul este afectat.
Un aer uscat va absorbi, intr-o oarecare masura, apa din piele si de-a lungul cailor respiratorii, cauzand disconfort, mancarimi, senzatia de uscare a gatului. Aerul uscat poate provoca iritatii la nivelul nasului si al sinusurilor, poate usca pielea si ingreuna respiratia, mai ales pe timpul noptii.
Potrivit studiilor, nivelul optim de umiditate in locuinta trebuie sa fie cuprins intre 40% si 60% rh. Scaderea umiditatii sub pragul minim are loc in general in timpul iernii sau daca este traversata o perioada de seceta.
Deshidratarea pielii si cailor respiratorii nu este singurul efect nedorit asupra sanatatii produs de o umiditate scazuta. O umiditate in afara intervalului optim de 40-60% constituie un mediu favorabil de transmitere a virusurilor si bacteriilor, crescand riscul de imbolnavire sau de prelungire a afectiunilor.
Uscarea aerului duce si la cresterea substantelor toxice din aer. O umiditate scazuta duce la o uscare accentuata a peretilor, mobilei, textilelor, cartilor ceea ce va genera o raspandire in aer a unor microparticule daunatoare sanatatii sau chiar foarte toxice.
O dovada este mirosul inconfundabil de hartie dintr-o camera in care sunt depozitate cutii de carton sau hartii uscate de vreme. Acel miros inseamna praf de hartie pe care il inspiram fara sa ne dam seama.
Reglarea umiditatii intr-o incapere poate fi usor obtinuta cu ajutorul unui umidificator. Acesta are rolul de a imprastia in aer microparticule de apa care sa readuca umiditatea la un nivel confortabil.
Umidificatoarele pot fi aparate simple, construite doar pentru a creste nivelul de umiditate din aer, sau pot fi aparate cu functii complexe care aduc un plus in usurinta de utilizare si in calitatea aerului pe care il respiram.
Capacitate de curatare sau ionizare. Aparatele cu acesta functie curata, purifica si mentin un aer curat in locuinta. Acest lucru inseamna mai putine particule de praf sau alte impuritati ce pot declansa alergii neplacute.
Senzorul incorporat de umiditate. Umidificatoarele de aer mai performante sunt dotate cu un senzor numit higrostat care detecteaza momentul in care umiditatea creste sau scade in locuinta sub sau peste un anumit prag, oprindu-se automat.
O astfel de functie ofera mai multa libertate utilizatorului, deoarece nu este nevoit sa verifice manual setarile si sa le modifice la nevoie. In plus, este evitata o umidificare excesiva a aerului care poate duce la aparitia mucegaiului.
Control sporit asupra functiilor. Unele umidificatoare de aer dispun de un afisaj electronic care afiseaza informatii precum temperatura din camera, nivelul de umiditate sau ceasul.
Mai mult decat atat, aparatele dispun si de un senzor pentru apa care anunta utilizatorul atunci cand este momentul pentru a reumple rezervorul. In felul acesta, aparatul functioneaza la capacitate maxima, fara intreruperi.
Indiferent ca locuiti la apartament sau la casa, un umidificator nu trebuie sa lipseasca din nicio locuinta moderna, pentru a preveni diferite probleme de sanatate, care pot avea consecinte grave pe termen lung.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Trucuri pentru evitarea buzelor crapate
- Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta
- Refacerea unghiilor afectate de micoza
- Remedii eficiente pentru recapatarea vocii
- Buzele crapate - cauze si solutii
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- 6 moduri eficiente sa va protejati ochii iarna aceasta
- Crupul laringian (difterie cu localizare laringiana)
- Cum sa castigati lupta impotriva pielii uscate