Beneficiile ceaiurilor din plante
Generalitati
SusDatorita publicitatii pozitive legata de beneficiile ceaiurilor din plante si aromelor delicioase puse la dispozitia consumatorilor, consumul de ceaiuri din plante este considerat un obicei sanatos. Cele mai multe persoane se bucura, mai degraba de infuzia din plante, decat de ceea ce se inseamna, la modul real, ceai.
Infuziile de plante au acelasi aspect ca si ceaiul si se prepara, in principiu ca si ceaiul, folosind apa fierbinte. Pot contine frunze uscate, bucati de fructe coapte, flori, ierburi, nuci si alte plante care sa aromatizeze bautura si sa ofere o serie de avantaje in urma consumului lor. Spre deosebire de alte forme de ceai, cele din plante nu contin cafeina.
Au un gust minunat si sunt usor de baut. Ceaiul din plante poate consta dintr-un singur ingredient principal pe baza de plante sau dintr-un amestec de ingrediente. Rolul acestuia este sa relaxeze, sa hidrateze, sa revigoreze si sa amelioreze anumite boli.
Cuprins articol
Beneficiile ceaiurilor din plante
SusIn primul rand, trebuie subliniat ca exista o gama destul de larga de ceaiuri de plante, disponibila pe piata: fiecare dintre acestea are un beneficiu terapeutic sau medicinal.
Cu toate acestea, exista unele avantaje generale care pot fi obtinute din consumul ceaiului
- relaxare;
- contribuie la terapia bolilor cardiace;
- amelioreaza problemele digestive;
- consolideaza sistemul imunitar;
- furnizeaza antioxidanti;
- creste nivelul de energie si revigorarea organismul;
- diminueaza stresul;
- contribuie la evitarea racelilor;
- stimuleaza functia organelor interne;
- are gust placut si nu contine cofeina;
- amelioreaza episoadele de insomnie.
Prepararea ceaiurilor din plante
SusCeaiurile din plante pot fi preparate cu flori proaspete sau uscate, frunze, seminte sau radacini. Se va adauga apa clocotita peste acestea, apoi se va acoperi cescuta cu o farfurioara si se va lasa cateva minute sa se inmoaie plantele.
Cand faceti ceaiul folositi apa proaspata, filtrata, cel putin. Nu folositi vase de aluminiu cand fierbeti apa, deoarece pot afecta gustul acestuia, ideale ar fi cele din fonta sau otel inoxidabil.
Pentru servit, folositi pahare sau cescute din sticla. O strecuratoare va fi utila, doarece va separa ierburile de lichid. Dupa ce ati fiert apa, adaugati o lingurita de plante pentru fiecare ceasca de apa.
Se acopera si se lasa ceaiul sa se odihneasca pentru 10 minute. Nu adaugati ierburi in exces, intrucat aroma poate deveni prea concentrata si gustul va fi mai degraba amarui decat placut. Daca doriti sa imbunatatiti gustul ceaiului, mierea sau lamaia ar putea fi alegerea potrivita.
Cele mai des utilizate plante pentru prepararea ceaiurilor
SusExista o diversitate de plante care pot fi folosite pentru prepararea unui ceai, fiecare dintre acestea, avand efecte benefice diferite.
