Beneficiile ozonoterapei in reabilitarea medicala
Dr. Bianca-Maia Sablici
Medic Rezident Medicina Fizica si de Reabilitare
Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara
Ce este ozonoterapia?
SusOzonoterapia, cunoscuta si ca terapia cu ozon reprezinta un tip de tratament prin care se introduce ozon in organism. Ozonul este un gaz ce contine 3 atomi de oxigen cu structura ciclica produs de un generator. El este incolor si inodor, adica nu are culoare si miros.
Istoric vorbind, ozonul a fost descoperit in 1839, iar ozonoterapia exista inca din anul 1896 cand fizicianul Nikola Tesla a patentat primul generator de ozon din lume. Ulterior, in timpul Primului Razboi Mondial s-a folosit ozonoterapia pentru proprietatiile bacteriene in tratarea ranilor soldatilor si pentru prevenirea infectiilor. Astfel, s-a descoperit ca pe langa proprietatiile antibacteriene, ozonul are si prorietatii antiinflamatorii.
De o mare popularitate in ultimii ani, folosirea ozonului (O3) in domeniul medical a dus la o crestere a studiilor care sa demonstreze utilitatea clinica a acestuia. Asadar, multiple studii au demonstrat proprietetiile antibacteriene, antiinflamatorii, de stimulare a circulatiei si s-a demonstrat utilitatea in numeroase domenii medicale.
Cuprins articol
Metode de aplicare
SusExista mai multe modalitati de aplicare ale ozonului. Ele pot fi impartite in aplicatii generale sau sistemice si in aplicatii locale.
In ceea ce priveste aplicatiile generale cunoastem autohemoterapia care reprezinta o metoda ce consta in recoltarea sangelui venos al pacientului si in amestecarea cu o cantitate de ozon, ca ulterior, substanta reiesita sa fie reperfuzata pacientului. In cazul aplicatiilor locale, ne referim la injectii, infiltratii periarticulare, intraarticulare, dar si aplicarea ozonului prin intermediul saunei, apei sau a sacilor cu ozon.
In ce patologii este utilizat
SusIndicatiile de folosire sunt numeroase si se utilizeaza in diverse patologii. Printre cele mai populare patologii in care se utilizeaza ozonul se afla afectiunile reumatismale degenerative precum artoze si anume in gonartroza, coxartroza, spondiloza cervicala, spondiloza lombara, hernia de disc, artroza temporo-mandibulara, in afectinui precum tendinopatii, bursite, entezite dar si in afectiuni reumatismale inflamatorii precum poliartrita reumatoida.
In reabilitarea medicala, ozonul se utilizeaza cel mai frecvent sub forma de aplicatii locale.
De exemplu, in cazul durerii lombare se pot practica injectii musculare paravertebrale care sunt considerate simple si eficiente in comparatie cu alte tipuri de interventii precum infiltratia cu corticosteroizi. In cazul herniei de disc, s-a demonstrat ca ozonul contribuie la modificarea unor molecule din cadrul nucleului pulpos al discului intervertebral.
Beneficii
SusSe considera ca unul din beneficiile ozonoterapiei il reprezinta stimularea si intarirea sistemului imunitare. De asemenea, prin intermediul acestei terapii, creste oxigenarea tesuturilor, organelor si a celulelor corpului. Totodata, sa nu uitam de rolul bactericid, fungicid si virustatic prin limitarea dezvoltarii bacteriilor, virusurilor si fungilor in organism.
Efecte secundare si contraindicatii
SusEfectele secundare si contraindicatiile nu sunt in numar mare.
Efectele secundare pot tine de administrarea gresita cu aparitia hematomului la locul injectarii. De retinut ca atunci cand are loc injectarea, se poate simti o senzatie de piscatura sau de arsura la locul injectarii, dar care este tranzitorie.
In ceea ce priveste contraindicatiile, aici intra sarcina, disfunctiile tiroidiene in special hipertiroidismul, dar si patologia cardiaca severa. Nu exista studii efectuate in sarcina.
Tratament la domiciliu
SusOzonoterapia este considerata o metoda terapeutica sigura si cu putine riscuri atunci cand este aplicata corespunzator.
In ceea ce priveste tratamentul cu ozon la domiciliu, el se poate face prin baie in apa ozonata sau diverse insuflatii printre care cele mai frecvente sunt cele auriculare sau rectale. Acestea sunt cele mai frecvente tratamente cu ozonoterapie la domiciliu deoarece aparatura care se poate cumpara acasa contine echipamentul necesar pentru aceste trei variante de ozonoterapie. De precizat ca echipamentul este costisitor si trebuie sa cuprinda un tub de oxigen, generator de ozon si multiple accesorii.
Concluzii
SusOzonoterapia si-a dovedit eficacitatea in practica medicala si in special in patologia musculoscheletala. Ea ramane un tip de tratament conservator care poate fi utilizat independent sau impreuna cu alte tehnici de fizioterapie, contribuind la imbunatatirea simptomelor, ameliorarea durerilor si la cresterea calitatii vietii pacientilor.
Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312702/#:~:text=%5B11%5D%20Ozone%20therapy%20has%20been,medical%20resources%20available%20to%20them
https://health.clevelandclinic.org/ozone-therapy
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Recuperare medicala
- Dr. Eugenia Anca - Institutul national de geriatrie si gerontologie ANA ASLAN - BUCURESTI
- Dr. Curelea Dan - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie - Clinica III si Ambulatoriul de specialitate II, Sectorul de cercetare a factorilor terapeutici naturali
- Dr. Delia Cinteza - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie
- Dr. Cristian Anghel - Spitalul clinic prof. dr. CONSTANTIN ANGELESCU (fost Interdepartamental Al. Sahia - sub jurisdictia Ministerului Justitiei)
- Dr. Mariana Racu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
Articole recomandate
- Efectul plantelor de apartament asupra sanatatii
- Artroza
- Guta - cauze, simptome, tratament
- Reumatismele degenerative - artroza si spondiloza
- Artroza soldului (coxartroza)
- Ce este artroza?
- Indicatii in tratamentul homeopat
- Tratamentul artrozei cu acid hialuronic
- Boala artrozica - modalitati de ameliorare si de prevenire