Printre acestea sunt:
- cuisoare - sunt adjuvant in durerile stomacale;
- seminte de anason - stimuleaza digestia, amelioreaza colicii, calmeaza tusea, simptomele bronsitei si improspateaza respiratia;
- musetelul - este cunoscut pentru atributele sale calmante, proprietatile antiinflamatorii, antispasmodice si este recomandat pentru tratamentul multor afectiuni;
- crizantema - are gust dulce, reduce febra, este recomandata in boli hepatice, ajuta la eliminarea toxinelor;
- scortisoara - este calmant, stimuleaza circulatia sanguina si digestia;
- ginseng - contribuie la mentinerea starii de sanatate a organismului, stimuleaza vitalitatea acestuia;
- radacina de ghimbir - imbunatateste circulatia sanguina, digestia, amelioreaza starea de greata, artrita si este adjuvant in tratamentul congestiei pulmonare;
- lemongrass - are proprietati calmante, inlatura efectele indigestiei, febrei si intareste sistemul imunitar;
- patrunjelul - este un bun diuretic si ajuta la buna functionare a rinichilor;
- Pau d'Arco sau arborele furnicilor - are efect antiinflamator, antimicrobian (inclusiv asupra ciupercii - candida albicans - bacteriilor, virusurilor - herpes simplex I si II, virusului gripal, poliovirusul, retrovirusul si paraziti);
- menta - are efect calmant, improspateaza respiratia si amelioreaza unele probleme digestive (se recomanda in caz de diaree, varsaturi, greata);
- trifoi rosu - este utilizat cand apar simptomele menopauzei, cancer, mastita, astm bronsic, psoriazis, eczeme. Nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate sau care
- macese - sunt o sursa naturala de vitamina C si bioflavonoide. Sunt benefice pentru ficat, rinichi, sange, au efect tonic si sunt un bun remediu pentru oboseala, raceala si tuse;
- sarsaparilla (vita de vie tropicala) - ofera energie si contribuie la mentinerea sanatatii pielii;
- Slippery Elm (scoarta de ulm alunecos) - ajuta la ameliorarea crampelor stomacale si a altor probleme gastrointestinale;
- fenicul - este utilizat ca adjuvant digestiv si pentru a diminua simptomele tractului respirator superior;
- papadia (frunzele) - contine mai mult betacaroten decat morcovii, imbunatateste capacitatea unei persoane de a vedea in semiintuneric (vederea nocturna). Frunzele contin fier, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si zinc, precum si vitaminele B1, B2, B5, B6, B12, C, D, E si P. Atenueaza problemele cutanate, este un bun detoxifiant si protejeaza distrugerea celulelor, contribuind la vindecarea cicatricilor. Imbunatateste functia hepatica, este adjuvant in eliminarea pietrelor biliare si reduce inflamatia ductelor biliare. Are un gust puternic, intens si amar, de aceea se recomanda indulcirea ceaiului inainte de a se consuma;
- brusture - curata sangele, stimuleaza ficatul, regleaza glicemia, are proprietati antiinflamatorii si antioxidante;
- urzica - curata sangele, este bogata in vitaminele A si C, imbunatateste functia ficatului, a rinichilor, calmeaza tusea si amelioreaza problemele respiratorii, diareea si constipatia;
- zmeura - este recomandata in caz de diaree, menstruatie. Este bogata in vitamine si minerale, un bun antioxidant;
- rozmarin - sustine o circulatie sanguina adecvata, stimuleaza ficatul, diminueaza durerile articulare si le inlatura pe cele de cap, alina simptomele de raceala;
- salvia - calmeaza starile nervoase, imbunatateste digestia si contribuia la ameliorarea starilor de congestie pulmonara si tuse;
- cimbru - imbunatateste sistemul imunitar, calmeaza durerile de gat si tusea. Are rol antiseptic;
- valeriana - are calitati relaxante si inlatura insomniile, contribuie la calmarea crampelor stomacale. Are efect relaxant;
- frunze de capsun - scad intensitatea durerile de stomac, ajuta la ameliorarea simptomelor provocate de artrita si alte boli reumatice.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- 10 mirodenii cu efecte benefice pentru sanatate
- Beneficii si atentionari legate de consumul de ceai
- Beneficiile pentru sanatate ale papadiei
- Zece beneficii ale unei alimentatii sanatoase
- 10 diuretice naturale si beneficiile acestora
- 5 obiceiuri de detoxificare benefice in timpul iernii
- Topul celor mai populare diete
- Dieta Sacred Heart
- Plantele medicinale in terapiile alternative
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?